Hlavní navigace

Nový šéf Českých Radiokomunikací: největší příležitost vidím v budování sítí LTE

24. 4. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Microsoft
Michal Čupa by rád vystavěl pro nynější i budoucího mobilního operátora sítě pro vysokorychlostní internet LTE, ale i vysílače pro čtvrtého poskytovatele hlasových služeb.

Největším byznysem Českých Radiokomunikací v nejbližších letech by mělo být budování sítí pro mobilní broadband (LTE), na které nyní probíhá již druhá aukce pořádaná Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ). Firma by také ráda vystavěla síť pro případného čtvrtého národního mobilního operátora, kterým se chce stát finanční skupina PPF. Hospodářským novinám to řekl nový generální ředitel Michal Čupa, který ve funkci nahradil Kamila Levinského. Ten firmu opustil ke konci loňského roku.

K TÉMATU: Telefónica zprovozní 15. května síť LTE pro rychlý mobilní internet v Praze

„Nové mobilní sítě a případně čtvrtý operátor, který by vstoupil na trh, to je obrovská příležitost. To je směr, kde očekáváme, že výrazně porosteme – ne jako konkurent mobilních operátorů, ale jako jejich partner,“ řekl Čupa v rozhovoru pro HN. Mobilní operátory přitom nevnímá jako konkurenty, ale potenciální partnery. České Radiokomunikace podle něj mohou využít zázemí svých vysílačů, které nyní slouží především pro šíření televizního a rozhlasového vysílání, i pro šíření signálu sítí LTE.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Nova, Prima i ČT se obávají rušení digitální televize vysíláním LTE

V televizním vysílání nyní ČRa ovládají dva celoplošné multiplexy, zajišťují provoz veřejnoprávní sítě České televize a nedávno získaly kmitočtové příděly pro nové regionální multiplexy v Praze, Brně a Českých Budějovicích. Dominantní roli hrají i v oblasti provozování rozhlasových vysílačů, ale pouze v analogovém FM pásmu. U digitálního vysílání pouze drží krok s aktivnější společností Teleko a firmou RTIcz, přičemž vyčkávají na přidělení kmitočtů v lukrativním III. pásmu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).