Hlavní navigace

Nejlepší aplikace nad otevřenými daty: Mapa autismu i přehled odběrových míst COVID-19

18. 11. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: screenshot, Lupa.cz
Další ročník soutěže Společně otevíráme data zná vítěze. Ceny se rozdávaly v pěti kategoriích a vyhlášení proběhlo v online přenosu.

Vyhlášení v přímém online přenosu a speciální kategorie věnovaná aplikacím pomáhajícím při koronavirové krizi. I tradiční soutěž Společně otevíráme data, která se snaží ocenit aplikace postavené nad otevřenými daty, ovlivnila současná epidemie nemoci COVID-19. Nadace OSF vyhlásila vítěze pěti soutěžních kategorií v rámci online konference Civic Tech Open

Do soutěže se letos přihlásilo celkem 24 aplikací. Pořadí v jednotlivých kategoriích určila odborná porota.

Kategorii Vzdělávání vyhrála vizualizace nazvaná ICT vybavení škol zřizovaných
Plzeňským krajem
, za kterou stojí Karel Rejthar a Pavel Valenta. Aplikace ukazuje, kolik má která škola počítačů, jak jsou v průměru staré nebo kolik jich škola má v přepočtu na jednoho učitele.

Porota na vizualizaci ocenila, že pracuje s otevřenými daty, dává jasný společenský smysl, je aktuální a podporuje hospodárné nakládání s veřejným majetkem. Porotcům se také líbilo, že by se aplikace dala snadno replikovat na další kraje ČR. 


Autor: screenshot, Lupa.cz

ICT vybavení škol zřizovaných Plzeňským krajem

V kategorii Městská data vyhrálo město Děčín s aplikací Hlasování města Děčín. Ta umožňuje online hlasování zastupitelů a poskytuje přehled o hlasování jednotlivých členů zastupitelstva.

Aplikace vznikla v rámci městského hackathonu jako vizualizační nástroj nad otevřenými daty o hlasování děčínského zastupitelstva


Autor: screenshot, Lupa.cz

Hlasování města Děčín

Vítězem kategorie Zdraví se stala aplikace Mapa autismu spolku Naděje pro děti úplňku. Ta na mapovém podkladu ukazuje statistické údaje o počtu osob s poruchou autistického spektra (PAS) v jednotlivých regionech. 

„Anonymizované údaje přinášejí přesnější představu o počtech lidí s PAS a míře jejich postižení, které jsou základním prvkem k lepšímu plánování kvalitních sociálních služeb,“ popisují tvůrci, k čemu se dá jejich databáze použít. 


Autor: screenshot, Lupa.cz

Mapa autismu

Kategorii Životní prostředí a klimatická krize opanovala aplikace Kam s ním? spolku Ukliďme Česko. Ta nabízí vyhledávání míst, kde se lidé mohou legálně „zbavit“ nechtěných věcí a odpadů, jako jsou prošlé léky, pneumatiky, vysloužilé elektro, baterie, světelné zdroje nebo velkoobjemový odpad.

Cílem projektu je omezit množství odpadků, které každoročně skončí mimo systémy zpětného sběru odpadu a místo například recyklace zamíří zbytečně do spaloven nebo na černé skládky v přírodě.


Autor: screenshot, Lupa.cz

Kam s ním?

Cenu v kategorii COVID-19 si ze soutěže odnesla aplikace Přehled odběrových míst COVID-19 pro Prahu a Středočeský kraj, kterou vyvinulo a provozuje hlavní město Praha, respektive městská firma Operátor ICT se svou datovou platformou Golemio.

Porota ocenila, že aplikace je reakcí moderního města na aktuální potřeby občanů, že má přehlednou grafiku a že se dá bez problémů replikovat i pro další obce. Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba, který si cenu online převzal, mapu odběrových míst dosud použilo asi 70 tisíc uživatelů.


Autor: screenshot, Lupa.cz

Vítězové jednotlivých kategorií získali každý 30 tisíc Kč na další vývoj svých aplikací. 

V rámci předávání cen proběhla také soutěž Na stojáka: Neziskovky v digi světě. Zástupci pěti neziskových organizací v ní představili své nápady na to, jak by neziskovky mohly pomocí dat řešit společenské problémy. O nejlepších třech mají diváci rozhodnout v hlasování na webu akce, kde jsou také videa s představením nápadů. Hlasování probíhá až do 2. prosince.

MMF24

Záznam online předávání cen můžete zhlédnout na facebookovém profilu Nadace OSF.

Připomeňte si také výsledky předchozích ročníků soutěže Společně otevíráme data: 2019201820172016.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).