Hlavní navigace

OBS - kvalitní způsob práce nebo dobře provozované letadlo?

19. 5. 2005
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Také vídáte často inzeráty hledající lidi pro práci na Internetu? Nemalá část těchto inzerátů má společné pozadí - Online Bussiness System, tedy OBS. Je jednoduché ozvat se na kontakt uvedený v inzerátu, ale není vůbec lehké zjistit, čeho se bude budoucí práce týkat. Tato informace vás bude stát nemalé peníze. O co se tedy jedná?

Pod zkratkou OBS (Online Business System) si mnoho lidí nepředstaví nic konkrétního. Přesto je u nás tento systém velice rozšířený a neustále láká nové členy, kteří nemají o této problematice dostatek informací. Článek jsem se rozhodl napsat po přečtení DarkMasterova blogu, který se o systému OBS nevyjádřil úplně přesně a někdo by si mohl o OBS udělat úplně jinou představu. Předem chci říci, že do OBS nejsem zapojen. Cílem článku není odrazení nebo nalákání nových členů do systému, ale poskytnutí dostatku informací, které byste se s největší pravděpodobností před zapojením do systému nedozvěděli. Budu rád, pokud si po přečtení mého článku uděláte o systému vlastní představu.

O OBS jsem se dozvěděl náhodou při mapování situace na českém Internetu ve finanční oblasti. Také rádi čtete o nových možnostech výdělků na Internetu? Nejste sami. Na internetových inzercích práce lze nalézt tyto nabídky (vždy se jedná o OBS):

Informer.cz: prestižní mezinárodní internetová společnost hledá několik inteligentních, ambiciózních a operativních lidí pro klíčové pozice. Nabízíme uplatnění na HČ, VPČ, profesionální růst, dobré finanční podmínky, zaškolení a volnou pracovní dobu! Vše řízeno kompletně z domu. Požadujeme uživatelské znalosti práce na PC, Internetu, pracovní nasazení. Více zde.

Zamestnani.cz: Byznys pro ambiciózní!
Hledáme několik dynamických, schopných, pracovitých a komunikativních partnerů s vlastním PC, Internetem a telefonem. Zkušenosti v oblasti obchodu a marketingu výhodou.

Seznam.cz: Práce řízená z domova.
Hledáme pracovníky z celé ČR pro práci řízenou z domu. Nabízíme zajímavé uplatnění formou hlavní pracovní činnosti, nebo přivýdělku (při studiu, mateřské či zaměstnání). Výhodou je volná pracovní doba, perspektivní obor a nadstandardní příjem. http://www.vy­delekdoma.cz.

Rej.cz Nabízím: pracovní příležitost
Nezávislá spolupráce. Mezinárodní obchod, zaškolení, perspektiva, cestování. PC, Internet a ochota učit se novým věcem podmínkou. www.cinnostdo­ma.cz/reda.

inzert.aktual­ne.cz.

Nabídky se dokonce vyskytují i v placených odkazech na Googlu: Pracuji z domova. Máte PC, Internet a chuť podnikat? Možná Vás moje nabídka osloví. http://mujweb­.cz/Obchod/pra­cujizdomova.

Práce řízená z domova
Zkuste pracovat z pohodlí domova. Zaškolení firmy samozřejmostí. www.cinnostdo­ma.cz/alice.

Obdobné nabídky práce můžeme nalézt i v tisku (např. Mladá Fronta, Hospodářské noviny atd.). V dnešní době si každý rád přivydělá pár korun (podle některých inzerátů i několik desítek tisíc korun), a proto jen málokdo zaváhá a rovnou hledá další informace.

Ve výpisu z obchodního rejstříku se dozvíme, že se firma Online Business System zabývá zásilkovým prodejem a marketingovou činností. O budoucí práci si ovšem obrázek opět neuděláte.

Potenciální zájemce o práci má momentálně velice zkreslené představy o práci, zavítá tedy na jednu z uvedených adres a zjistí, že musí provést menší registraci a na e-mail mu přijde více informací. Pro lepší představu uvádím dva e-maily, které případným zájemcům mohou přijít po registraci do systému.

