Hlavní navigace

MTV už nezáří jako dříve. Některé lokalizované verze v Evropě zavřela

4. 12. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Příchod lifestylového a hudebního kanálu MTV do České republiky a na Slovensko byl mnohými diváky především z řad teenagerů velmi očekáván. Tato televize ale už není tím, čím bývala. Kromě toho, že se na hudbu orientuje už pouze okrajově, nedaří se jí ani s některými lokalizovanými národními verzemi. Zvlášť v regionu střední a východní Evropy: v Pobaltí byl provoz lokalizovaných verzí ukončen po třech letech a Maďarsku běží spor o značku MTV s tamní veřejnoprávní televizí.

MTV – zašlá sláva kdysi kultovní značky

V osmdesátých a ještě v devadesátých letech minulého století byla hudební televize MTV na vrcholu své popularity. V té době se orientovala především na hudbu, až později se v jejím programu začalo objevovat stále více reality shows a pořadů, které vlastně nemají s hudbou na první pohled vůbec nic společného. Jeden jmenovatel by se tu ale přece jen našel, a tím je styl, který udávají účinkující, ať už jsou to zpěváci nebo aktéři daných pořadů. Ty tam jsou formáty, jako byly např. MTV Select s legendární moderátorkou Eden Harel, která nedávno zavítala na Slovensko. MTV se zkrátka přeměnila na kanál, který se snaží prodat určitý styl (styly) a mnozí diváci ji za to v současné době nemají rádi. Hudby je zde minimálně a z kdysi uznávaného kultovního kanálu zbyla dnes jen samotná tři písmena. Na muziku se dnes orientují spíše tematické kanály MTV Networks jako MTV Hits, MTV Dance, MTV Two nebo VH1 či VH1 Classic. Možná i s trochou nadsázky je možné tvrdit, že MTV přišla do Česka pozdě.

MTV Czech - operátoři

Televizi Nova se nepodařilo uzavřít smlouvy se všemi operátory, které slibovala v tiskových materiálech.

Start v Česku: MTV Czech vs. MTV Europe

Pravděpodobně největší prohra, která je v současné době zatím velmi aktuální, padá na hlavu vedení televize Nova, která slibovala zařazení česko-slovenské MTV do nabídky všech satelitních platforem v České republice. Jak již nyní majitelé boxů od společností UPC Česká republika a DIGI Czech republic vědí, tento lifestylový a hudební kanál zde nenajdou. Kolem problému dokonce vznikl takový zmatek, televize totiž svaluje vinu na operátora a on zase na ni, že v něm mají nejasno i některá česká média. Nejasno je také okolo licence pro kanál MTV, jehož držitelem je společnost MTV Networks, která byla zařazena do Obchodního rejstříku teprve 8. října. Pro Novu jde sice o uzavřenou kapitolu, ale tou mělo být už ukončení distribuce kanálu MTV Europe v České republice a na Slovensku. O tom, jak to dopadlo, svědčí současný stav: někteří operátoři placených televizních služeb dále šíří místo české MTV verzi MTV Europe.

V Česku mělo vysílat chorvatské MTV, licence mu ale propadla

V únoru loňského roku udělila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) licenci překvapivě kanálu MTV Adria, který měl z Chorvatska rozšířit pole působnosti také na země bývalé Jugoslávie, Makedonii, Českou republiku, Slovensko, Slovinsko, Bulharsko a Albánii. Licenci tehdy získala společnost Mine Media. Program měl být lokalizován prostřednictvím DVB titulků a později také dabingem. Přípravy této verze ale byly od začátku velmi pochybné. Jednatelka společnosti Mina Media v České republice Barbora Brühlová nejprve novinářům slíbila další informace do konce února, a poté už o ní nikdo neslyšel – nezvedala telefony, nereagovala na SMS – takže se nebylo čemu divit, že po roce propadla chorvatské MTV pro Českou republiku a další země licence. Jen pro zajímavost, Mina Media patřila britské investiční skupině Mina Corp. se sídlem v Londýně, která ovládá irácké noviny Iraq Today a několik menších rádií v Afghánistánu.

