Hlavní navigace

Operátoři multiplexů 1, 2 a 3: Stížnosti diváků ustaly, čeká nás ale horký duben

17. 3. 2009
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Šest týdnů před plánovaným termínem vypínání analogového televizního vysílání z městského vysílače v Praze na Žižkově se server DigiZone.cz setkal se zástupci operátorů multiplexů 1, 2 a 3. Karel Moulík z České televize, Jan Hamáček z Českých Radiokomunikací a Jiří Rajdus ze společnosti Czech Digital Group odpovídali na otázky týkající se nových digitálních vysílačů v Ostravě a Brně, měření pokrytí a spouštění digitálních dokrývačů.

Česká televize na přelomu února a března spustila nový digitální vysílač v Ostravě-Hošťálkovicích. Zatím na něm ale vysílá se sníženým výkonem a tento vysílač nevyužívají další multiplexy s komerčními televizemi. Proč?

Jan Hamáček, vedoucí útvaru vysílacích služeb ČRa: Hošťálkovice jsme spouštěli předčasně proto, že jsme se dohodli s ČT na dřívějším datu a kompenzovali tak problémy diváků s příjmem digitální televize na Opavsku. Na podzim se bude na tomto vysílači montovat definitivní vysílací technologie, do té doby lze vysílat jen takto – vysílač je nyní využit na maximum. Abychom odtud mohli šířit další multiplexy, musí dojít k výměně antény.

Anténu budete měnit za pomoci vrtulníku, podobně jako na pražském Žižkově nebo na Krašovu u Plzně. Už víte termín, kdy k této výměně dojde?

Jan Hamáček, vedoucí útvaru vysílacích služeb ČRa: Měsíc už víme, ale zatím bych ho nechtěl zveřejňovat. Bude to koncem léta.

Operátoři multiplexů - 1

Ve chvíli, kdy bude na Hošťákovicích namontovaná nová anténa, můžete předčasně zahájit vysílání dalších multiplexů. Mají vaši klienti zájem o dřívější start, než je termín uvedený v Technickém plánu přechodu, kde se píše o roku 2011?

Jan Hamáček, vedoucí útvaru vysílacích služeb ČRa: Jsem šéfem provozu, takže o snahách komerčních televizí mám jen některé informace. Na to by vám odpověděl někdo jiný. Ale předpokládám, že když tam bude namontovaná definitivní anténa, bude i zájem ze strany televizí start digitálního vysílání uspíšit.

Jiří Rajdus, manažer projektu DVB-T společnosti CDG: Já vím pouze o důvodu multiplexu 3, proč nemůže začít předčasně vysílat z Hošťálkovic. Definitivní kmitočet pro tuto síť na Ostravsku nyní využívá pro své analogové vysílání televize Prima. Jedná se o kanál 48, a my na něm nemůžeme začít vysílat dříve, než Prima vypne analog. Je to tak dané v TPP.

Jan Hamáček, vedoucí útvaru vysílacích služeb ČRa: U multiplexu 2 by určitě také byl zájem, ale je tam řada problémů, které se ještě musí vyřešit. Například s odpojováním regionů u Primy.

Asi taky jde o to, že by se pak souběžné analogové a digitální vysílání Novy a Primy na Ostravsku protáhlo, pokud by tedy nechtěly vypnout analogové vysílání dříve, než to po nich chce TPP. Takové souběžné vysílání by se jim prodražilo.

Jan Hamáček, vedoucí útvaru vysílacích služeb ČRa: To je otázka.

Jiří Rajdus, manažer projektu DVB-T společnosti CDG: Multiplex 3 by stejně nemohl začít vysílat z Hošťálkovic dříve, než tu Prima vypne analog.

Ve stejnou dobu, kdy začala ČT vysílat digitálně z ostravských Hošťálkovic, spustil multiplex 3 vysílání z brněnského vysílače Barvičova. Nezaznamenali jste problémy u diváků, kteří měli nastavené antény na horizontální polarizaci, když se z Barvičovy vysílá vertikálně? A nedělá problém jednofrekvenční síť vysílačů Hády a Barvičova, když jeden vysílač vysílá horizontálně a druhý vertikálně?

Jiří Rajdus, manažer projektu DVB-T společnosti CDG: Nezaznamenali jsme ani záporné, ani kladné ohlasy. U Prahy, kde se také vysílá v jednofrekvenční síti v horizontální a vertikální polarizaci z Cukráku a Žižkova, je trošku jiný problém. Šlo o klasický problém přechodu z digitálního vysílání na digitální vysílání, tedy z kanálu na kanál a z jedné polarizace na druhou. Ne všechny antény to zvládly. V Brně se nic neměnilo, pouze se zvýšil výkon vysílače. Signál se tedy zhoršit nemohl, spíše naopak. Pozitivní ohlasy nemáme, těžko vám bude někdo psát, že mu najednou jde naladit multiplex 3. Ale na druhou stranu si nikdo ani nestěžoval.