Po přečtení e-mailů nejste zase o nic chytřejší. Dozvíte se ale, že si musíte objednat Rozhodovací balíček v hodnotě 450 korun (včetně poštovného). V tuto chvíli již máte k dispozici telefonní číslo na člověka, přes jehož stránky jste se zaregistrovali. Zavoláte-li pro více informací, získáte vždy stejnou odpověď:

„Nabízíme prodej výrobků, marketing, reklamu na Internetu, prodej vyživovacích doplňků. Vše je provozováno na uživatelské úrovni a je nutné objednat si Rozhodovací balíček. Fyzický kontakt momentálně nepřipadá v úvahu.“

Osobně jsem telefonoval nejméně na deset čísel a nikdo vám opravdu nic nepřiblíží. Vše směřuje k Rozhodovacímu balíčku. Pokud vás nabídka nezaujme, máte možnost Rozhodovací balíček vrátit a na účet vám budou vráceny peníze (vráceno bude 390 korun – bez poštovného). Z tohoto samozřejmě nikdo nezbohatne, protože 60 korun za poslání balíčku je téměř standardní cena. V Rozhodovacím balíčku je CD nebo kazeta VHS – dle vašeho výběru.

Po objednání a řádném zaplacení balíčku se můžete za pár dní těšit na listonoše s očekávaným překvapením. Součástí balíčku je kromě CD (VHS) i několikastránkový materiál. Šíření videozáznamu nebo jeho součástí má trestněprávní charakter (jedna z prvních vět videozáznamu), a proto zde neuvedu konkrétní informace, které v Rozhodovacím balíčku naleznete. Na třicetiminutovém záznamu se dozvíte především to, co jste již věděli. Říkáte si, že jste se zatím nic nedověděli? Ano, máte pravdu. Videozáznam samozřejmě nebude vycházet ze zažitých standardů. Snad jen zaslechnete jednu zmínku o prodávání výrobků Herbalife a desítky příběhů šťastných lidí, kteří se přidali k OBS. Z tištěného materiálu lze pochopit, že se jedná o princip velmi podobný letadlu. Když přimějete cca čtyři lidi k zapojení do systému, získáte nemalé peníze. Slušnou odměnu dostanete, i když vámi přihlášený uživatel OBS získá dalšího člověka. Odměny jsou vypláceny do několika stupňů, což myšlenku letadla jen utvrzuje.

V tištěném materiálu i ve videozáznamu je přikázáno, že ihned po shlédnutí videa je nutné zavolat na telefonní číslo patřící člověku, od kterého vám přišel Rozhodovací balíček. Vzhledem k tomu, že jste se o své práci stále nic nedozvěděli, zavoláte na požadované telefonní číslo. Při rozhovoru jste pozván na seminář objasňující práci, kterou byste dělali. Je vám sděleno, datum, místo (Praha), čas, a pokud máte opravdový zájem, můžete přijít. Nic více se během telefonátu nedozvíte.

Semináře jsem se aktivně nezúčastnil, přesto jsem zjistil jistě zajímavé informace od zdroje, který si nepřál být jmenován. Na semináři vám bude nabídnut další balíček – tentokrát za 4680 korun (aktuální cena, před několika měsíci byla cena nižší). O této částce samozřejmě předem nevíte. V balíčku by měly být vzorky produktů, které nabízíte (není stoprocentně ověřeno). Jedná se o produkty na hubnutí firmy Herbalife. Argumentů, které vás mají přesvědčit k zakoupení balíčku, zazní mnoho. Např.: „Jestliže chcete vydělávat desítky tisíc, musíte udělat investice. Pokud chcete zbohatnout, malé počáteční investice jsou nutné.“ Během semináře jste vystaveni psychickému nátlaku, kterému mnozí podlehnou.