Eden Harel 500

Izraelská rodačka Eden Harel byla v devadesátých letech jedním z nejpopulárnějších VJů MTV. Foto: Wikipedia

MTV v Pobaltí skončilo po třech letech

Lokální verze hudební kanálu MTV nezaznamenaly úspěch v Litvě, Lotyšsku ani Estonsku. Byly zde spuštěny v září 2006 a po třech letech, 18. listopadu letošního roku, bylo jejich fungování ukončeno a nahrazeno opět vysíláním MTV Europe. Vlastníkem licence pro provozování kanálu na tamních trzích byla izraelská společnost Ananey Communications Ltd. (vystupovala zde jako MTV Networks Baltic), která ji koupila od MTV Networks Europe, podobně jako společnost Central European Media Enterprises (CME) pro česko-slovenskou verzi. Firma k tomuto kroku přistoupila proto, jelikož dlouhodobě zaznamenávala na tomto trhu ekonomický pokles. Odchod byl sice prezentován jako dočasný, resp. na dobu neurčitou (hovořilo se o jaru příštího roku), nedá se ale počítat s tím, že by se sem lokalizovaná verze v nejbližší době vrátila. Za koncem lokalizovaného MTV pro pobaltské země stojí pochopitelně ekonomická krize, která zasáhla ve velké míře Estonsko, Lotyšsko i Litvu.

Maďarskou MTV potkal spor s veřejnoprávní televizí

Lokalizovaná verze MTV má již delší dobu problémy také v Maďarsku. Již od října 2007, kdy zde stanice vysílá, se táhne spor, kdo může označení MTV používat. Nárokuje si ho především tamní veřejnoprávní televize Magyar Televízió (zkratka MTV), která ji má pochopitelně registrovanou u Úřadu pro autorská práva. Žaloba padla na americkou MTV Music Television. Spor to není jednoduchý. Svědčí o tom skutečnost, že doposud nebyl vyřešen, a tak na tamním trhu fungují dvě v podstatě konkurenční média, každé se stejným názvem. Dříve veřejnoprávní televize v Maďarsku používala také ve své identifikaci zkratku MTV, ale protože se divákům názvy pochopitelně pletly, rozhodla se pouze pro začáteční písmena M, tedy označení m1 a m2, přesto, že správná identifikace má být MTV1 a MTV2, kterou používá již přibližně padesát let. O tomto sporu jsme psali již před dvěma lety také na stránkách našeho webu. Aktualitu si můžete přečíst zde.

MTV Romania screenshot

Také rumunská MTV patří CME. Foto: Lukáš Polák

ebf 24 - tip duben

Vlastníkovi Novy patří i MTV v Rumunsku

Abychom nekončili negativně, majiteli Novy, společnosti Central European Media Enterprises (CME), patří také MTV România, tedy rumunská pobočka tohoto lifestylového a hudebního kanálu. Právě úspěšný model pro tuto verzi posloužil jako základ i pro tu českou. Tamní verze začala vysílat v červnu 2002 a CME ji převzala v prosinci 2007. Tehdy se stala MTV již šestou televizí na trhu pod křídly bermudské společnosti. Dohoda garantuje CME licenci na provozování místní verze MTV na dobu neurčitou. Podle viceprezidenta MTV International pro nové oblasti Bhavneeta Singha chtěla stanice partnerstvím se CME dosáhnout posílení své pozice a vstupu na multimediální platformy. Co se týká obsahové náplně, tak ta je podobná jako u té česko-slovenské, tedy alespoň co se reality show týká. Najdete zde např. Love with Tila Tequila, My Super Sweet 16 nebo Pimp My Ride. Stejně jako v České republice a na Slovensku si také MTV România stanovilo cíl stát se nejoblíbenějším programem na tamním trhu.

Připraveno s využitím estonianfreepres­s.com, en.wikipedia.org, cetv-net.com a aktualit DigiZone.cz

Přivítali jste příchod MTV do České republiky a na Slovensko?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).