Hlavní navigace

On-line videopůjčovny nemají v Česku na růžích ustláno

14. 6. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Video na vyžádání už si v posledních měsících pomalu klestí cestu i do českých domácností. Každá z firem, které ho poskytuje, přitom postupuje v jeho implementaci trochu jinak.

Topfun: Velké očekávání, realita trochu někde jinde

Co je videopůjčovna Topfun, by měl vědět asi každý čtenář DigiZone.cz. Je dostupná on-line na internetu, prostřednictvím mobilních aplikací na platformách Android, iOS i Windows Phone a především, co je pro ní klíčové, napříč snad všemi známými i méně známými značkami televizorů, které jsou dostupné na našem trhu. Jak Topfun uvedl v jedné z posledních tiskových zpráv, obsah sem v tuto chvíli dodává na 50 poskytovatelů z řad distributorů, producentů a filmových studií jako jsou například Universal Pictures nebo Warner Bros. Pokud si ale myslíte, že byste v její nabídce našly veškeré tituly, které jdou do prodeje na DVD, případně Blu-ray, pak byste se sakra mýlily.

Ačkoliv nad výběrem titulů v Topfun videopůjčovně rozhodně není možné ohrnovat nos, jsou jich stovky, narazíte, pokud vám jde o novinky. Těch tu najdete bohužel minimum, a to je právě hlavní mínus této videopůjčovny. Nelze to ale klást za vinu zástupcům Topfun Media. Spíše jde o postoj jednotlivých studií, kterým se zkrátka tituly on-line příliš nabízet nechce. Výjimkou z poslední doby jsou například Hobit: Neočekávaná cesta, Anna Karenina, případně noví Bídníci. Topfun nabízí většinu titulů jednotlivě, formou balíčků ale existují i výjimky. Škoda, že se nepovedlo obchodnímu řediteli firmy Radku Přikrylovi zatím to, co sliboval začátkem roku. Otitulkované americké seriály krátce po premiéře v USA jsou stále pouze utopií.


Zdroj: Topfun

Hlavní stránka internetové videopůjčovny Topfun 

Voyo možná ještě lecčím překvapí

V následujících měsících bude bezpochyby zajímavé sledovat, kterým směrem se bude ubírat videopůjčovna Voyo.cz, která kromě vlastních titulů televize Nova nabízí také řadu filmů a v poslední době i seriálů. K výraznému zatraktivnění nabídky pomohla především dohoda se Sony Pictures na poskytnutí titulů z bohaté knihovny této společnosti. Tady se právě povedlo to, co plánoval již delší dobu Topfun – otitulkované seriály, sice ne hned po premiéře v USA, ale poměrně krátkou dobu po ní. Připomeňme, že Markíza nedávno upozornila například na titul House of Cards, v němž se objevil Kevin Spacey. Pokud bychom ale trochu zapátrali, určitě bychom našli i některé další. Navíc, i Voyo je dostupné prostřednictvím chytrých televizorů řady značek.

CME našla zajímavý obchodní model. Zatímco Topfun prodává většinou jednotlivé filmy, Voyo za cenu 189 korun/měsíc nabídne přístup ke kompletnímu obsahu. I přes tuto cenu se ale zatím počet zákazníků oproti původnímu plánu naplnit nepodařilo. Abychom Nově nekřivdili, šlo o osobní přání šéfa internetu Pavla Krbce, který chce původně do konce letošního roku získat 100 tisíc klientů této služby. Podle posledních veřejně známých čísel mělo Voyo na konci minulého čtvrtletí 26.500 předplatitelů. CME se však nevzdává a chce tuto videopůjčovnu obyvatelům Česka maximálně zpřístupnit. Podle šéfa chorvatské Nova TV Dražena Mavriće se ji chystá nabídnout i prostřednictvím pozemního vysílání. Firma to však oficiálně zatím nijak nekomentovala.


Foto: LG Electronics

 O službě Voyo DTT už se objevilo několik zpráv ze zahraničí, Nova je ale jako český zástupce CME odmítá komentovat.

