Hlavní navigace

Méně stížností na rušení televize sítěmi LTE? Diváci je spíš nehlásí, míní provozovatelé multiplexů

18. 6. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Český telekomunikační úřad se pochlubil útlumem stížností na zarušený televizní signál od základových stanic LTE, operátoři televizních sítí DVB-T ale vidí důvod jinde.

Ubývají počet stížností na rušení televizního signálu základovými stanicemi LTE pro rychlý mobilní internet nemusí nutně souviset s opatřeními, která podnikl Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Myslí si to operátoři sítí DVB-T, které oslovil server DigiZone.cz s otázkou, zda souhlasí s interpretací ČTÚ, že rychlý mobilní internet nezpůsobuje vážnější potíže s rušením televizního signálu. České Radiokomunikace oceňují preventivní opatření, které ČTÚ přijal v souvislosti s rušením televizního příjmu LTE sítěmi v pásmu 800 MHz. Na základě zkušeností ze zahraničí je však pravděpodobné, že nízký počet stížností na rušení televizního signálu ze strany LTE sítí, evidovaných ČTÚ, může být dán nízkou informovaností veřejnosti, míní ředitel regulace Českých Radiokomunikací Marcel Procházka.

K TÉMATU: Rychlý mobilní internet nezpůsobuje vážnější potíže s rušením televizního signálu, tvrdí ČTÚ

Řada domácností tak podle Procházky v případě problému s televizním příjmem nemá žádnou informaci o této problematice a neví, že se lze obrátit na ČTÚ. Často tak může docházet a také dochází k situaci, kdy namísto podání stížnosti na ČTÚ řeší občané situaci na vlastní náklady, přestože by v případě oprávněné stížnosti podané na ČTÚ byla oprava hrazena ze strany příslušného mobilního operátora. Tyto případy pak nejsou ve statistikách ČTÚ zahrnuty, vysvětluje Procházka. Totéž si myslí i Petr Formánek, jednatel společnosti Prague Digital TV, která provozuje pražskou Regionální síť 4 na kanále 46. Našeho kanálu 46 se to netýká (a nemám ani žádné informace, že by k rušení došlo). Více zkušeností budou mít České Radiokomunikace, které na několika vysílačích provozují kanály 60 a 59, říká.

ČTĚTE TAKÉ: Stát mohl sehrát při rušení televize sítěmi LTE větší roli, myslí si České Radiokomunikace

Nevím, zda nějaké aktivity v této věci vyvíjejí České Radiokomunikace v daných oblastech, ale nedělám si iluze o informovanosti občanů, jak správně postupovat v případě rušení televizního příjmu. Řada z nich to prostě zaplatí místnímu technikovi či znalci a tím to pro ně končí, míní Formánek. Rovněž největší konkurent Českých Radiokomunikací, společnosti Digital Broadcating (celoplošný multiplex 4) a Progress Digital (Regionální síť 7) vlastní zkušenost s rušením signálu základovými stanicemi LTE nemají. Skutečně neevidujeme v nějaké větší míře negativní dopad LTE na multiplex 4, resp. Multiplex 1a/Regionální síť 7, řekl serveru DigiZone.cz ředitel vnějších vztahů obou společností Martin Roztočil.

MMF24

NAPSALI JSME: V Česku je okolo sedmnácti set LTE vysílačů v pásmu 800 MHz sousedících s televizí

Nejsem si až tak úplně jist, že je to (snižující se počet stížností, pozn. red.) pouze zásluhou ČTÚ, i když pravda je, že se v tom snažili a snaží udělat dost… Myslím, že poměrně hodně diváků totiž volá přímo servisní firmy a ty jim to za jejich platby relativně ochotně řeší, dodává Roztočil. Diváci by přitom za úpravy vlastních antén platit nemuseli. Pokud by se prokázalo, že televizní signál ruší sítě LTE, prostřednictvím ČTÚ by jim náklady spojené s úpravou příjmové antény musel uhradit ten mobilní operátor, jehož základová stanice LTE rušení způsobila. O této možnosti ale diváci prakticky nevědí, protože k rušení televizního signálu ze strany LTE neproběhla žádná oficiální informační kampaň.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).