Hlavní navigace

Největší „mazaniny“ na satelitu? Ethnic TV, Sport 1 a Sport 5

8. 10. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 322915
V jednom z nedávných článků na DigiZone.cz jsme porovnávali programovou nabídku jednotlivých satelitních služeb v České republice. Tentokrát bychom se chtěli pustit do dalšího srovnání, které se zaměří na obrazovou kvalitu jednotlivých programů na satelitu. Obecně panuje mezi televizními diváky mýtus, že nejhůře je na tom satelitní platforma Digi TV. To ale není zdaleka pravda. Na pováženou je i obrazová kvalita u některých dalších platforem, především pak CS Linku a Skylinku. Nejlépe vychází z celého souboje UPC Direct, který nedávno „zaparkoval“ na nové vysílací pozici 1 stupeň západně.

Jaké bylo zadání a jak poměřování kvality probíhalo

Původním cílem bylo poměření kvality televizních platforem obecně. Jak se ale ukázalo, kvalita stejných stanic může být v jednotlivých paketech různá, takže jsme se omezili nakonec na ty, které můžeme reálně porovnávat, respektive máme k nim přístup. Již na počátku jsme vyřadili satelitní platformu Digi TV, která bývá obecně považována za špatnou. Za prvé k ní již v redakci DigiZone.cz nemáme přístup a za druhé z ohlasů od čtenářů a na různých diskusních fórech víme, že vítěz našeho testu by byl tím pádem jasný, protože až na pár výjimek je opravdu kvalita obrazu v Digi TV velice špatná.

K dispozici jsme měli karty satelitních platforem CS Link, Skylink a UPC Direct s jejich kompletní programovou nabídkou. Jako přijímač signálu posloužil Vantage HD 7100 TS a zobrazovač HD Ready televizor LE37R87 s velikostí úhlopříčky 37 palců. K dispozici nebyly žádné měřící přístroje, tím nejspolehlivějším se stalo lidské oko. Za úkol jsme měli odhalování různých artefaktů v obrazu, mozaikování a podobně.

Filmbox screenshot - CS Link Skylink

Kanál Filmbox svou kvalitou v CS Linku a Skylinku spíše diváky odpuzuje. (Foto: autor)

Velice slušná kvalita plnoformátových stanic, odpuzující zážitek z Filmboxu

Abych nezačínal negativně, těmto dvěma balíkům patří velký dík za plnoformátové stanice, především pak Českou televizi, která je zde šířena v nejvyšší obrazové kvalitě ze všech platforem. Oproti tomu velkou kritiku si dlouhodobě odnášejí programy pod hlavičkou Sport TV, především pak Sport 1. K viditelným chybám v obrazu dochází okolo loga, při rychlých scénách je obraz rozmazaný a také neostrý. Sport 2 byl v době testu o poznání lepší, ale jeho kvalita rozhodně nebyla ideální.

Diváci si také poměrně často stěžují na stanice Filmbox, jejichž provozovatelem je společnost SPI International. Podle webu Linowsat, který se orientuje na měření velikosti datových toků, má Filmbox Extra průměrnou velikost přibližně 2 Mbps, Filmbox pak cca. 2,8 Mbps. Uznáte sami, že to není pro filmový kanál asi úplně to pravé ořechové. Při sledování stanice jsem měl dojem, jako by byl celý obraz v pohybu. Nejlépe se to pozná zejména na tmavých scénách. Okolo loga se pak objevují mapy, které vznikají také nedostatečnou kvalitou obrazu.

Sport 5 screenshot

Na první pohled má Sport 5 slušný datový tok. Když ale kamera přejede přes hlediště s diváky… (Foto: autor)

Sport 5 – kostičky v pohybu

Příliš velkou kvalitou obrazu se nemůže pochlubit ani Sport 5, motoristický kanál, za kterým stojí bývalý ředitel tehdejší Galaxie sport (dnes Nova Sport) Jiří Hojgr. Jak je obraz (ne)kvalitní, se mohou diváci přesvědčit u tohoto kanálu velice dobře díky častým rychlým pohybům například při závodech NASCAR a podobně. Při nájezdu kamery na publikum a paralelním sledování jedoucího vozu, není téměř návštěvníky závodu vůbec vidět. Vzniká pouze jakási barevná skvrna a jednotlivé osoby není možné rozeznat. Tento problém se ale netýká pouze satelitních platforem CS Link a Skylink, které nabízejí kanál takzvaně v simulcrytpu, na jedné pozici je tedy připojené kódování obou z nich, ale také UPC Direct.

