Hlavní navigace

Nokia prosadila u Evropské komise mobilní televizi v DVB-H

20. 7. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
20. 7. 2007

Výrobci mobilních telefonů Nokia se podařilo přimět Evropskou komisi, aby podpořila formát DVB-H pro zemské digitální vysílání určené pro mobily. Komise jej určila za jednotný standard pro mobilní televizní vysílání v rámci celé Evropské unie, o což se už od března letošního roku snažila komisařka pro informační společnost a média Viviane Redingová.

BRAND24

Komise sdělila, že neexistence jednotné technologie pro mobilní digitální vysílání brání širšímu využití této služby. Od svého rozhodnutí si slibuje, že vznikne nová globální norma pro digitální televizní vysílání. DVB-H se jeví jako nejsilnější kandidát na budoucí rozšíření mobilní televize v Evropě, shodli se komisaři s tím, že jde již nyní jde o nejvyužívanější normu pro mobilní vysílání v rámci Evropy.

Komise se tudíž domnívá, že DVB-H vytvoří základnu pro úspěšné zavádění a přijímání terestrických služeb mobilní televize v EU, sdělila komise. Proti DVB-H stojí konkurenční standard DMB, a to jak v terestrické, tak satelitní podobě (pochází z Jižní Koreje a využívají ho zejména státy jihovýchodní Asie, ale také Německo, kde mobilní operátoři používají oba formáty).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).