Jan Hamáček, vedoucí útvaru vysílacích služeb ČRa: V Brně probíhala měření při fázování nového vysílače, a také jsme prověřili uživatelsky kvalitu. Dále monitorujeme laické ohlasy, jak se změnil příjem multiplexu 3 přímo v domácnostech. Nemáme žádné indikace o špatném signálu. Brno je v otázce vertikálu a horizontálu z hlediska odezvy laické veřejnosti v jednofrekvenční síti v jiné pozici než Praha.

V Praze měla v multiplexu 3, tedy na jeho třech původních vysílačích a kanále 46, začít testovat televize Barrandov ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Dojde k tomuto testu?

Jiří Rajdus, manažer projektu DVB-T společnosti CDG: Jednání usnula a vypadá to, že k tomuto testu zřejmě nedojde. Chystají se ale některé jiné testy. Bohužel o nich zatím nemohu mluvit.

Jiné HD kanály, nebo programy ve standardním rozlišení?

Jiří Rajdus, manažer projektu DVB-T společnosti CDG: Obojí, ale uvidíme.

A testovat je budete opravdu jen v Praze na kanálu 46 z vysílačů Strahov, Ládví a Zelený Pruh?

Jiří Rajdus, manažer projektu DVB-T společnosti CDG: Ano.

Jak to vypadá s televizí Noe? Ta v Praze vysílá také jenom na kanále 46, ale původně měla v multiplexu 3 skončit.

Jiří Rajdus, manažer projektu DVB-T společnosti CDG: U televize Noe to je pouze otázka financí. Původně měla Noe v pražském multiplexu 3 skončit ke konci loňského roku. Potom se dohodla na prodloužení smlouvy.

Na jak dlouho teď tu smlouvu máte? Původně měla Noe vysílat jen do konce února. Prodlužujete ji tedy po měsíci?

Jiří Rajdus, manažer projektu DVB-T společnosti CDG: To bohužel nevím, o tom jedná náš obchodní ředitel.

Operátoři multiplexů - 2

V Praze se bude 30. dubna vypínat analogové vysílání z vysílače Žižkov, ale některé menší analogové dokrývače a opakovače budou vysílat dál. Provedly už České Radiokomunikace měření intenzity digitálního signálu, aby věděly, kde budou třeba digitální dokrývače, případně kdy se budou vypínat ty analogové?

Jan Hamáček, vedoucí útvaru vysílacích služeb ČRa: Nějaká měření jsme už dělali a část ještě probíhá. Výsledky by měly být hotové tento týden. Týká se to pražské oblasti a těch našich zákazníků, kteří o taková měření požádali. Tento týden s nimi budeme jednat o případných digitálních dokrývačích.

Je tedy reálné, že by se malé analogové dokrývače v Praze vypínaly ještě letos, případně příští rok, a ne až v listopadu 2011, jak stojí v TPP?

Jan Hamáček, vedoucí útvaru vysílacích služeb ČRa: To je čistě na našich zákaznících. Oni od nás dostanou data z měření a návrhy řešení, a záleží na nich.

Ale některé analogové dokrývače jsou závislé na Žižkově. Dokonce přebíraly i varovný piktogram ve vysílání analogové ČT 1, i když se jich vypínání analogu netýkalo.

Jan Hamáček, vedoucí útvaru vysílacích služeb ČRa: Jde o to, jak se všechno načasuje. Ne vždycky se to podaří, takže může dojít k takové situaci. V těchto případech najdeme buď náhradní zdroj signálu pro analogový převaděč, nebo převádíme signál z DVB-T do analogu. Nebo bereme signál ze satelitu, ale to se nedávno stalo teprve poprvé. Je to na úvaze zákazníků, ale jsme to schopni zajistit.

Karel Moulík, systémový inženýr ČT: Z našeho hlediska je to už všechno ošetřené. Vysílač Žižkov už není napojený na žádný převaděč.

Jan Hamáček, vedoucí útvaru vysílacích služeb ČRa: Jsou to tak tři týdny, u ČT šlo o pět nebo šest převaděčů. Přeladili jsme je.

Plzeň byla první územní oblastí podle TPP, kde veřejnoprávní multiplex spustil všechny vysílače velkého výkonu. ČT slibovala, že potom nechá změřit intenzitu signálu a rozhodne o digitálních dokrývačích. Už jste o nich rozhodli?

Karel Moulík, systémový inženýr ČT: Ještě o nich jednáme, ale základní rozhodnutí už byla učiněna.

Ale oblast už máte kompletně změřenou?

Jan Hamáček, vedoucí útvaru vysílacích služeb ČRa: Jsou tam vytipované lokality, které jsme změřili. Výsledky jsme probrali se zákazníky. Zbytek záleží na obchodních jednáních a na jejich rozhodnutí. Ptáte se, jestli jsme už změřili všechno, ale to je velmi obsáhlý pojem. Všechno se změřit nedá. Měří se jen to, co je potřeba. Představa laické veřejnosti je taková, že se měří opravdu všechno, ale to bychom museli jít dům po domu. Při měřeních ověřujeme funkčnost anténních systémů, tedy vyprojektovaných a skutečných údajů. Máme takto změřenou Prahu, Jedlovou horu, Plzeň, Krašov, a postupně bychom se měli dostat na Ostravsko a do Brna. Naši zákazníci mají většinou zájem o měření v lokalitách, kde jsou analogové převaděče, a pak se také zaměřujeme na místa, odkud máme větší počet stížností od diváků. Poslední dobou se taky zaměřujeme na místa s větrnými elektrárnami.

