Hlavní navigace

Oficiální web české digitalizace má nedostatky i dobré nápady

30. 4. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 118483
Počínaje středou 25. dubna mohou zájemci o českou digitalizaci navštěvovat oficiální internetové stránky. Na adrese www.digitalne.tv je spustila firma Liberal Consulting, která se společně se Sdělovací technikou stará o kampaň k digitálnímu vysílání na Domažlicku. Co web zaplacený z peněz daňových poplatníků nabízí? Prostor tu mají především základní informace určené novým zájemcům o digitální příjem. Dobré nápady se bohužel ztrácejí na černém pozadí.

Informace jsou šedé na černém

Při prvním pohledu na nový web digitalne.tv se i nezkušené oko zarazí nad použitou barevností. Nápad vycházet z oranžové, které je hlavní barvou také loga české digitalizace, je dobrý. Co ale přimělo autory stránek zvolit kvůli tomu černé pozadí a šedé písmo, vědí asi jenom oni sami. Oranžové boxy by stejně dobře vynikly i při klasické – obrácené variantě, tedy černém písmu a bílém podkladu. Ta je pro čtenáře o poznání příjemnější.

Design webu není zvlášť nápaditý, na druhou stranu se ale nedá ani úplně zatratit. Na pravé straně nahoře vítá návštěvníky pompézní nápis A je to tady, pod kterým následuje domažlicko. Stránky jsou totiž určeny hlavně zájemcům o digitalizaci z Domažlic a okolí, pro které dělají firmy Liberal Consulting a Sdělovací technika informační kampaň. Na projekt, který zahrnuje nejen web, ale také letáky, televizní spoty a reklamu v tisku, dostaly společnosti od Ministerstva informatiky dva miliony korun.

V oranžovém okně ve tvaru klasické televizní obrazovky jsou kromě hlavního nápisu také dvě věty. Zvolání Připravte se na novou dimenzi televize! a konstatování Po Praze, Brně a Ostravě, máte i vy možnost přijímat a využívat výhod zemské digitální televize! jsou ale nelogicky napsaná 2× a 3× menším písmem než všechny texty okolo. Navíc s chybou v interpunkci – před máte v této větě žádná čárka nepatří. Ale to už moc rýpu.

Digitalne.tv 2

Zdroj: Digitalne.tv

Na pravé straně každé ze stránek je také umístěno šedé okno s vyhledáváním a třemi odkazy: Domažlicko, Digitalizace a FAQs. Původní informace obsahuje pouze prostřední záložka, která má informovat o aktualitách ze světa digitalizace. Zatím tu je pět zpráv. Sekce Domažlicko je převzatá z webových stránek místního prodejce Davida Rácze a FAQs, tedy často kladené dotazy, už dříve zpracovalo Ministerstvo informatiky.

Pevnou součástí webu je také pata s číslem informační linky 848 222 222, na které se mohou lidé každý všední den od 9 do 18 dozvědět o digitalizaci více. Telefonní číslo je bohužel až dole a kdo nezalistuje na konec některé ze stránek, ten se ho nedozví.

Povedený maskot

Všemi stránkami serveru digitalne.tv provází čtenáře postavička oranžového mužíka, který má místo hlavy televizor. Modrooký kluk v oranžovém kombiné se symbolem vypínače je bezesporu nejpovedenější součástí celé kampaně. Vypadá sympaticky a nabízí potenciál pro široké využití – podobně jaké například jeho britský protějšek Digit Al. Z webu je vidět, že Digi Boy, jak se maskot české digitalizace prozatímně jmenuje, není statickou figurkou. Někde ukazuje prstem, jinde mává, na dalším místě zas drží v ruce set-top-box. Navíc vykukuje zpoza konce každé stránky. Uvidíme, jak si povede v televizních spotech.

Základní navigaci na informačním webu obstarává šest záložek na horní liště. Každá vede na samostatnou stránku s obsahem, který se vypisuje v levé částí obrazovky. Nečesky nazvaná sekce Home nabízí údaje o webu, o digitalizaci obecně a o Domažlicích konkrétně. Na záložce Kde si můžete prohlédnout mapu pokrytí. V základní podobě má sice mizernou kvalitu, ale naštěstí obsahuje odkaz na detailnější verzi. Na stejné stránce se překvapivě nacházejí soupisky českých vysílaných stanic, a to jak v DVB-T, tak v DVB-S. V sekci nazvané Kde bych je asi nehledal.

