Hlavní navigace

Nad Českem vládly o víkendu mimořádné podmínky pro dálkový příjem rádií

7. 6. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
7. 6. 2010

Mimořádné příjmové podmínky, které dosáhly svého maxima v sobotu dopoledne, vládly od pátku do neděle nad Českou republikou. Radost udělali především těm, kteří se orientují na příjem signálů z velmi krátkých vln (VKV), tedy FM pásma. Například v Praze bylo možné zachytit stanice z Rakouska, konkrétně pak z Linzu a Salzburgu a do hlavního města dokonce doputovala i Vídeň.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Rozhlasové stanice ze zahraničí začínají rušit místní rádia na FM pásmu

O svých úlovcích napsal serveru DigiZone.cz v sobotu také jeho čtenář Pavel Růžička z Plzně. Byl jsem překvapen, že na spodní částí stupnice bylo velké množství různých dálkových stanic, které se doslova a do písmene tloukly jedna přes druhou, případně v pravidelných intervalech překrývaly i poměrně silné signály německých a rakouských stanic, uvedl pro náš web Růžička. V Praze byla pravděpodobně největším úlovkem téměř pět set kilometrů vzdálená stanice Ostseewelle Hitradio na frekvenci 104,8 MHz, jejíž vysílač je jen kousek od Baltského moře.

AUDIO: Ukázka z vysílání rozhlasové stanice Ostseewelle Hitradio (MP3, 1,3 MB)

BRAND24

Spolu s těmito podmínkami sledují lovci vzdálených signálu téměř každý den výskyt takzvané Es vrstvy, o které jsme vás informovali na DigiZone.cz již minulý týden. Nejčastěji se tak můžeme setkat s výskytem stanic z Ruska, Finska, Francie nebo Španělska, ojedinělé však není například ani Turecko. Takovýmto způsobem se podařilo Pavlu Růžičkovi zachytit na frekvenci 88,9 MHz řeckou stanici NET 105,8 z vysílače Akarnanika Ori, a to včetně doprovodných dat RDS – Radio Data Systém.

Mimořádným podmínkám se budeme na DigiZone.cz ještě věnovat v samostatném blogovém příspěvku, takže sledujte nadále náš web.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).