Kde třeba?

Jan Hamáček, vedoucí útvaru vysílacích služeb ČRa: Naposledy to byla obec Jemníky u Kladna.

Kromě větrných elektráren byl také problém s televizním signálem u letiště Ruzyně. Tam jste také měřili?

Jan Hamáček, vedoucí útvaru vysílacích služeb ČRa: Dohodli jsme s Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ), že tento problém vyřeší oni. ČTÚ tam provedl šetření a zjistil, že problém je v něčem jiném. Ti lidé přijímali digitální signál ze Žižkova na anténu v horizontální poloze, přitom ze Žižkova se vysílá vertikálně.

Chodí teď operátorům multiplexů nějaké častější stížnosti na konkrétní problémy s digitálním příjmem televize?

Jiří Rajdus, manažer projektu DVB-T společnosti CDG: Stížnosti poslední dobou ustaly. Nejvíc jich bylo okolo loňského října, kdy se přecházelo z dočasných na definitivní digitální kmitočty. Pak to chvíli ustalo, a další část byla od poloviny prosince, kdy jsme pro multiplex 3 zapnuli vysílače Žižkov a Cukrák. Jinak se situace zklidnila. Tu a tam nám přijde stížnost, že někomu něco nehraje, ale většinou jde o problém na příjmové straně, u antény. Oprávněných stížností je velice málo. Řešíme teď stížnost dvou diváků z Ostravy, ale nemáme od nich moc konkrétní údaje.

Multiplex 3 měl v Praze nedávno poměrně dlouhou výluku jednoho původního vysílače na kanálu 46. Myslím, že šlo o Zelený Pruh. Co se stalo?

Jiří Rajdus, manažer projektu DVB-T společnosti CDG: Ano, byl to Zelený Pruh. Dlouho jsme čekali na dodávku opraveného zařízení. V tuto chvíli je již Zelený Pruh v původním stavu.

Karel Moulík, systémový inženýr ČT: U veřejnoprávního multiplexu je také z hlediska diváckých stížností docela klid. Dotazy řeší divácké oddělení ČT. Ohledně spuštění ostravského vysílače Hošťálkovice byly takové klasické reakce na nárůst výkonu. Někteří diváci měli skvěle vypilovaný dálkový příjem se zesilovačem, a když jsme pustili další vysílač na stejném kanálu s vyšším výkonem, došlo k přebuzení celé soustavy.

Jiří Rajdus, manažer projektu DVB-T společnosti CDG: Zajímavé to bude v dubnu. Multiplexu 3 se to naštěstí moc nedotkne, protože u nás nevysílají žádné televize, které by zároveň vysílaly i analogově a musely toto vysílání vypínat.

Operátoři multiplexů - 3

ČRa už mají jistotu, že 30. dubna vypnou kromě ČT 1 také analogové vysílání Novy a Primy ze Žižkova?

Marie Fianová, tisková mluvčí ČRa: Jsou to naši zákazníci, takže pokud nás o to požádají, jsme připraveni jim vyhovět.

Ještě jste o tom s nimi nemluvili?

Marie Fianová, tisková mluvčí ČRa: Všichni zákazníci byli upozorněni, že potřebujeme znát jejich rozhodnutí nejpozději týden před koncem dubna.

Jiří Rajdus, manažer projektu DVB-T společnosti CDG: Podle mého laického názoru nemají moc jiných šancí, když se přihlásily k TPP. Tím pádem se pro ně stal závazným.

Když ho nedodrží, přijdou o kompenzační licence pro pozemní digitální vysílání Novy Cinema a Primy Cool, ale jinak dál vysílat můžou.

Jiří Rajdus, manažer projektu DVB-T společnosti CDG: To nevím, zda by je mohly vrátit. Podle mne je pro ně termín vypínání analogových vysílačů závazný, protože souhlasily s TPP. Ale co si vyhádají s ČRa, to je jejich věc.

Prima může letos zahájit vysílání ještě třetího programu Prima Klub. V multiplexu 2 už není místo, jednají tedy o zařazení do multiplexu 3?

Jiří Rajdus, manažer projektu DVB-T společnosti CDG: Nejsem si jist, zda by je mohly vrátit. Je to otázka výkladu tzv. Digitální novely. Jen to však věch dotčených televizí a jejich právníků.

Nova nevyjednává o možnosti převzatého vysílání české MTV v multiplexu 3?

BRAND24

Jiří Rajdus, manažer projektu DVB-T společnosti CDG: Nevím, na obchodní jednání jsou u nás jiní lidé. Vím, že se vyjednávalo se všemi, s nimiž to jde, ale v jakém stavu to je, v tuto chvíli nevím.

Fotografie: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Měly by komerční televize zahájit digitální vysílání z ostravských Hošťálkovic dříve, než je uvedeno v Technickém plánu přechodu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).