Hlavní navigace

Microsoft chystá konkurenci iPadu, EasyMesh od Wi-Fi Alliance, daň proti Amazonu

18. 5. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Chystá se Surface Hub 2. VR headset Lenovo Mirage Solo je zde. Google Cloud nabízí VM s 3844 GB paměti. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Wi-Fi Alliance přichází s EasyMesh, díky které bude možné spojit routery od různých výrobců do takzvané MESH sítě. Jde o certifikační program ukazující kompatibilitu, díky kterému už by tak nemělo být nutné stavět MESH síť pouze z prvků od jednoho dodavatele. Centrem bude hlavní jednotka, na kterou se budou připojovat agenti. Podporováno bude i jednotné nastavování a řízení. Výrobci hardwaru prozatím podporu neoznámili, výrobci čipů už nicméně ano.

Hardwarová divize Microsoftu nadále dělá na nových projektech. Tento týden oznámila přípravy stroje Surface Hub 2. Příliš detailů ještě není k dispozici a stejně tak se zařízení dostane na trh až příští rok. Hub je taková moderní interaktivní tabule, která v druhé verzi bude mít displej o velikosti 50,5“, poměr stran 3:2 a rozlišení 4500 × 3000 pixelů (4K+). Díky tenkým rámečkům půjde zkombinovat až čtyři displeje do jednoho. Motivací Microsoftu je hrát silnou roli v zasedačkách a skrze Surface Hub doručovat služby typu Skype a Office 365.

EasyMesh
Autor: Wi-Fi Alliance

EasyMesh

Zatímco Surface Hub je ve své „niche“ kategorii poměrně úspěšný, s čistokrevnými tablety se Microsoftu nezadařilo (ukázkový neúspěch Windows RT). Přesto to nevzdává. Bloomberg informuje, že Microsoft chystá vlastní 10“ tablet s Windows 10, výdrží až 10 hodin, USB-C a 64 nebo 128 GB paměti. Půjde o lehčí variantu Surface Pro s cenou kolem 400 dolarů a přímou konkurenci pro iPad.

Ready Player One zřejmě přeci jenom bude mít dopad na prodeje headsetů pro virtuální realitu. Šéf HTC v Číně uvedl, že v rámci provedené studie (na 4300 lidech) si 60,3 procenta oslovených Číňanů plánuje VR headset koupit či upgradovat v následujícím roce.

Facebook nedávno přišel s Oculus Go a nyní podobný VR headset vydává také Lenovo. Model Mirage Solo má rychlejší Qualcomm Snapdragon 835, 4 GB RAM, 64GB úložiště, slot pro microSD kartu, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11ac a výdrž asi 2,5 hodiny. Cena je stanovena na 399 dolarů.

Google šlápnul do pedálů a v rámci cloudu Google Compute Engine nově nabízí tři nové tiery označované jako „n1-ultramem“. U nejvyšší verze v rámci jedné VM nyní můžete využít až 160 vCPU a 3844 GB paměti.

Novinky přináší rovněž Amazon Web Services. Do ostré verze vstupuje nástroj Amazon Sumerian. V rámci cloudového webového rozhraní je možné vytvářet prostředí pro 3D, rozšířenou a virtuální realitu. Amazon také vypouští nástroj AWS IoT 1-Click pro práci s Lambda funkcemi.

Seattle je sice jedním z hlavních technologických center současných Spojených států, přesto jde stále o hodně socialistické město. Rada Seattlu nyní schválila novou daň zaměřenou na největší zaměstnavatele v metropoli, což se přímo dotkne především domovských obrů typu Amazon. Daň je ostatně označována za „daň proti Amazonu“, který proti ní také brojil. Peníze se mají využít na boj s rychle narůstajícím bezdomovectvím, na němž se, podobně jako v San Francisku, podílí právě technologický boom. Více o Seattlu v naší reportáži a rozhovoru.

Google pokračuje ve svých snahách z Google Cloudu vybudovat platformu hojně využívanou i mezi velkými firmami. V rámci enterprise tažení nyní kupuje podnik Cask Data vyvíjející služby pro analýzu dat nad Hadoopem.

Oracle kupuje firmu DataScience.com, která vyvíjí platformu pro práci s nástroji pro data. Oracle technologii integruje do svých SaaS a PaaS cloudů.

BRAND24

Hewlett Packard Enterprise zase získává startup Plexxi, který v průběhu své cesty nasbíral 83 milionů dolarů. Plexxi se zabývá softwarově definovanými sítěmi a HPE ho začlení do své sekce točící se kolem SimpliVity a vypomůže rovněž u HPE Synergy.

In-memory databáze MemSQL získala novou investici ve výši 30 milionů dolarů a celkově už si tak přišla na 110 milionů. Nově kolo skrze fond GV vedle Google. Mezi uživatele MemSQL patří Akamai, Uber, Dell EMC nebo Comcast. Co databáze umí, ukazuje třeba toto demo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).