Záložka Proč obsahuje shrnutí základních důvodů pro přechod na digitální televizní vysílání. Na úvod tu maskot představuje šest míst, kde všude bude možné televize sledovat. Možnosti na výletě, kterou symbolizuje notebook na pařezu, a na cestách, jež zastupuje kufr mířící k leteckému odbavení, působí přeci jen trochu strojeně. Na stránce Výhody se člověk dočte, že digitalizace přinese kvalitnější obraz a zvuk, lepší příjem signálu, více kanálů a lepší služby.

Digitalne.tv 1

Zdroj: Digitalne.tv

Píše se tu například: Vzhledem k faktu, že digitální signál není šířen spojitým, ale diskrétním signálem, který je tvořen posloupností 1 a 0 je základním přínosem DVB vyšší kvalita obrazové i zvukové informace. Digitální obraz není rušen odrazy signálu od překážek ani jeho překrýváním. Nevím, jak vám, ale já jsem tady nabyl pocitu, že nevím, komu je celý web vlastně určený. Pokud jsou to lidé s minimem znalostí o digitalizaci, pak mi taková prohlášení přijdou málo srozumitelná. Jestli jsou cílem odborníci, pak jsou uvedené věty zas nepřesné.

Schématům by slušelo více členění

Graficky pestrá je stránka Jak sledovat digitální televizní vysílání. Čtenáři se tu naučí rozlišovat mezi různými druhy konektorů a set-top-boxů a pro jednotlivé varianty dostanou i schémata pro zapojení. Přijde mi ale, že na jednu stránku je takových informací příliš. Možná by nebylo na škodu věnovat každému ze schémat stránku vlastní, aby člověk nebyl zahlcený nerelevantními případy.

Úvodní grafická typizace televizorů a set-top-boxů by si zasloužila také legendu k jednotlivým symbolům. Dlouho jsem přemýšlel, co je to za násadu s ocáskem. Pak mi došlo, že to bude asi přenosná anténa. Schéma může také zmást lidi, kteří potřebují set-top-boxmodulátorem. Podle náčrtku by jim stačil přístroj s anténním vstupem a výstupem. Ty jsou ale na každém set-top-boxu, jen někde nabízejí místo modulovaného signálu pouze průchozí smyčku. Alespoň že na nutnost modulátoru upozorňuje text.

Digitalne.tv 3

Zdroj: Digitalne.tv

Poslední záložka Kdo uvádí informace o telefonní lince a připomíná, že volání je zpoplatněné tarifem 1,12 korun za minutu (včetně daně).

Zrušené diskuse a britský informační web

Původní součástí webových stránek byla také diskusní fóra. Čtenáři mohli pod texty přidávat svoje názory, které – ač psané malým písmem – pak mohl vidět každý. Liberal Consulting však diskuse brzy zatrhnul. Pravděpodobně proto, že se tu objevila kritika úrovně a kvality webu.

Stránky digitalne.tv mají přes několik dobrých nápadů a sympatického maskota k dokonalosti zatím daleko. Jak může vypadat profesionálně zvládnutý web na stejné téma (tedy zaměřený na nejširší veřejnost přecházející na digitální příjem) se můžeme podívat třeba do Británie. Najdeme ho na adrese www.digitaluk­.co.uk.

Podobnost s českými stránkami končí jen u maskota digitalizace v pravém horním rohu. Britové používají světlé pozadí, mají přehledně řešenou navigaci a přestože na jednotlivých stránkách není tolik textu, člověk se toho o svém konkrétním případě dozví víc než v Česku. Na všech stránkách jsou k dispozici dva základní nástroje: Můžu mít digitální TV? a Asistent s přechodem. S jejich pomocí si zájemce snadno zjistí, jak je to s digitálním vysíláním u něj doma a jaké má možnosti příjmu skrz všechny platformy. Chápu ale, že chtít něco takového po webu zaměřeném jen na Domažlice, by bylo asi příliš.

cif 24 - early cena - média

Mimochodem, co se schémat týče, přijde mi ideální poradce dostupný na stránkách Freeview, platformy britského DVB-T. Každý si tu může navolit výbavu svého obývacího pokoje a ve výsledku dostane přehledné schéma zapojení.

Čtěte také: Klady a nedostatky renovovaného digitálního webu ČT

Jakou školní známku byste dali webu digitalne.tv?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).