Hlavní navigace

Panasonic TX-P42G15E: televizor s DVB-T, DVB-C a DVB-S tunerem

28. 10. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Nedávno se na DigiZone.cz objevily první recenze televizních přijímačů. Jednou bych také rád přispěl. Jedná se o model TX-P42G15E od společnosti Panasonic. Proč jsem si vybral právě tento model? Jednoduše proto, že jej mám doma na televizním stolku. Navíc mi zatím na webu jakákoliv recenze tohoto integrovaného digitálního televizoru chyběla, a tak se ji pokusím doplnit. Snad tímto článkem potěším i ostatní čtenáře.

Balení a jeho obsah

První, co mě potěšilo na balení televizoru, byly ne příliš velké rozměry krabice. Dá se tedy konstatovat, že bez větších problémů můžeme přijímač převézt běžným osobním autem. Krabice je celkem dobře zajištěna proti vypadnutí dna. Vrchní díl je připevněn ke spodnímu pomocí speciálních plastových zástrček. Zástrčky se posléze ještě zacvaknou, aby nedošlo k jejich samovolnému vypadnutí. O poničení samotného obsahu se samozřejmě bát nemusíte. Volné prostory jsou totiž pečlivě vyplněny zpěněným polystyrenem.

Co je tedy obsahem balení? Určitě v něm nebude chybět samotný televizor, který je navíc ještě celý zabalen v igelitovém pytli. Abyste si mohli nový přístroj postavit na váš stoleček, je navíc přibalen podstavec. Dále můžete nalézt napájecí kabel, dálkový ovladač, který je vyroben z lesklého černého plastu, baterie, svorku pro uspořádání kabelů, čisticí hadřík, celoevropskou záruku a zkrácený návod k obsluze v několika jazycích, přičemž celý návod je uložen na dodaném CD. Teď jsem si ještě vzpomněl na důležitou věc, která je v článku opomenuta – dvě feritová jádra. Ta se upevní na UTP kabel. V návodu výrobce uvádí, abychom feritová jádra používali pro soulad s normou EMC (elektromagnetická kompatibilita).

Panasonic TX-P42G15E ovladač

První zprovoznění

Po prvním spuštění nám přístroj zobrazí nabídku s možností výběru jazyka a lokality. Vybraná země totiž určuje, které funkce budou zprovozněny. Můžeme např. zmínit DVB-C tuner, který je aktivní pouze po výběru zemí Finsko, Švédsko, Švýcarsko nebo Německo. Pokud tedy chcete v České republice využívat výhod digitálního kabelového tuneru, musíte si zvolit některou z výše uvedených zemí. Níže v textu, konkrétně v části Výbava televizoru, si povíme, jaké problémy nastanou při výběru jiné země než Česko.

Panasonic TX-P42G15E země

Po výběru jazyka a příslušné země začne automatické vyhledávání kanálů z různých tunerů. Poté, co televizor naladí všechny dostupné kanály, vyzve vás k volbě režimu Domácnost nebo Obchod. Samozřejmě zvolíme možnost Domácnost. Nyní můžeme začít se sledováním všech nalezených televizních stanic. Jen mě napadla ještě taková malá poznámka, pokud přijímáte placené kanály, musíte vložit do CI slotu CA modul s dekódovací kartou vašeho poskytovatele.

Panasonic TX-P42G15E ladění

Design

Největší prostor zabírá samozřejmě plazmový panel s úhlopříčkou 106 cm. Obrazovku obklopuje lesklý a stylový plastový rámeček černé barvy, který ve spodní části televizoru přechází do barvy stříbrné. Uprostřed spodního rámečku nechybí nápis „Panasonic“, pod kterým svítí dvě diody, resp. jedna červené či zelené barvy svítí stále a druhá modrá pouze v případě vložení SD karty (tuto funkci můžeme vypnout). Vedle nich jsou umístěny: přijímač infračerveného signálu z dálkového ovladače, čidlo pro regulaci jasu v závislosti na světelných podmínkách a hlavní vypínač. Naopak v levé části horního rámečku je otištěno slůvko „Viera“, opět stříbrným písmem. Pod rámečkem spatříme efektní podstavec elipsovitého tvaru s lesklým stříbrným povrchem, který vzbouzí dojem, jako by byl vyrobený z hliníku.

Panasonic TX-P42G15E televizor
Panasonic TX-P42G15E stojan

Výbava televizoru

Nyní se zaměříme na výbavu televizoru. Nejprve bych si dovolil uvést následující tabulku, ve které jsou uvedeny jakési základní technické údaje.

Rozměry (š x v x h) 1 029 mm x 702 mm x 97 mm
Šířka podstavce 332 mm
Příkon / Příkon ve Stand-by 350 W / 0,4 W
Panel NeoPDP
Panel – rozměry 921 mm x 518 mm
Panel – odezva 0,001 ms
Panel – životnost 100 000 h
Rozlišení obrazu 1 920×1 080 bodů
Obnovovací frekvence 600 Hz
Kontrastní poměr / dynamický 40 000:1 / 2 000 000:1

Ilustrační Umí dobře česky 100

Dále se budeme věnovat přímo funkcím tohoto modelu. Velmi zajímavými funkcemi televizoru jsou VieraCast a DLNA, které si přiblížíme později ve speciální kapitole. Televizní přijímač je vybaven analogovým, DVB-T, DVB-C a DVB-S tunerem. U všech digitálních tunerů je podporován standard MPEG-2 i MPEG-4. Bohužel, jak už jsme si v úvodu vysvětlili, při výběru země Česko není zpřístupněn DVB-C tuner. Pokud se rozhodneme vybrat jinou zemi, nebudou správně zobrazeny české znaky v elektronickém programovém průvodci (kromě Švédska) a dále nebude zpřístupněn archiv Nova.cz ve službě VieraCast. Nicméně je možné, že Panasonic časem vydá nový firmware, který DVB-C tuner aktivuje i pro ČR. Nezbývá nám nic jiného než doufat.

