Hlavní navigace

Modemy s rychlostí 56 Kb/s na českých linkách

27. 9. 1998
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Již velice dlouho se mluví o 56Kb/s modemech, ale zatím většina z nás váhá s jejich koupí a klade si otázku, zda dosáhne opravdu slibovaných 56Kb/s na našich nepříliš kvalitních telefonních linkách. Náš článek vám v tomto ohledu přináší pomocnou ruku.

Již velice dlouho se mluví o 56Kbit/s mo­demech, ale zatím většina z nás váhá s jejich koupí a klade si otázku, zda dosáhne opravdu slibovaných 56Kbit/s na našich nepříliš kvalitních telefonních linkách. Donedávna ještě toto rozhodnutí komplikovaly dva vzájemně nekompatibilní protokoly pro komunikaci touto rychlostí. To je však dnes už minulostí, neboť jen před několika dny byl oficiálně schválen standard V.90 pro komunikaci rychlostí 56Kbit/s.

Na začátek ještě připomínám, že rychlostí 56k proudí data pouze od poskytovatele připojení k vám, v opačném případě, tedy od vás k poskytovateli, dosáhnete max. rychlosti pouze 33,6 Kbit/s. To ale už určitě znáte…

My jsme měli možnost, po dobu dvou týdnů, otestovat připojení k Internetu rychlostí 56Kbit/s, a to jak protokolem X2, tak i protokolem V.90, který nahradí vzájemně nekompatibilní protokoly X2 od 3Comu (USR) a K56Flex od Rockwellu.

K testu byl v obou případech použit kvalitní a pro českou telefonní síť homologovaný modem USRobotics Courier V.Everything s oficiálním evropským firmware pro X2 a s neoficiálním firmware, který zároveň obsahuje protokol V.90 a X2. Oficiální firmware V.90 zatím existuje jen pro americké verze Courierů, ale v brzké době by se měla objevit i evropská verze.

Test byl prováděn na průměrné pražské lince, přičemž připojení protokolem X2 zajišťoval INEC.net a V.90 připojení poskytla společnost Inway, která je na poli poskytovatelů připojení zatím nováčkem. Oba poskytovatelé používají též modemy Courier.

Ještě než se dostanu k samotnému testu, chtěl bych říci, že žádný velký rozdíl v kvalitě a rychlosti spojení mezi X2 a V.90 jsem nezpozoroval, ale může to být jen subjektivní dojem, neboť na rychlost a stabilitu může mít vliv různá kvalita telefonního vedení k poskytovatelům.

Klíčovým testem byl přenos 1MB komprimovaného souboru (ZIP) z Internetu, ve večerních hodinách, z FTP serveru poskytovatele připojení, aby se zamezilo vlivům kvality spojení poskytovatelů do Internetu, i když u obou providerů, zejména u Inway, byla propustnost sítě téměř stále převyšující schopnosti modemu. Test byl u jednotlivých modemů prováděn ihned za sebou, aby byly zachovány přibližně stejné podmínky telefonní sítě. Při testech nebylo zasahováno do konfigurace modemů, každý byl opatřen nejnovějším firmware a základním nastavením od výrobce. Pro porovnání, o kolik je Courier 56K rychlejší než běžné 33,6 Kbit/s modemy jsme do testu zařadili i průměrný Supra Faxmodem 33,6 KBit/s. Reálná propustnost byla měřena freeware programem Dial-Up Networking Monitor 2.0, vřele ho každému doporučuji.

Rychlost přenosu 1MB komprimovaného souboru
Modem Čas Reálná propustnost
USR Courier 56 Kbit/s 3:26 4,83 KB/s
USR Courier 33,6 Kbit/s 4:21 3,82 KB/s
Supra Faxmodem 33,6 Kbit/s 5:03 3,30 KB/s

Testy jsme opakovali několikrát za různých podmínek kvality linky a většinou se modem spojoval rychlostí 40–44 Kbit/s na INEC.net a rychlostí okolo 45 Kbit/s na Inway, přičemž i přes různý počáteční connect se reálná propustnost spojení moc nelišila.

Za celou dobu testování se nám nepodařilo se spolehlivě spojit žádnou vyšší rychlostí než 46,6 Kbit/s; nejnižší rychlost spojení byla 37,3 Kbit/s, avšak i při ní se reálná propustnost pohybovala okolo 4,6 KB/s.

Některým kolegům se s 56Kbit/s modemy podařilo spojovat i rychlostí přes 50 Kbit/s, ale nevím při jaké reálné propustnosti. Za max. dosažené spojení pouze na 46,6 Kbit/s v mých testech nejspíše může pouze střední kvalita linky a také firmware v betaverzi. Pokud k vám vede velmi kvalitní linka, nejspíše dosáhnete vyšších rychlostí.

Ačkoliv jsme zdaleka nedosáhli max. rychlosti, je zde více než 46% zvýšení rychlosti oproti referenčnímu 33,6 Kbit/s modemu a 27% zrychlení oproti Courieru při fixní rychlosti 33,6 Kbit/s, kde ale Courier ukázal své vysoké kvality při V.34bis.

Ještě jsem zatajil, že při lepší kvalitě linky jsme dosáhli u 56K Courieru průměrné propustnosti až 5,3 KB/s u téhož 1MB komprimovaného souboru. To se nám ale podařilo jen jednou či dvakrát. Potvrzuje to jen pravidlo, lepší kvalita linky = vyšší propustnost. Pro naši linku je však více charakteristický údaj propustnosti 4,8 KB/s, kolem něhož jsme se pohybovali téměř pořád.

Rychlost a propustnost u 56K modemu velice závisí na kvalitě linky a kvalitě spojení mezi vámi a poskytovatelem. Při vysoké kvalitě linky budete odměněni vysokou rychlostí, počítal bych však max. s 50 Kbit/s. Na průměrné pražské telefonní lince, což byl náš případ, dosáhnete rychlosti okolo 45 Kbit/s a propustnosti lehce pod 5 KB/s. I to je ale velmi znatelné zrychlení oproti běžnému 33,6 Kbit/s modemu. Pokud však již nyní máte problémy spojit se se svým stávajícím modemem rychlostí vyšší než 24 Kbit/s, pak pro vás 56K nejspíš nebude.

Jestliže jste došli k závěru, že 56K bude pro vás vhodným řešením, ještě s koupí nového modemu měsíc nebo dva počkejte, než bude na trhu širší sortiment modemů V.90 a s cenami začínajícími již pod 5 000 Kč vč. DPH. Během této doby také jistě řada poskytovatelů připojení přejde na V.90 a mnozí z nich budou díky konkurenčnímu tlaku nuceni nabízet připojení rychlostí 56 Kbit/s za cenu 33,6 Kbit/s p­řipojení. Nezapomeňte, vyšší rychlost spojení vám ušetří čas, ale i peníze, které byste zaplatili za telefonní poplatky. Už jsem se zmínil, že při takových rychlostech se báječně surfuje po Internetu a s klidem stahuje několikamegabajtové soubory?

Neočekávejte od nich rychlost, kterou slibují, ale i spojení 46,6 Kbit/s není k zahození…

KL24

K testu poskytli:

Michal Němejc

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislým publicistou, jeho webové stránky najdete na www.pctipy.com.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).