Hlavní navigace

Multiplex 3 by měl v Polsku odstartovat koncem tohoto měsíce

13. 10. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
13. 10. 2010

Na stránkách polského telekomunikačního operátora Emitel, tamní obdoba Českých Radiokomunikací, se objevil dokument, který obsahuje termíny spuštění digitálního terestrického multiplexu 3. V něm by měly být šířeny tematické stanice veřejnoprávní televize a také kanál TVP HD. Jako obvykle použijí naší severní sousedé pro přenos kódovací systém MPEG-4.

DOKUMENT: Termíny spuštění, lokality a výkony pro polský multiplex 3 (PDF, 90 kB)

Jak je z dokumentu patrné, zavádění třetího multiplexu bude probíhat ve čtyřech vlnách, přičemž ta poslední ještě nemá stanovené lokality, výkony ani vysílací kanály. Je zde pouze uvedeno, že se pracuje na stanovení celého plánu pro čtvrtou etapu. Spuštění prvních vysílačů by mělo proběhnout již koncem tohoto měsíce, 27. října, tedy přesně za čtrnáct dní. Tehdy se multiplexu 3 dočkají obyvatelé v okolí lokalit Gdańsk, Iława, Piła, Płock, Poznań, Siedlce, Szczecin a Warszawa.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Digitální televize z Polska v tuzemsku? Diváci mají zatím smůlu

Další várka vysílačů bude spuštěna až příští rok v dubnu. 27. 4. 2011 má startovat digitální vysílání z Białystoku, Gorzówa, Łódźe a Rzeszówa. V ní se budou používat velice nízké výkony, většinou pouze do 1 kW. V případě první etapy, která začíná již za dva týdny, bude nejnižší výkon 2,5 kW, nejvyšší pak 50 kW. Třetí etapa výstavby, kde jsou stále ještě známy termíny, proběhne přesně za rok. 27. října 2011 má být digitální vysílání spuštěné v dalších devíti lokalitách s výkonem od 0,2 do 10 kW. Koncem září bylo v Polsku spuštěno vysílání multiplexu 2, které šíří komerční stanice, z několika lokalit. Čeští diváci ho ale prozatím nezachytí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).