Hlavní navigace

Nokia a Microsoft oznámily společnou strategickou alianci

11. 2. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dnešek měl přinést rozuzlení, co bude novou strategií společnosti Nokia. Zaměstnancům ji nastínil šéf společnosti Stephen Elop, který ostatně v emailu zaměstnancům kritizoval, že se firmě ani po čtyřech letech nepodařilo najít důstojnou odpověď na iPhone a další jeho konkurenty.  V tiskové zprávě pak společnosti oznámily, že formují očekávanou společnou alianci, která se bude snažit o další rozvoj operačního systému Windows Phone a služeb Xbox Live, Office a dalších služeb Microsoftu. 

Dnešek měl přinést rozuzlení, co bude novou strategií společnosti Nokia. Zaměstnancům ji nastínil šéf společnosti Stephen Elop, který ostatně v emailu zaměstnancům kritizoval, že se firmě ani po čtyřech letech nepodařilo najít důstojnou odpověď na iPhone a další jeho konkurenty. 

tiskové zprávě pak společnosti oznámily, že formují očekávanou společnou alianci, která se bude snažit o další rozvoj operačního systému Windows Phone a služeb Xbox Live, Office a dalších služeb Microsoftu. 

Nokia má na trhu představit telefony vybavené Windows Phone 7 a doplněné službami jako Bing a rozšířit je o přístup k hernímu ekosystému Xbox Live. Nokia se také bude spolupodílet na vývoji systému Windows Phone. Obě společnosti budou intenzivně spolupracovat na vývoji produktů s tímto systémem a jejich uvedení na trh. 

Integrací projde také služba Nokia Maps a mapy Bing. Zajímavostí je, že Nokia Maps také rozšíří platforma geolokační reklamy adCenter vyvíjená Microsoftem. 

Dohody firmy Nokia o placení v mobilních sítích rozšíří dostupnost aplikací pro Windows Phone na trzích, kde Microsoft tyto dohody nemá a jsou zde málo užívané platební karty, což znamená, že za aplikace WP bude možné platit i přes SMS zprávy a tím se dostupnost aplikací dostane i do dalších regionálních emarketů Marketplace. 

Programy a obsah firmy Nokia bude integrován do Microsoft Marketplace.

KL24

Symbian ani MeeGo tím prý nekončí, ačkoliv již nyní se objevují názory, že tím se obě tyto kdysi klíčové platformy posouvají na vedlejší kolej. 

Analýzu dopadů vám přineseme v příštím týdnu, zatím jsou ale odezvy vcelku positivní. Byl to očekávaný krok, který má smysl jak pro Microsoft, tak pro Nokii i pro celý trh, kterému vznikne alternativa k tandemu Android/iOS. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).