Hlavní navigace

O digitálním vysílání na severu Čech paradoxně nejvíc mlčí televize

4. 7. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 322915
4. 7. 2007

Jako by se o tom bály mluvit, nejméně informací o spuštění zemského digitálního vysílání z Bukové hory u Ústí nad Labem zveřejnily paradoxně televize, které jsou nebo měly být součástí severočeské mutace digitálního multiplexu A. Veřejnoprávní Česká televize odvysílala příspěvky o startu Bukové hory pouze v regionálních zprávách a Nova ve svém sobotním propagačním pořadu Volejte Novu.

Nejparadoxněji se k celé situaci postavila Nova, která právě v sobotním Volejte Novu 30. června prostřednictvím moderátora Karla Voříška odpověděla na telefonický dotaz, kdy začne vysílat digitálně: Televize Nova zahájila řádné digitální vysílání už 21. října 2005 a v tuto chvíli digitálním signálem pokrývá čtyřiatřicet procent obyvatel České republiky. Od zítra to bude ale už téměř polovina, protože bude zahájeno digitální vysílání v Ústí nad Labem. Od zítra také budeme postupně uveřejňovat na webu televize Nova důležité informace o digitalizaci, a to nejen pro Domažlicko, kde bude analogové vysílání vypnuto už za dva měsíce. (VIDEO zde – zvolte pořad odvysílaný 30. června 2007)

V té době přitom už Nova věděla, že digitální vysílání z Bukové hory nezahájí, protože se nedohodla s operátorem multiplexu, společností České radiokomunikace, na ceně za šíření signálu. Na webu www.nova.cz/di­gitalizace, který funguje od 1. července, se Nova tváří, jako by digitální vysílání z Bukové hory normálně probíhalo, a ujišťuje diváky, že si ji pozemně může přes digitální přijímač naladit skoro 49 procent obyvatel České republiky. Do Televizních novin se ale informace o plánovaném a nakonec neuskutečněném startu digitálního vysílání Novy z Bukové hory nedostaly.

cif 24 - early cena - média

Česká televize informovala o zahájení digitálního vysílání na Bukové hoře především na zpravodajském digitálním kanále ČT 24 (který ale diváci analogové televize nenaladí), a pak také v Událostech v regionech. Den před spuštěním Bukové hory šla tato zpráva jako šestá v pořadí, v neděli 1. července se probojovala na čtvrté místo v poledních zprávách na ČT 1 a ČT 24 a na třetí místo ve večerních Událostech v regionech (rovněž na ČT 1 a ČT 24).

Mnohem větší prostor dal digitálnímu vysílání na Ústecku veřejnoprávní Český rozhlas, který pro změnu počkal s oficiální tiskovou zprávu až na úterý 2. července. O spuštění Bukové hory informoval v hlavních zpravodajských relacích nejen ČRo 1 – Radiožurnál, ale také publicistický okruh ČRo 6 a digitální zpravodajská stanice Rádio Česko. Mimořádný prostor digitálnímu vysílání daly regionální Deníky vydavatelství Vltava-Labe-Press a také severočeské mutace MF Dnes.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).