Panasonic TX-P42G15E EPG
Panasonic TX-P42G15E EPG podrobné

A co uspořádání konektorů? Na zadní straně televizoru se nachází 3 HDMI konektory, digitální optický výstup, dva SCART konektory, komponentní video vstup, audio in, audio out, Ethernet, RF a satelitní vstup. Jednou z výhod televizoru je boční panel, který usnadňuje přístup k vybraným vstupům či výstupům. Jsou zde umístěny: 1 HDMI konektor, PC vstup, video vstup, supervideo vstup, výstup na sluchátka a audio konektory. Navíc výrobce nezapomněl přidat Common Interface slot pro zpřístupnění placených televizních služeb a čtečku SDHC karet. Televizor podporuje formáty JPEG, AVCHD a DivX.

Služba VieraCast a funkce DLNA

Služba VieraCast představuje internetovou televizi. Jedná se o interaktivní službu, kde si zákazník sám volí to, co chce právě sledovat. Vlastník televize tak může například navštívit archiv televize Nova, sledovat svůj oblíbený sportovní přenos v archivu Eurosport, procházet různá videa na serveru YouTube, či prohlížet fotografie na webovém albu Picasa. Zákazník má dále možnost sledovat německé zpravodajství Tagesschau, prohlížet předpověď počasí až na 7 dní dopředu pro různé oblasti ve světě a sledovat burzovní zprávy. Přehrávaná videa lze pozastavit nebo posouvat. Prostředí služby je velmi jednoduché a propracované. Kvalita obrazu se dá srovnat s klasickým televizním vysíláním.

Panasonic TX-P42G15E VieraCast
Panasonic TX-P42G15E VieraCast ukázka
Panasonic TX-P42G15E VieraCast tools

DLNA umožňuje snadné zobrazení různých souborů na televizoru uložených v počítači bez nutnosti použití zvláštního propojení. Veškerá data tečou po vaší domácí síti. Takto můžete prohlížet vaše fotografie ve formátu JPEG či sledovat videa DiVX a AVCHD. Funkce se nazývá Media server a najdete ji po stisknutí tlačítka Viera Tools nebo AV na dálkovém ovladači. Po jejím spuštění uvidíme jednoduchý průzkumník, ve kterém vyhledáme požadovaný soubor. Při prohlížení fotek televizor doplní prezentaci o přednastavené zvukové doprovody, stejně jako je tomu u prezentování z SDHC karet. Sledovaná videa lze pozastavit nebo posouvat.

Panasonic TX-P42G15E dlna
Panasonic TX-P42G15E dlna ukázka

Obraz jako živý

Ve vysokém rozlišení je obraz dokonale ostrý a detailní (samozřejmě záleží na zdroji signálu). Prostě jedna radost se na nějaký ten HD kanál podívat. Dle mého soudu si televizor lépe poradí i s kanály v klasickém rozlišení oproti jeho předchůdcům. Takže žádné mazanice SD kanálů se v tomto případě nekonají. Televizor je vybaven novým procesorem V-Real PRO 4 s vylepšenou podporou převzorkování obrazu a zdokonaleným 3D hřebenovým filtrem.

Tipy C

Panasonic TX-P42G15E kanál

Různá nastavení

Menu přístroje je velmi podobné jako u starších modelů tohoto výrobce a je velmi bohaté. Vzhledově je velmi jednoduché. Máte na výběr ze tří nabídek: obraz, zvuk a nastavení. V nabídce obraz můžete měnit různé módy zobrazení nebo si zvlášť zvolit kontrast, jas, barevnou sytost a ostrost, teplotu barev, redukci šumu obrazu či další rozšířená nastavení. Dále je možné zapnout správu barev, 3D filtr a režim ECO, který minimalizuje spotřebu elektrické energie. U zvuku lze provádět nastavení režimu zvuku nebo „poštelovat“ hloubky, výšky a balanci. Nechybí zde ani asi 4 módy prostorového zvuku, nastavení MPX a hlasitosti sluchátek. Navíc lze pro každý kanál zvlášť změnit hlasitost. V dalších nastaveních lze zapnout časovač vypnutí, dětský zámek a různé jiné funkce. Je možné změnit jazyk (i preferovaný jazyk pro digitální vysílání), aktualizovat SW, změnit nastavení teletextu a provádět různá nastavení spojení, kam například patří i síťové služby. Prostě nastavování je více než dostatek. Dalším menu přístroje je tzv. Viera Tools, které jsem již zmiňoval. Je již lépe graficky propracované a jeho prostřednictvím se dostanete do funkce Media server, služby VieraCast, prohlížení souborů na SDHC kartě a nastavení VieraLink, což je jakási spolupráce s ostatními výrobky společnosti Panasonic. Navíc lze díky Viera Tools spustit funkci Pause Live TV, pomocí které začne připojený Panasonic Diga DVD rekordér nahrávat právě vámi sledovaný pořad.

Panasonic TX-P42G15E menu
Panasonic TX-P42G15E VieraCast tools

Foto: archiv Panasonic a autor

Vítáte u nových televizorů funkce, jako je např. VieraCast?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).