Hlavní navigace

MPEG-4 letos otestuje také satelitní platforma CS Link

15. 4. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
15. 4. 2007

Letošní rok se nese v duchu experimentů s kompresním standardem MPEG-4. Přistupují k nim operátoři všech vysílacích platforem: od pozemního digitálního vysílání včetně „televize do kapsy“, přes IPTV a kabelovou digitální televizi, až po satelitní vysílání. A právě tuzemští satelitní operátoři se zatím vysílání v MPEG-4 bránili. První vlaštovkou se letos na podzim stane provozovatel satelitní služby CS Link, společnost Media Vision.

MMF24

Testy by měly proběhnout na podzim letošního roku, délka jejich trvání se bude pohybovat v řádu týdnů, potvrdil serveru Parabola.cz vlastník firmy Martin Janků. CS Link k nim využije prostor na druhém transpordéru, spuštěnému loni na podzim, na němž nyní vysílá televize Nova, HBO, FilmBox a Nonstop Kino. Koncem května k nim přibude další český program Public TV. Testy MPEG-4 toto vysílá nijak nenaruší, multiplex poběží v MPEG-2 i MPEG-4.

Ostatní dvě české satelitní platformy, UPC Direct a Digi TV, zatím MPEG-4 netestovaly. UPC podle nepotvrzených informací připravuje na letošní podzim start balíku několika placených programů ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), ta se má ale soustředit na kabelovou televizi. MPEG-4 umožňuje lepší využití datového toku, takže se do multiplexu vejde více programů ve standardní kvalitě. Nevýhodou tohoto standardu je omezený počet a vysoká cena přijímačů, které ho dokáží „rozluštit“.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).