HBO GO versus Filmbox Live

Z pohledu typického Čecha, který si klade otázku, proč bych měl za něco platit, když to můžu mít zadarmo, je nejvýhodnější videopůjčovna HBO GO. Samozřejmě, není úplně zadarmo. Musíte být pochopitelně předplatiteli klasického HBO a váš operátor zároveň musí mít podepsanou smlouvu na nabídku tohoto produktu prostřednictvím své sítě. A to je prozatím kámen úrazu. HBO GO nenabízí ti největší hráči, jako je například společnost UPC Česká republika a chybí také na satelitu. Česká pobočka na zlepšení této situace pochopitelně pracuje, ale nic nejde tak jednoduše, jak by si někdo mohl představovat. Na uspokojivé pokrytí tituly originální produkce HBO formou takzvaného OTT si možná ještě pár let počkáme. HBO GO je dostupné i v televizorech LG, smart telefonech a tabletech.

Aplikace HBO GO pro mobilní zařízení s Androidem.
Autor: Google Play

Aplikace HBO GO pro mobilní zařízení s Androidem.

Proč jsme přiřadili Filmbox Live do pomyslného souboje s HBO GO? V lecčems jsou si tyto služby podobné. Na mysli teď nemáme zrovna kontent. Ten se pochopitelně liší. Také Filmbox Live, tedy filmové tituly distribuční společnosti SPI International, už je dostupný prostřednictvím chytrých mobilních telefonů a tabletů. Posledním zásahem firmy je vstup do televizorů Philips společnosti TP Vision. Na rozdíl od HBO GO je ale Filmbox Live placený. Výhodou je to, že ke službě se za poplatek může dostat kdokoliv, tedy i divák, který nemá k dispozici například kabelovou televizi. Kromě přístupu k filmovým titulům si budete moci po síti pustit také některé vybrané kanály SPI International. Co se atraktivity této služby týkat, hodnotit ji nám nepřísluší.

BRAND24

Náhled aplikace Filmbox Live pro mobilní zařízení
Autor: Appshopper.com

Náhled aplikace Filmbox Live pro mobilní zařízení

A co satelit? Na video-on-demand zapomeňte

Technologie, kterou umožňuje také satelitní šíření, a jež se velkým obloukem prozatím Česku vyhýbá a je vůbec otázkou, zdali se ho v následujících letech dočkáme, je pay-per-view, tedy kanály, kde se platí podle toho, kolik obsahu divák shlédne. Proč zařazujeme tuto možnost mezi on-line videopůjčovny, případně videotéky, je nabíledni. Fungují v podstatě na stejném principu. Divák si zaplatí a může koukat. Z okolních zemí můžeme prostřednictvím družice narazit na tuto službu v sousedním Německu (Sky Deutschland), případně v Polsku (Cyfrowy Polsat, nc+). Sky ale nabízí tuto možnost i na dalších trzích, kde působí – v Itálii a pochopitelně i ve Velké Británii.

Paradoxní je, že i když nejsou programy video-on-demand na českém území prostřednictvím satelitu de facto dostupné, jejich sledování tu možné je. Cesta to pochopitelně není legální, a proto ji pouze zmiňujeme, ale blíže se s ní zabývat nebudeme. Pokud by vás toto téma zaujalo a chtěli jste se mu věnovat podrobněji, přečtěte si náš článek z loňského roku týkající se pirátství satelitní televize. Za videotéky bychom de facto mohli považovat také iVysílání České televize, které chystá expanzi do televizorů napříč všemi značkami prostřednictvím technologie HbbTV, a službu Prima Play. Pořady z rodiny Primy jsou ale dostupné prozatím pouze on-line a na mobilních zařízeních, nikoliv v televizorech.

VOD kanály s nejnovějšími filmy jsou v České republice zatím hudbou budoucnosti.
Autor: repro foto Sky Prima Fila

VOD kanály s nejnovějšími filmy jsou v České republice zatím hudbou budoucnosti.

Využíváte služeb některé české placené videotéky?

  • Videopůjčovny Topfun
    4 %
  • Voyo.cz
    11 %
  • HBO GO
    2 %
  • Filmbox Live
    1 %
  • Nevyužívám
    82 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).