Hlavní navigace

Obyvatelé Moravskoslezského kraje naladí nové televize, několik i v HD rozlišení

18. 3. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Nejen ve Slezském vojvodství skončí o půlnoci z dneška na zítřek definitivně analogové televizní vysílání. Polský multiplex 2 navýší z lokality Wisła mnohonásobně výkon a odstartuje multiplex 3.

Velké vypínání analogu v Polsku

Naše severní sousedy zasáhne z noci na zítřek už třetí vlna vypínání analogového vysílání. Pravděpodobně tou nejvýznamnější oblastí, kde dojde k takzvanému switch-off, je samotné hlavní město Varšava. Dále půjde o Elblag, Rzeszów a Szczecin. Lokalitou, kterou jsme si nechali záměrně na konec, je Wisła, konkrétně vysílač Skrzyczne. U něj se zastavme, protože jde o oblast, z níž doposud mohli analogové vysílání přijímat diváci především v Moravskoslezském kraji. Šířeny jsou v této podobě konkrétně stanice TVP 1 (kanál 24, 100 kW), TVP 2 (kanál 41, 100 kW) a Polsat (kanál 58, 100 kW). Z vyzářeného výkonu vyplývá, že vysílače rozhodně neobhospodařovaly zanedbatelnou plochu.

Podle dostupných údajů by vypínání analogového vysílání v pěti oblastech rozhodně nemělo být zanedbatelné. Počítá se, že se dotkne okolo 10 milionů obyvatel Polska, což je téměř čtvrtina veškerého obyvatelstva této země. Co do porovnání s Českou republikou se však naši sousedé rozkládají na mnohem větší ploše. Zatímco Čechy, Morava a Slezsko zabírají 78 tisíc kilometrů čtverečních, plocha Polska je přes 312 tisíc kilometrů čtverečních. Co do počtu obcí jich má být vypínáním dotčeno okolo 350. Pro obyvatele Polska nepůjde ale o žádnou tragédii. V oblastech, ve kterých se bude vypínat analog, bude během několika hodin dostupný signál tamního multiplexu 3. Ze zákona, který vešel v platnost 30. června 2011, musí veřejnoprávní Telewizja Polska zajistit pozemní cestou pokrytí minimálně 95 % obyvatelstva.

Analogová televize skončí v noci z dneška na zítřek i ve Varšavě.
Autor: um.warszawa.pl

Analogová televize skončí v noci z dneška na zítřek i ve Varšavě.

Navýšení výkonu multiplexu 2 a start multiplexu 3

Pozitivní zprávou pro obyvatele Moravskoslezského kraje je především mnohonásobné navýšení maximálního povoleného výkonu (ERP) polského multiplexu 2 na kanálu 38 z vysílače Skrzyczne, který zároveň přechází na kanál 58. Zatímco nyní tu byl ERP pouze 1,25 kW, nově to bude 50 kW a zdaleka nepůjde o navýšení poslední. Prozatím omezený výkon je nutné dodržet kvůli vysílači Kielce – Święty Krzyż, kde analogové vysílání skončí až 17. června letošního roku. Vzhledem k tomu, že z Kielců vysílá na kanálu 58 stanice TVP Info, docházelo by ke vzájemnému rušení. Od poloviny června už se bude ze Skrzyczneho vysílat digitálně výkonem 100 kW.

Kromě toho, že dojde k mnohonásobnému navýšení výkonu multiplexu 2 na Wisłe, máme pro naše čtenáře v Moravskoslezském kraji i další, neméně pozitivní zprávu. Spolu s ukončením analogového vysílání, dojde také, jak již bylo řečeno výše, ke spuštění tamního multiplexu 3 s programy Telewizje Polska. Vysílat bude konkrétně na kanálu 41 výkonem 50 kW. Tento krok je naplánován o několik hodin později. Podle státní informační stránky cyfryzacja.gov.pl i telekomunikačního operátora Emitel, tamní obdoby Českých Radiokomunikací by k tomu mělo dojít zítra okolo 5. hodiny ranní.

