Hlavní navigace

Osekaný program by mohl Z1 paradoxně pomoci

23. 8. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Jan Potůček Autor: 115393
Většinu pořadů, a to i těch poměrně nových, se chystá k poslednímu srpnu zrušit zpravodajská televize Z1. Televize mohutně propouští a snižuje náklady o desítky procent, a to i poté, co úspornou kúrou prošla i za minulého vedení Martina Mrnky. Osekaný program ale může paradoxně Z1 zvýšit sledovanost.

Minulé vedení stavělo program Z1 na dvou pilířích: pravidelných zpravodajských blocích, podobných těm na konkurenční ČT 24, a přehršli diskusních pořadů. Divák se v programovém schématu ztrácel, vybočovaly z něj jen hodně atraktivní pořady jako Interview B.T., a to jenom díky moderátorce Barboře Tachecí. Z1 mohla v těchto pořadech přinést něco nového a zajímavého, ale většinou taková informace zapadla, protože se ztratila v proudu dalšího programu.

Navíc návyk diváků hrál nemilosrdně proti Z1: na všeobecné zpravodajství tu je ČT 24, případně zpravodajské servery. Pokud by Z1 nadále pokračovala v bitvě s ČT 24, která není odkázaná na příjmy z prodeje reklamních časů a i v době krize má jistotu v podobě koncesionářských poplatků, mohla by brzy velmi lehce vykrvácet. Oproti tomu specializované ekonomické zpravodajství by jí mohlo přinést jak zajímavou cílovou skupinu diváků, tak inzerenty.

Takových zpráv nemusí být nutně mnoho, pokud budou opravdu kvalitní a původní. Jestliže Z1 zruší všechny diskusní pořady a zachová pouze Interview, také to není na škodu. Původní schéma Z1 připomínalo spíš začátky televize Nova s kupou živě vysílaných diskusí v papundeklových dekoracích. Tahle doba je už ale za námi, a divák na zpravodajské televizi sice uvítá diskusi, nikoli však celou plejádu různých talk show.

ebf - partner 1

Velmi dobrým tahem je zrušení živého zpravodajského vysílání Z1 o víkendu. Zprávy mají nahradit dokumenty, což je velmi vděčný obsah s lepším zásahem většího publika než jakýkoli zpravodajský blok nebo reprízovaná diskuse. Dokumenty, kterým Z1 dosud věnovala každý den čas po osmé hodině večer, budou mít rozhodně vyšší sledovanost než zprávy. A vyloženě dokumentární kanál v nabídce zemské digitální televize u nás stále chybí.

Místo ČT 24 by tak Z1 mohla mírně konkurovat menšinovému kanálu ČT 2. Když však porovnáme podíly zpravodajské ČT 24, která zasahuje v průměru dvě procenta dospělého publika, a ČT 2, která v době mimo významné sportovní události oslovuje více než dvojnásobek (často i přes pět procent dospělého publika), je cesta, kterou zvolila Z1, správná. Sice už to nebude vyloženě zpravodajská televize, v podílu na trhu by ale mohla ČT 24 lehce trumfnout.

Uvítáte více dokumentů na televizi Z1?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).