Hlavní navigace

Osmý Den D - Amatéři, živnostníci, obchodníci a podnikatelé

4. 3. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Web pro hledání řemeslníků nebo louskáčky na husákovy děti? Letecký simulátor nebo platební systém? Další čtveřice projektů bojovala ve Dni D o přízeň diváků, peníze investorů a nyní i o dobré slovo Michala Rostocka. Čeho a proč se jim dostane?

Osmý Den D třetí série jsme viděli

  • NejŘemeslníci.cz – Miloš Lenoch a Michal Dobíšek – 800 000 Kč za 10 %
  • LOUSKÁČEK NA OŘECHY – Robert Kučera a Miloslav Pileček – 1 500 000 Kč za 49 %
  • Letecký simulátor – Radek Topinka – 1 500 000 Kč za 15 %
  • Go Pay – Pavel Schwarz – 1 000 000 Kč za 5 %

Pánové Miloš a Michal se svým produktem portálu pro lidi hledající lokálně řemeslníky zaujali, aplikace má smysl a fungovala. Na co nám odpovědět, bohužel, nedokázali, bylo, jak chtějí soutěžit se Zlatými stránkami a jejich marketingovým rozpočtem a Seznamem a jejich databází řemeslníků a firem. Ratingový sytém je sice hezký, ale na odlišení daného serveru, podle mého skromného názoru, nestačí…

Scházel nám ve studiu náš internetový guru Ondřej Bartoš a jeho Credo Ventures, toho by asi zaujali, snad se s ním spojili alespoň mimo obrazovku. My ostatní jsem zavřeli bloky poté, co pánové nebyli schopni ukázat nějaký opravdový USP (unique selling point) nebo alespoň drive a hlad po úspěchu. Chvílemi vypadali, že vlastně investora nechtějí.

Fast forward do února 2011, vypadá to, že se pánové nenechali odradit a podnikají, respekt. 

Hledáte investora? Přemýšlíte o tom, že byste odstartovali svou vlastní společnost? Inspirací vám může být Den D, pořad vysílaný na České televizi. A my jsme požádali jednoho z porotců a zároveň investorů, démonického Michala Poplara Rostocka, aby nám Den D okomentoval a doplnil to, co jste viděli na obrazovce o to, co se stalo mezi tím. Všechny díly komentářů najdete zde.

Pánové Robert a Miloslav to večer rozlouskli. Vzpomněl jsem si na sedmdesátá léta a suvenýry v sektorových skříních a alkoholové bary vedle nich. Coby Husákovo dítě jsem se musel fyzicky otřást… produkt je cca 50 let starý, těžký a těžko skladovatelný, těžko uživatelný. Takže pokud žijete ve světě cca o třicet let zpožděném a chcete mít louskáček u sebe v sektorové skříni, vřele doporučuji koupit / investovat. Kdy se naučíme v naší zemi pracovat s moderním designem a mladými designéry? Kdy pochopíme, že se lidé chtějí obklopovat hezkými věcmi a jsme ochotni za ně platit prémium? Samotní pánové pak nebyli špatní, kdyby prodávali něco jiného, o investici bych uvažoval. 

Investoři (a také porotci) ve Dni D. První řada zleva: Tomio Okamura, Dana Bérová, Marta Nováková. Druhá řada zleva: Michal Rostock, Ivan Pilný.
Autor: Česká Televize

Investoři (a také porotci) ve Dni D. První řada zleva: Tomio Okamura, Dana Bérová, Marta Nováková. Druhá řada zleva: Michal Rostock, Ivan Pilný.

Pan Radek se svým simulátorem mne zaujal a rozplakal. Hardwarový guru, který chce obsadit celý řetězec od výroby do provozování simulátorů mi připomněl farmáře chovajícího krávy, který přes mlékárnu, logistiku rozvozu a vlastní obchody sice kontroluje své marže, ale zároveň vlastně neví, v čem podniká. Ještě navíc o víkendech šije boty z kravské kůže.

Start-upy fungují na přesně obráceném principu, laserovém zaměření na jeden produkt, jeden zákaznický segment a jeden business model. Zlatá střední cesta není ani zlatá, ani střední a ani cesta. Pan Radek to dokazuje jasně. Dělat tři věci najednou pořádně prostě nejde. 

Projekt GoPay pana Pavla má své silné konkurenty, kteří jsou o rok nebo dva dopředu před GoPay z hlediska penetrace trhu a firma tím, že má centrálu v Českých Budějovicích, bojuje i s handicapem vzdálenosti.

DT24

Nicméně, po jejich produktech je poptávka, protože řeší opravdový problém a autor projektu má podnikatelské sklony… zůstaňte na příjmu, popřípadě otestujte jejich aplikaci…

Pokud to pan Pavel úplně nezbotí, má fair šanci na to něco dokázat. Úkoly před ním? Tři: prodávat, prodávat a prodávat. 

Komu byste dali vy své peníze v S03E08? (Můžete vybrat i více projektů)

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).