Polský vysílač Wisła - Góra Skrzyczne, který je bez problémů zachytitelný i na českém území.
Autor: RadioPolska

Polský vysílač Wisła – Góra Skrzyczne, který je bez problémů zachytitelný i na českém území.

Které programy si budou moci diváci nově naladit?

Ke stávajícímu multiplexu 1, který už je možné naladit z Wisły na 55. kanálu a šíří programy TVP 1 HD, TVP 2, TVP INFO, TTV, ATM Rozrywka, Eska TV a Polo TV, se díky navýšenému výkonu multiplexu 2 zvětší zásah programů Polsat, TVN, TV 4 – Czwórka, TV Puls, TVN7, Polsat Sport News, TV 6 a TV Puls 2. Zcela nově se tu objeví multiplex 3 s kanály TVP 1, TVP 2 HD, TVP INFO, TVP Kultura, TVP Historia a TVP Polonia. Ptáte se, proč se v multiplexu 1 a síti 3 vysílají částečně stejné programy? Odpověď je jednoduchá. Bylo to díky minimálnímu zásahu signálem druhé jmenované sítě. Do dubna příštího roku se to ale změní. O volné programové pozice byl ze strany vysílatelů velký zájem.

A jak si vůbec jednotlivé televize stojí? Mezi volně šířenými kanály pozemní cestou je na nejvyšší pozici polská Jedynka. V únoru letošního roku ji preferovalo 18,54 % publika v cílové skupině diváků 4+. S přibližně dvouprocentním odstupem skončil Polsat a na třetí pozici se umístila veřejnoprávní Dwójka. Tu preferovalo 13,63 % publika. Mezi diváky od 16 do 49 let je nejsledovanější Polsat, který během minulého měsíce oslovil v průměru 19,35 % diváků. Až šest procentních bodů za ním je Jedynka, následovaná komerční TVN s 12,85 %. Na chvostu popularity pozemně šířených televizních stanic je naopak TVP Kultura, a to jak u diváků 4+ (share 0,44 %), tak i 16–49 (share 0,46 %).


Repfo foto: TVP 1

Nejoblíbenějším programem u diváků starších 4 let je u našich severních sousedů první kanál Telewizje Polska.

Obyčejný set-top-box k příjmu programů nestačí

Není pochyb o tom, že kdo se o digitalizaci v Polsku alespoň trochu zajímá, ví, že pro sledování zde šířených programů je nutné vlastnit set-top-box nebo televizor s podporou standardu MPEG-4. V případě, že jeden z těchto přijímačů nevlastníte, poznáte to poměrně jednoduše. Programy sice naladíte, ale budete mít pouze černou obrazovku. Ceny přijímačů s MPEG-4 už nejsou v dnešní době nijak závratné. V samotném Polsku je můžete sehnat za 80 až 150 złotých, tedy přibližně 540 až 900 korun. Svěřte se raději prodejci, na kterého se můžete spolehnout. Bohužel existují i tací, kteří vás při prodeji přijímače neupozorní na onu drobnou skutečnost, že postrádá MPEG-4.

MMF24

Zapomenout nesmíme ani na úpravu společných televizních antén (STA), a to za podmínky, že bydlíte například v panelovém domě, případně ve stavbě, kde je více partají pohromadě. Pokud tento krok neabsolvujete, můžete se snažit sebevíc, ale nové polské stanice nenaladíte, i kdybyste se na hlavu stavěli. Majitelé vlastních antén by si s tímto problémem neměli lámat hlavu, protože se jich netýká. Stačí pouze, když na vysílač natočí svou anténní soustavu. Blízko hranic ale bude pravděpodobně signál tak stejný, že to možná nebude ani nutné. Co se týká příjmu na prutovou anténu, ten bude s největší pravděpodobností možný také, ale mohou s ním počítat obyvatelé jen v těsné blízkosti hranic.

Připraveno s využitím informací ze serverů RadioPolska, Wirtualnemedia.pl, media2.pl a cyfryzacja.gov.pl

Vítáte změny v polském pozemním vysílání, které se dotknou i Moravskoslezského kraje?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).