Hlavní navigace

Místo lajku Amen. Brazilští křesťané rozjeli Facebook bez hříchů

7. 7. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Sociální síť bez erotického obsahu a nadávek. Internetový ideál, který se začíná plnit lidmi, především tedy věřícími.

Sto tisíc uživatelů za první měsíc provozu. Akce brazilských evangelíků se zatím tváří ambiciózně. Klasické tlačítko s palcem nahoru nahrazuje heslo Amen. 

Principem sociální sítě Facegloria je čistota – zakázány jsou tam veškeré formy erotického obsahu a uživatelé nesmí ani sprostě nadávat. Blacklist obsahuje zatím 600 slov, které jsou absolutně nepřípustné. Smůlu mají i uživatelé, kteří se hlásí ke gay komunitě. Ani toto téma se na stránkách Facegloria nesmí objevit. 

Není to první specializovaná sociální síť pro věřící. Globálně úspěšné ale projekty podobného typu příliš nejsou. Třeba muslimský Ummaland posbíral od roku 2013 kolem 330 tisíc uživatelů. 

„Postavili jsme Ummaland na hodnotách islámu. Tedy žádné pomluvy, drby, prázdné řeči a vytahování se. Spíš se soustředíme na témata, která jsou důležitá,“ tvrdí spoluzakladatelé serveru Maruf Yusupov and Jamoliddin Daliyev pro BBC.

Faceglorie je zatím jen v portugalštině, ale tvůrci podle BBC plánují překlad i do jiných jazyků, stejně jako mobilní aplikaci. „Na Facebooku je stále vidět moc násilí a pornografie, a to je důvod, proč jsme vytvořili síť, kde se bude mluvit o Bohu a šířit jeho poselství,“ vysvětlil agentuře AFP důvody vzniku nové služby její spoluzakladatel Atilla Barros. Barros do rozjezdu náboženského startupu investoval zatím 16 tisíc dolarů. 

Posvěcený programovací jazyk

Světy víry a technologií se občas proplétají, i když to na první pohled nemusí být vidět. „Existuje hned několik programovacích jazyků, které obsahují náboženské symboly. Nejzajímavější je třeba Perl,“ tvrdí pro server BBC programátor John Graham-Cumming.

cif 24 - early cena - média

Křesťané mají i vlastní operační systém. Není ale jisté, kolik lidí ho reálně používá. Každopádně vývojář Terry Davis strávil jeho vývojem deset let. Jmenuje se TempleOS

Církev ale využívá moderní technologie i efektivněji. Objevily se už i první mobilní aplikace, které třeba umožňují misionářům v terénu digitální zpověď. Digitalizace Boha, respektive infrastruktury církve, se ale moc nelíbí ve Vatikánu, který službu odsoudil

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).