Hlavní navigace

Multiplex 3 bude v Praze od prosince vysílat na dvou kanálech: 46 a 59

24. 10. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
24. 10. 2008

Zemská digitální síť 3, která v Praze obsahuje televizi Prima, Óčko, Z1, Public TV, TV Noe a Rádio Proglas, a již lze aktuálně naladit na kanále 46 z vysílačů Strahov, Ládví a Zelený Pruh, si tento vysílací kanál i všechny tři původní vysílače ponechá i poté, co v prosinci spustí vysílání z Cukráku a Žižkova na kanále 59. Serveru DigiZone.cz to řekl Tomáš Vlček, technický ředitel společnosti Czech Digital Group (CDG), která je operátorem tohoto multiplexu.

K TÉMATU: Česká digitalizace v jediné tabulce

Zatímco ze Žižkova bude multiplex 3 od prosince vysílat na kanále 59 s vertikální polarizací (stejně jako multiplexy 1 a 2, které z tohoto vysílače odstartují již 31. října), na Cukráku, kde rovněž využije kanál 59, a ze Strahova, Ládví a Zeleného Pruhu, kde bude dál vysílat na kanále 46, ponechá polarizaci horizontální. Všechny tři původní vysílače i vysílací kanál si ponecháme. Jak dlouho, to záleží na našich klientech, řekl Vlček.

ČTĚTE TAKÉ: Horizontální nebo vertikální polarizace u DVB-T. Co je lepší?

UX DAy - tip 2

Z digitální sítě 3 ale od posledního říjnového dne zmizí televize Prima, která přejde do multiplexu 2, kde bude vysílat společně s Novou, a od ledna i s TV Barrandov. I kdyby se ale klienti multiplexu 3 rozhodli, že jim stejně jako televizím obsaženým v multiplexech 1 a 2 postačí pražské vysílače Cukrák a Žižkov, hodlá si CDG původní tři vysílače ponechat a využít je pro jiné vysílání.

Prosincový termín spuštění vysílání multiplexu 3 z vysílačů Žižkov a Cukrák zatím nebyl stanoven. Přáli bychom si, aby to bylo do Vánoc, řekl serveru DigiZone.cz Tomáš Vlček. Ve stejném duchu se už dříve vyjádřil Kamil Levinský, ředitel Úseku pro transformaci Českých Radiokomunikací, které pro CDG zajistí provoz multiplexu 3 na těchto dvou vysílačích.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).