Hlavní navigace

Óčko a Óčko Gold spustilo v multiplexu 3 hybridní vysílání HbbTV

20. 1. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

AKTUALIZOVÁNO 15:00 – Dosavadní experimentální provoz technologie na Óčku Expres hodnotí technický ředitel televizí Lukáš Hnilička jako úspěšný. Aplikace byla spuštěna už 22 tisíc krát.

Dnes přesně v 15 hodin došlo ke spuštění hybridního širokopásmového vysílání (HbbTV), které spojuje svět klasické televize a internetu, na stanicích mediálních skupiny Maframultiplexu 3. Jde o programy ÓčkoÓčko Gold. Serveru DigiZone.cz to sdělil technický ředitel kanálů Lukáš Hnilička. Znamená to, že od chvíle, kdy k tomu dojde, bude tato technologie dostupná divákům po celé republice, konkrétně těm, kteří jsou v dosahu signálu této zemské digitální sítě.

K TÉMATU: Podívejte se na hybridní aplikaci, kterou televize Óčko nasadí během několika dní

Doposud mohli využívat HbbTV od Óčka pouze diváci Óčka Expres, které je šířeno v pražské Regionální síti 12 společnosti Czech Digital Group (CDG). Óčko navíc využilo pro technologické řešení jinou platformu, takže ne každému uživateli se HbbTV zobrazilo. Problémy mohli mít ti diváci, kteří mají přijímače s operačním systémem Linux, který hybridní vysílání emuluje pomocí internetového prohlížeče Opera. Óčko bude v první fázi hybridní vysílání využívat pro podporu své služby OCKOVYBER, kterou nedávno spustilo.

UX DAy - tip 2

ČTĚTE TAKÉ: Óčko využije pro podporu prodeje hudby kromě HbbTV i web a Facebook

Také Hnilička vidí hybridní vysílání jako velice perspektivní. Za období od 10. do 18. ledna, co je aplikace na Expresu k dispozici, byla spuštěna 22 tisíc krát, což je s ohledem na distribuci stanice pouze v Praze skvělé číslo, konstatoval pro DigiZone.cz Hnilička. Případné komentáře si chce technický ředitel televizí nechat případně až na později, až bude mít k dispozici aktuální čísla o používání na celoplošných kanálech. Česká televize už nabízí hybridní vysílání na svých kanálech delší dobu. K dispozici je jak v multiplexu 1, tak i prostřednictvím Regionální sítě 7.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).