Hlavní navigace

Místo Googlu Baidu

8. 11. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Čínský Internet je zvláštním prostředím. Počet jeho uživatelů roste nevídaným tempem a trh se má v dohledném horizontu stát největším na světě. Jenže Internet umožňuje svobodnou komunikaci a volný přenos informací. Pro komunistickou vládu proto představuje mimořádný problém. Předběžnou cenzurou můžete ohlídat obsah několika oficiálních tiskovin. Ale jak kontrolovat tisíce blogerů, jak si podřídit médium, kde se může vyjádřit každý?
David Antoš - karikatura. Autor: Nenad Vitas

Ilustrace: Nenad Vitas

Čína si cestu našla a zatím asi funguje dobře. Vzhledem k přímému dohledu nad poskytovateli internetového připojení (ISP) umí vláda v celé zemi blokovat přístup k těm „nejnebezpečnějším“ stránkám – třeba k Wikipedii. Každý, kdo zde chce provozovat nějaký server, musí navíc získat formální registraci. A vedle lokálních společností se na internetové cenzuře ochotně a dobrovolně podílejí i světové portály Google, YahooMicrosoft, které uživatele také na některé stránky nepustí.

Přesto je pro vládu rostoucí vliv amerických společností nebezpečný. Pokud by na čínském trhu uspěly, mohly by postupně přehodnotit svůj značně servilní přístup a s podporou mezinárodních dohod prolomit dusivou cenzuru. Zatím však jen vedou boje s lokálními konkurenty. Mezi chatovacími programy vede čínská kopie ICQ nazvaná QQ, nejoblíbenějším vyhledávačem není Google, ale Baidu atd. Stejné je to i ve většině ostatních kategorií služeb a čínská vláda to nepřímo podporuje.

Velký ohlas proto 18. října vyvolaly zprávy, že někteří čínští uživatelé jsou ze stránek zahraničních vyhledávačů přesměrováváni právě na Baidu. Google, Yahoo a Windows Live nebyly dostupné a před lidmi místo nich automaticky vyskočila stránka čínského konkurenta.

Okamžitě se vynořily dohady spojující odpojení amerických serverů s udělením Zlaté medaile dalajlamovi prezidentem Bushem. Čína sice avizovala možnou odvetu, ale nakonec k ničemu oficiálnímu nepřistoupila. Rychle se navíc vyjasnilo, že přesměrováváni byli pouze uživatelé z některých měst využívajících služeb stejných ISP. Situace byla do druhého dne uvedena do pořádku a v tuto chvíli by měly být dotyčné servery dostupné (blokováno je ale pro změnu zase YouTube). Příčinou výpadku mohlo být cokoliv. Od nechtěného přenastavení cenzurních filtrů přes individuální aktivitu konkrétních ISP ve prospěch Baidu až po záměr čínské vlády ukázat svou převahu. Podobná věc se ostatně nestala poprvé.

BRAND24

Čína není jedinou zemí, která Internet považuje za nepřátelské území – barmská vláda v době občanských nepokojů neváhala přístup na síť v celé zemi jednoduše vypnout. Věřme však, že Internet nakonec bude svobodným místem a všechny pokusy o striktní cenzuru se ukážou jako naivní.


Glosa původně vyšla 29. října 2007 v týdeníku Respekt.

Může Čína internetovou cenzuru ustát?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je bývalým redaktorem Lupa.cz, nyní pracuje jako konzultant v BCG. Vystudoval ekonomii a právo. Občas bloguje: jilm.cz a často tweetuje: @jilm.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).