Hlavní navigace

Na Slovensku létají šrapnely

3. 3. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Vzácná časová shoda nastala v případě bojkotu Telecomu u nás a na Slovensku. Zatímco u nás zatím létají vzduchem jen hrozby a pondělní jednání prý proběhlo v "konstruktivním duchu", na Slovensku létají šrapnely. Poskytovatelé tam ostatně podstatně silnější důvod, proč se Telecomu bránit.

Tak jako u nás, jde i na Slovensku o obavy z monopolního chování Telecomu (tedy přesněji státního podniku Slovenské telekomunikácie). Zatímco u nás jako katalyzátor posloužil tarif Internet 99, který přes svůj význam neznamená žádné velké ohrožení poskytovatelů připojení, na Slovensku je situace vážnější.

Začátkem února totiž tamní Telecom zavedl novou službu připojení k Internetu pod názvem ST OnLine START (ST OnLine je obdoba našeho Internet OnLine, tedy „dvorního“ poskytovatele připojení Telecomu). Podrobnosti jsem uváděl v tomto článku. Princip celé služby stojí na tom, že zákazník se nemusí nikde registrovat, nemusí uzavírat žádnou smlouvu, což také znamená, že neplatí žádné pevné měsíční poplatky – prostě se připojí na vyhrazené speciální číslo, přihlásí se standardním a všeobecně známým jménem a heslem a už jede. Nejde však tak docela o Internet zadarmo – Telecom si ho totiž zkasíruje v podobě vyšších poplatků za telefonní spojení. Jak jsem ve zmíněném článku narychlo spočítal, vyplatí se tento způsob uživatelům, kteří stráví na Internetu méně než 23 hodin měsíčně (pokud se připojují ve dne, u nočních ptáků je to samozřejmě trochu jinak). Navíc platí skutečně jen to, co provolají – když odjednou v létě na měsíc na dovolenou a nepřipojují se, neplatí nic, zatímco paušál u jiného poskytovatele by platit museli.

Tato služba, přestože ji Telecom uvedl do života jako testovací a časově omezenou (do léta), znamená pro poskytovatele připojení významné ohrožení. Srovnal bych to se situací před pár lety, kdy Telecom vážně koketoval s tím, že by nasadil pro přístup do Internetu dotované jednotné telefonní číslo – to by řadu konkurenčních poskytovatelů odrovnalo. Nakonec k tomu však nedošlo, jistě i díky obavám z reakce ostatních poskytovatelů.

Na Slovensku se však do této služby Telecom vrhnul po hlavě a ničeho se nebál. Již v prvním komentáři jsem se divil, že nikdo neprotestuje, a vyjádřil jsem přesvědčení, že u nás by něco takového Telecomu neprošlo. Záhy se ovšem ukázalo, že ani slovenští poskytovatelé se sebou nehodlají nechat orat – spojili se ke společné akci proti Telecomu.

Současný stav na Slovensku připomíná stav, ke kterému bychom dospěli v případě naplnění hrozeb opozičníků (k tomu ale podle mého názoru takřka jistě nedojde). K vyhlášení bojkotu ovšem poskytovatele nevedla jen služba ST OnLine START, stejně jako u nás bylo v pozadí víc věcí, nejen Internet 99; v obou případech jde o určitý katalyzátor. Slovenští poskytovatelé si stěžují i na další nekalé praktiky Telecomu, například na speciální a nižší ceny za pevné linky, které nabízí zákazníkům ST OnLine.

Slovenští poskytovatelé tedy přistoupili k blokádě všech zákazníků ST OnLine; přímo se ve slovenském Internetu nedostanou nikam. Jak však poskytovatelé říkají, nejde jim primárně o blokádu všech zákazníků, chtěli by blokovat jen uživatele služby START, proti které protestují. Neměli však k dispozici popis IP adres, které ST OnLine těmto uživatelům přiděluje, takže blokovali celý rozsah. Zákazníkům jiných služeb ovšem nabídli možnost použití proxy serveru – takže technicky zdatnější uživatelé měli šanci.

V současné době probíhá jednání mezi API (Asociace poskytovatelů Internetu) a ST, která jsou podle dostupných informací poněkud vzrušená, ale snad povedou k nějakému cíli. Zatím ST OnLine alespoň předal popis příslušných bloků IP adres, takže se uvidí, zda poskytovatelé skutečně omezí svoji blokádu jen na ni. Jak uvádí server SIS.sk, který je zhruba slovenskou obdobou našeho NetMagu a doporučuji vám ho jako zřejmě nejlepší informační zdroj k současné válce, blokáda poskytovatelů by tím ztratila své ostří a možná i smysl. Souhlasím a jsem zvědav, jak to dopadne.

Zajímavé je, že přestože jsem se snažil najít ve slovenském Internetu nějaké alternativní informační zdroje (SIS je velký antitelecomista), nepodařilo se mi najít v podstatě nikoho. Etické otázky, tedy zda je fér odříznout uživatele jiného poskytovatele, které se u nás dost diskutují, tedy na Slovensku zřejmě příliš nezaznívají – o to více se mají k činům. Snad budou poskytovatelé ve své snaze úspěšní; o dalším vývoji vás samozřejmě budeme informovat, zejména díky spolupráci některých našich čtenářů ze Slovenska, kteří nám zprostředkovávají informace z první ruky.

Marek Antoš

MMF24


Starší, související články:

* Slovenští poskytovatelé se bouří
* Internet za 0,–

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).