Hlavní navigace

Operační systém od Amazonu, serverový procesor ARM s 80 jádry, Magic Leap na prodej

13. 3. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Magic Leap
USA opět prodlužují výjimku pro Huawei. Amazon Go dostupné všem obchodům. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Amazon začal kamenným obchodům nabízet technologii, díky které není třeba lidská obsluhazjistil ZDNet. Jde o set kamer, senzorů a cloudových aplikací využívaných v ukázkových obchodech Amazon Go. Doposud nebylo jasné, zda si Amazon tento stack nechá pro sebe, nebo zda ho bude chtít šířit dál. Reportáž z Amazon Go jsme přinesli na Lupě. Podobné věci se snaží nabízet i Microsoft. Přečíst si můžete také naši reportáž z autonomního obchodu v Číně.

Amazon Web Services vytvořil vlastní operační systém pro chod kontejnerů ve virtuálních strojích a na bare metalu. Název dostal Bottlerocket, je open source a prozatím k dispozici jako vývojářské preview. Vyzkoušet jej lze jako Amazon Machine Image v EC2.

K dostání jsou první testovací kusy procesoru Ampere Altra. Jde o serverový CPU s 80 jádry postavenými na ARMu. Společnost Ampere uvádí, že procesor umí být výkonnější než Intel Xeon (Cascade Lake) s 28 jádry a AMD Epyc s 64 jádry. S masovou výrobou se počítá letos, použije se 7nm proces. Ampere založila a vede Renee James, která byla prezidentkou Intelu.

Spojené státy opět prodloužily výjimku vůči Huawei, díky čemuž mohou americké firmy poskytovat podporu až do 15. května. Jde už o několikáté prodloužení, které zajišťuje například to, že provideři ve venkovských lokalitách v USA mohou udržet v chodu své sítě často postavené právě na Huawei. Americká vláda se zároveň snaží rozjet projekt, v rámci kterého těmto providerům poskytne peníze na výměnu čínských komponent. Prodloužení podpory také umožňuje Googlu poskytovat licenci pro telefony prodané ještě před embargem. Americká vláda také podle TechCrunche chystá zákaz užití dronů vyrobených v zahraničí v rámci státních institucí.

Huawei se snaží osamostatnit na Googlu a buduje ekosystém kolem App Gallery a Huawei Mobile Services. Firma nyní zavádí, že vývojářům ponechá 100 procent peněz z prodeje aplikací na App Gallery. Nabídka platí na jeden rok, pak si vezme 10 procent. U her je to pak 15 procent v obou případech. O tom, jak se Huawei snaží zbořit monopol Googlu v Androidu, v našem článku.

Huawei zároveň očekává, že se letos prodeje telefonů na celosvětovém trhu propadnou o 20 procent. Minimálně tedy podle materiálů, které získal web The Information. Čínská firma loni prodala 248 milionů smartphonů, letos by to mělo být kolem 200 milionů.

Magic Leap hledá kupcepíše Bloomberg. Firma vyvíjí brýle pro rozšířenou realitu (AR), vytvořila kolem sebe velký hype a na investicích posbírala dvě miliardy dolarů. První ostrý produkt ale nijak nepřesvědčil, o čemž píšeme i v našem testu. Magic Leap byl investicemi ohodnocen na osm miliard dolarů a v rámci prodeje si má troufat až na deset miliard.

NHL by chtěla od letošního play-off nasadit senzory do puků a dresů hokejistůPuck and Player Tracking se už nějakou dobu testuje a měl se využívat v televizních přenosech. Do budoucna se získané údaje zřejmě mají dát využívat i jinými způsoby. Systém pracuje s anténami a kamerami v rámci stadionu. Uvidíme, jestli ale nějaké play-off bude: NHL totiž kvůli koronaviru ohlásila pauzu.

Skupina státem podporovaných hackerských skupin útočí na servery běžící na Microsoft ExchangeVíce to rozebírá ZDNet, který informaci zjistil na základě svých zdrojů. Jména a napojení skupin ale nejsou známy.

Western Digital bude mít nového šéfa, stane se jím David Goeckeler. Ten doposud vedl síťařský a bezpečnostní byznys v Ciscu, který pro firmu představuje největší zdroj peněz. Dosavadní ředitel Steve Milligan odchází do důchodu.

AMD zveřejnilo novou GPU architekturu pro datová centra. Jmenuje se Compute DNA (CDNA), vychází z herní architektury Radeon DNA a zahrnuje druhou generaci AMD Infinity Architecture pro propojení CPU a GPU. Na trh se má dostat později v letošním roce.

Unity kupuje startup Artomatix. Ten vytvořil AI nástroj ArtEngine, pomocí něhož mohou vývojáři her generovat textury, které vychází z celého prostředí a mohou využívat realistické materiály.

Nvidia kupuje firmu SwiftStack. Její technologie už je v rámci designu některých architektur Nvidie integrovaná. SwiftStack vyvíjí storage platformu pro správu petabytů dat, čehož se využívá při zpracování AI/ML úloh, superpočítačů a podobně.

Hitachi Vantara získává to, co zbylo po startupu Containership. Ten se soustředil na správu a nasazování Kubernetes skrze více cloudových prostředí, ale nedokázal najít schopný obchodní model. Hitachi na základech technologií startupu chce vyvinout vlastní řešení.

NetApp kupuje společnost Talon Storage. Ta vytváří software defined storage a očekává se integrace s Cloud Volumes ONTAP, Cloud Volumes Service a Azure NetApp Files. NetApp loni zavřel pobočku v Česku.

Přednášky z konference InstallFest 2020 jsou k dispozici zdarma na YouTube. Poslechnout si lze věci o Bashi, shellu, FPGA a dalších.

KL24

Vyšla Datovka ve verzi 4.15.0. Hlavní novinkou je možnost vytváření takzvaných stínových účtů, které se v aplikaci nezobrazují v přehledu účtů v hlavním okně.

AT&T, Palo Alto Networks a Broadcom vyvinuly virtual firewall framework pro sítě. Jde o takzvaný Disaggregated Scalable Firewall (DSFW), který firewally umožňuje nasazovat jako softwarové prvky. Projekt navazuje na hardwarový box, který AT&T vyvinulo pro otevřený Open Compute ProjectGoogle Cloud zase oznámil Anthos for Telecom, který rozšiřuje tradiční Anthos také na edge prvky.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).