Kanály HBO: CS Link a Skylink versus UPC Direct

Poměrně ostudnou kapitolou je také vysílání filmových kanálů HBO na pozici 23,5 stupně východně, která rozhodně neodpovídá označení prémiový. To je případ konkrétně samotné vlajkové lodi, která v CS Linku a Skylinku vysílá v SD rozlišení pouze v obrazovém formátu 4:3, zatímco v paketu UPC Direct je dostupná v 16:9. Protože ale není vše obrazový formát, nýbrž jeho kvalita, zmiňme fakt, že ta se opět projeví ve tmavých scénách.

Co nás spíše v redakci zaráží, je skutečnost, že programy pod hlavičkou Viasat už dávno nevysílají širokoúhle. Při jejich sledování je nadmíru jasné, že pořady ve formátu 16:9 jsou, a dokonce dochází i k přepínání, jenže obraz stále zůstává ve 4:3. Platí obecně, že některé kabelové kanály, především ty dokumentární, už měly širokoúhle dávno vysílat. Jako ukázkový příklad je možné jmenovat například stanici National Geographic. Jeden z prvních programů, který takto nedávno začal vysílat, bylo Spektrum.

Ethnic TV screenshot - špatná kvalita

Má to cenu vůbec komentovat? Obrázek může po rozkliknutí zvětšit. (Foto: autor)

„Vítěz“ testu: Ethnic TV, česká televize pro vietnamskou menšinu

Program, který by však trhal subjektivně i objektivně všechny tabulky nejhorších televizních stanic, co se kvality obrazu týká, by byla česká stanice Ethnic TV, která začala vysílat minulý rok v květnu a vznikla jako projekt kanálu určeného pro vietnamskou menšinu. Na počátku bylo o této televizi poměrně slyšet, ale během pár týdnů spadla do šedého průměru, což v podstatě znamenalo, že se o ní mluvit přestalo, na což pravděpodobně spoléhají i její zástupci, protože obrazová kvalita tohoto programu je naprosto příšerná. Smůla je v tom, že my tuzemského programy monitorujeme, a tak je máme stále pod dohledem.

Kromě nás si tak pravděpodobně nikdo nevšiml toho, že kanál nedávno týden vysílal úplně bez zvuku. Webové stránky nemá, a tak bylo možné provozovatele kontaktovat v podstatě pouze přímým vzkazem na našem webu. Obraz se často rozpadá, a tak nemusí chodit nikam daleko, abyste se podívali na nějakou tu pěknou mozaiku. Připravte se ale na to, že tenhle program je skutečný extrém. Šířen je navíc pro tuzemského diváka na neatraktivní pozici 13 stupňů východně, takže jakoby neexistoval…

Filmbox Extra - UPC Direct

Verze Filmboxu Extra, kterou najdete v UPC Direct, je jiná než v platformách CS Link a Skylink. Vysílá širokoúhle a pohledem laika má kvalitnější obraz. (Foto: autor)

ebf - partner 1

UPC Direct: Kvalitativní obrat o 360 stupňů

Pamětníci satelitní digitální televize od společnosti UPC, kteří měli přetočenou parabolu na pozici 19,2 stupně východně, si jistě vzpomenou na obrazovou nekvalitu, která ji doprovázela, což bylo způsobeno především větším počtem programů shromážděných na jednom místě. S přechodem UPC Direct na Thor se ale firmě viditelně uvolnily ruce a je to znát. Nejde jen o přidání nových stanic, ale především zvýšení datových toků a obrazové kvality. Nejde skutečně o prázdné fráze. Na nové pozici v podstatě není Directu co do video složky co vytknout.

Na české poměry je obrazová kvalita jednotlivých programů slušná až velice dobrá s mírnými výtkami. Ty se týkají například programu Sport 5, u kterého je v podstatě stejný problém jako v platformách CS Link a Skylink. Podobně je na tom i erotický kanál Hustler TV. Jinak se ale v podstatě dá říci, že laickým okem je co do obrazu UPC Direct platformou s nejlepší kvalitou obrazu. Ta je velice slušná například i u kanálu Filmbox Extra, kdy paket šíří jeho jinou verzi než konkurenční služby.

Jakým programům dáváte přednost?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).