Hlavní navigace

MSI Digi Vox: televizní vajíčko pro PC

31. 7. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Autor: 118483
Televizní set-top-box je krabičkou nejrůznějších rozměrů převážně šedivé barvy. Digitální přijímač pro počítač dokáže krom běžného provedení "klíčenky" nabídnout i design netradiční. MSI Digi Vox vypadá jako vajíčko, za které by se nemusel příští Velikonoce stydět žádný koledník. V jádru se jedná ale o externí USB tuner klasických vlastností.
MSI Digi Vox

Pravidelného čtenáře celého serveru DigiZone.cz, nebo alespoň jeho seriálu recenzí jméno Micro-star mezi výrobci digitálních přijímačů nepřekvapí. Už dříve jsme od této značky představili klíčenku Mega Sky 580. Ač na pohled sympatická, svými příjmovými vlastnostmi nepotěšila. Externí tunery pro PC za svými televizními kolegy zatím totiž tradičně v hledání signálu pokulhávají. Digi Vox má sice logo MSI, ale po zběžné prohlídce krabice a instalaci softwaru všímavému oku dojde, že má před sebou dvojče recenzované klíčenky Twinhan DTV Alpha. Je to dvojče vejčité, nikoli však jednovaječné, a tak se na něj podívejme podrobněji.

MSI Digi Vox II

Obsah balení a provozní požadavky

Výrobek za necelé dva tisíce korun nabídne uživateli krabici s osmi položkami. Digi Vox samotný provází dálkové ovládání se dvěma AAA bateriemi a zhruba 30centimetrový prodlužovací kabel. Tištěné informace zajišťuje dvojlist rychlé instalace a manuál v angličtině s lakovanou obálkou a přehledným podáním. Instalační CD asi nikoho nepřekvapí, ale malá anténa se sklopitelným koncem už třeba ano. Vypadá pěkně a její polohování díky tuhému kloubu dobře drží. Většina diváků DVB-T ve vnitřních prostorech ale bude muset její služby nahradit koaxiálním kabelem od klasické antény venkovní. Dodávaný „prodlužovací“ kabel je proklatě krátký a je vhodný jen pro uživatele s PC na stole.

MSI Digi Vox antena
MSI Digi Vox ovladac

Požadavky na hardware počítače se liší podle kýženého rozlišení přijímaného obrazu. Digi Vox podporuje totiž i standard HDTV 1080i, a tak má jeho majitel (možná) výbavu na několik let dopředu. Základní rozlišení podle manuálu vyžaduje alespoň Pentim III na 800 MHz, 128 MB paměti, volný USB port 2.0, grafickou kartu s podporou minimálně DirectX 8.1 a operační systém Windows 2000, XP nebo MCE. K tomu výrobce uvádí poznámku, že u MCE si člověk musí opatřit DVD dekodér od třetí strany. HDTV zvyšuje požadavky na procesor, kterým by mělo být nejméně Pentium 4 na 2 GHz. Kvalitnější obraz si žádá i dvakrát víc operační paměti.

Instalace, naladění a přehled dovedností

Nový majitel připojí do PC nové zařízení, ovladače pro nalezený hardware najde systém na přiloženém kompaktním disku zručně a sám. Hláška, že Digi Vox nebyl certifikován pro použití ve Windows XP, mě nechala chladným, a dal jsem instalaci výrobku zelenou. Jakmile se do počítače nahrál i software, přišel čas na restart. Po znovuzavedení systému se na ploše a u hodin objevily nové ikony, obě za účelem startu hlavní aplikace DVB-TV.

MSI Digi Vox aplikace
MSI Digi Vox oblibene

Co všechno program dovede? Paleta schopností je pestrá. Kromě příjmu televizních a rozhlasových stanic v DVB-T je to i funkce time-shifting, nahrávání pořadů a jejich přímé vypalování na DVD±RW. Za účelem záznamu se může program i sám v zadaný čas probudit. V nabídce dovedností nechybí EPG a teletext, v základním provedení má obojí chybnou diakritiku, ale ne nutně napořád, o čemž pojednává následující pasáž. Zbývá dodat, že uživatelé si mohou sestavovat menu oblíbených stanic, ukládat jednotlivé snímky a zapínat rodičovskou kontrolu. Aplikace se vypořádá i s duálním zvukem, diváci proto nemusí při dvojjazyčným pořadech ručně vypínat polovinu reprosoustavy.

MSI Digi Vox teletext
MSI Digi Vox EPG

Bez naladěných programů postrádají všechny zmíněné funkce na užitečnosti, a tak zmíním zkušenosti s hledáním multiplexů. Program nabízí prozkoumat kanály přes záložku Scan, buď podle země či konkrétní frekvence, nebo skrz celé spektrum. Pro tuzemské podmínky je ideální varianta země a Bandwith 7 and 8 MHz. Po prvním pokusu našel přijímač jen obsah multiplexu A, při druhém pokusu se přidaly i stanice multiplexu C. Do diskusního fóra serveru DigitálníTele­vize.cz poznamenal jeden ze čtenářů: V Praze 4 na Budějovické na zesilovač 20 dB chytám kvalitu 94 – 95 procent, ale signál 65 – 73 procent. Obraz začíná vypadávat kolem 60 procent, takže rezerva moc velká není. Nicméně zatím, za pár dní používání, mi signál vypadl jen jednou při dešti. Já jsem zkoušel Digi Vox na dodanou minianténu, se kterou jsem v pražských Košířích vykouzlil bez většího úsilí jen programy sítě Radikomunikací.

MSI Digi Vox scan

Lidová tvořivost

U přijímačů digitálního vysílání pro PC nadále zůstává mizivá podpora českého jazyka ze strany výrobců. Micro-star není v tomto ohledu výjimkou, ale šikovnost českého člověka dokáže leccos napravit. Pro Digi Vox tak existuje amatérský a nekompletní, ale přesto užitečný překlad hlavní aplikace [ZIP, 7 kB]. Postačí, když si zájemce přehraje soubor THENU.txt ve standardní cestě C:\Program Files\PC-TV\DVB-TV\Language nově staženou náhradou. Vadí vám špatné znaky teletextu? I v tomto případě existuje řešení z lidové dílny [ZIP, 1 kB]. Tentokrát musíte přehrát soubor English.bmp v adresáři programu teletextu. Pro elektronického průvodce programy jsem zatím žádné české doladění neobjevil, každopádně autorům předchozích dvou „vychytávek“ za DigiZone.cz děkuji.

Jaký přijímač si majitel pořídí?

MSI Digi Vox je sympatické řešení pro příjem digitální televize pro PC. Software je na dobré úrovni a jednoduše se ovládá, jeho čeština je sice nulová, ale amatérské úpravy to dokáží napravit. EPG je bohužel tradičně bez podpory české diakritiky. Příjmové vlastnosti výrobce sice neuvádí, ale podle mých zkušeností nedosahují průměru stolních set-top-boxů. Přesto se diváci televize na počítači mohou těšit na digitální televizní programy. Ať už venku s malou nebo doma s pořádnou anténou.

MSI Digi Vox baleni

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

Databáze: MSI Digi Vox

KL24

Orientační cena: 1850 Kč

Foto a screenshoty: Autor

Máte rádi netradiční design všedních zařízení?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).