Mé další bádání vedlo ke zjištění, že každý člen systému získá minimálně tři internetové adresy. Dvě z nich lákají další uživatele do systému OBS a třetí nabízí produkty k hubnutí. Koncový uživatel samozřejmě opět neví, že se jedná o Herbalife. Všechny adresy jsou stejného principu:

www.cinnostdo­ma.cz/co_si_pr­ejete – láká nové členy,
www.interjob.cz/co_si_pr­ejete – láká nové členy,
www.hubnete.cz/co_si_pr­ejete – nabídka hubnutí.

Pro příklad adres použiji prezentace pod zvoleným jménem miluse:

www.cinnostdo­ma.cz/miluse,
http://www.in­ternetjob.cz/mi­luse,
www.hubnete.cz/mi­luse.

Potvrzení tří adres naleznete v příloze č. 3. Někteří lidé si zaregistrují ještě další svoji adresu (na vlastní náklady), která dále přesměruje do systému OBS. Např. www.vydelekdoma.cz – přesměrování – www.cinnostdo­ma.cz/wellnes­s.

V příloze je podobných případů uvedeno více.

Je reálné, že získáte adres ještě více. Po mnoha vedených telefonátech s lidmi zapojených do OBS jsem zjistil, že můžete získat ještě přístup na stránku zabývající se maloobchodem – objednáváním zboží, které si přejete zaslat. Kromě těchto adres získáte přístup také na www.obscentral­.com, kde po registraci zjistíte, že se za adresy platí (konkrétně 1990 Kč/6 měsíců). Další nepředpokládaná investice se vám lepí na paty. Části prezentace zde nezveřejním, abych neporušil autorská práva, ale náhledy můžete nalézt na těchto adresách:

https://www.ob­scentral.com/pro­dukty.phtml, https://www.ob­scentral.com/pra­ce.phtml.

Na stejné adrese je zároveň zajímavý soupis věcí, které musíte udělat pro svůj výdělek. Chcete-li si měsíčně vydělat 10.000 korun, je nutné denně rozdat určité množství letáčků, do novin dát inzeráty (určité procento z těchto inzerátů musí být placených) atd. Jiné tabulky znázorňují potřebné věci pro dosažení 15.000 Kč/měsíc a 20.000 Kč/měsíc. Zajímavá strategie. Rozhodně se jedná o další investice do reklamy.

Jakmile získáte své adresy, na které inzerujete, měli byste dle OBS očekávat samovolný přísun dalších lidí způsobený reklamou. Lidí toužících po zhubnutí je také hodně, a proto se opět spoléháte na to, že někdo zavolá a objedná si některé produkty. I já jsem testoval, jak systém pro hubnutí funguje.

Nejprve je nutné se opět zaregistrovat. Po registraci, kde mimo jiné sdělíte, kdy vás je možno kontaktovat, vám během následujících dnů, zavolá osoba, přes kterou jste se zaregistrovali. Skvěle naučenými marketingovými poučkami vám představí několik programů na hubnutí. Cena se pohybuje od 3000 Kč/měsíc do 6000 Kč/měsíc. Jedná se o nemalé částky, ale dle odborníků (členů OBS) ušetříte na normálním jídle, které již nebudete mít potřebu kupovat. Produkty OBS by měly z části nahradit normální stravu. O pravdivosti a účinnosti produktů nebudu polemizovat. Pokud chce člověk zhubnout a používá k tomu prostředky dle vytvořených instrukcí, tak by měl zhubnout. Jestliže se tedy naučíte všechny poučky a povedete dobře telefonní rozhovor, nic vám nebrání v okamžitém prodání produktů.

Z prodeje samozřejmě máte provize. Dle mého odhadu opět řešené letadlovým způsobem.

Pokud byste absolvovali všechny popsané procedury, jste nuceni investovat minimálně 10.000 korun:

Rozhodovací balíček – 450 korun,
Balíček ze semináře – 4680 korun,
Registrace stránek – 1990 korun,
Reklama – cca 3000 korun (odhad dle telefonických rozhorů),
Minimální počáteční investice 10.120 korun.
Součástí systému mohou být i další skryté poplatky.

Investice 10.000 korun by mnohé lidi odradila, ale všechny náklady jsou zpočátku skryté. Pokud jste v životě průbojní a opravdu chcete vydělat, věřím, že si můžete tímto způsobem přijít na hezké peníze. Stejně tak dobře průbojní lidé přijdou penězům i na mnoha jiných místech. Rozhodně stojí za zvážení, jestli vám zapojení do systému OBS stojí za to, abyste i ostatním lidem neřekli, do čeho jdou, a oni pak neinvestovali spoustu tisíc korun do činnosti, která se jim nemusí zaplatit.

Nedávno jsem viděl na internetové poptávce volných míst zajímavý inzerát, který se opravdu vzdáleně podobal OBS. Rád jsem se informoval na možnosti výdělku a bohužel se zase jednalo o tento systém. Pro zpestření uvádím průběh celé mé e-mailové diskuse s ženou, která výdělek nabízela – viz přílohu č. 4. Citace několika málo vět:

Já: “Opět OBS – systém, který se absolutně příčí mým představám o normální práci, která bude přinášet užitek společnosti.”

Amalie Pavlovská: „Pane Linharte, jak říkám, nejde o OBS, tento systém není jádro věci. Nejde ani o žádné ‚ovečky‘. Někdo chce pracovat tímto způsobem a někdo ne. Někdo buduje tým a někdo ne. To je v pořádku.“

Já: “Takhle OBS vnímám já. Jen pro informaci – přináší Vám OBS pocit zadostiučinění v životě?“

Amalie Pavlovská: „Zadostiučinění mi přináší spokojení klienti, kteří díky produktům dosáhli výsledků, po kterých toužili, cítí se výborně a něco v jejich životě se změnilo k lepšímu.“

Paní Pavlovská má práci pro OBS ráda. Lidem, kteří potřebují zhubnout, prodá požadované produkty, a pokud lidé dosáhnou výsledku (a svého výdělku), je spokojenost na obou stranách. A jak sama říká, nejde o OBS. Tento systém není jádro věci. Jde o budování týmu. Jinými slovy jde o získávání nových lidí do systému.

Podívejme se na systém OBS z druhé strany mince. Zatelefonoval jsem na číslo uvedené v inzerátu v novinách Olomoucký den. Inzerát byl typu: "Prodám Herbalife – končím. Tel. *** *** ***.“

Po představení samozřejmě následovala má otázka, proč vlastně člověk musí skončit se systémem OBS, který je přece vytvořen pro zisk. „Svět je o penězích,“ zněla odpověď končícího pána. Dále jsem se dozvěděl, že je až příliš velká konkurence, než by se měl jednotlivec prosadit, a proto raději prodá výrobky, které momentálně má, a skončí. I toto je pohled na systém OBS.

ebf - partner 1

Nikdo nemá tušení, kolik desítek, stovek, tisíců či desetitisíců lidí je do systému OBS začleněno. Obětujete dle odhadu 10.000 korun, abyste se přesvědčili, že je trh již nasycen? Největší zisk samozřejmě těží majitel společnosti – pan Petr Ševela. Seženete další lidi do systému „letadla“? Na Internetu i v tisku jsou stovky skrytých inzerátů, které ani nemusí vypadat jako nabídka Herbalife či nabídka skvělého způsobu výdělku. Já jsem se do OBS nikdy nepřipojil a pravděpodobně ani nikdy nepřipojím. O spoustě informací, které jsou zde napsány, se normální čtenář inzerátů nemá šanci dozvědět. Nikdo ze zkušených uživatelů systému OBS nemá zájem sdělit bližší informace úplně na začátku celého procesu, a člověk nemá ani ponětí, do čeho jde.

Rozhodněte se sami, jestli chcete podpořit bohatou základnu členů. Seženete-li dostatečné množství nových „oveček“, vstup se vám možná vyplatí. Je ovšem podpora pořád bohatších lidí nutná? Nakonec se jistě hodí citát pána, který s OBS končí: „Svět je o penězích.“

Zapojili jste se do systému OBS?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je členem týmu OLS, programátorem a nezávislým publicistou.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).