Hlavní navigace

Peníze leží na Internetu, stačí je jen sebrat...

24. 10. 2000
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

O možnostech placeného surfování najdete celou řadu stránek. Občas tak přesvědčivých, že se člověk skoro začne divit, proč ještě chodí do práce, když si může vydělávat tak snadno a pohodlně. Samozřejmě že realita není až tak růžová, ale o tom už tyto stránky většinou mlčí. Jaká je tedy praxe podle mé vlastní zkušenosti? Funguje to, ale...

Předem musím říci, že se na Internetu pohybuji už nějaký ten pátek (tj. zhruba šest let) a rozhodně jsem se na placené surfování nevrhl hned, jak jsem se o něm dozvědel. Naopak, dlouhou dobu jsem k němu byl značně skeptický :-) Přesto jsem jej vyzkoušel, a to tehdy, když se objevila nabídka firmy InteCom, první v tomto oboru v Čechách. Start jejich systému byl však neustále odkládán a zhruba v té době mi jeden kolega, o kterém vím, že si rozhodně nepotřebuje přivydělávat tímto způsobem, doporučil Spedii. Jeho názor zněl: „Když občas něco hledám v Altavistě, proč si tím něco nevydělat“. To mi přislo celkem rozumné, ovšem když už to člověk zkusí a na konto mu přibudou první body, začne se také netrpělivě těšit na první dolárky a snaží se, aby nasurfoval co možná nejvíce co nejrychleji. Tak jsem si ke Spedii vybral ješte GetPaid4 a netrpělivě sledoval, kolik na mých kontech každý den přibývá. A jak to všechno dopadlo?

Nejprve zkušenosti se Spedií, která je jednou z nejdéle působících firem v tomto oboru, obecně je považována je jednu ze serióznějších a bez problemů platí i do Čech. Platí 40 až 60 centů za hodinu a peníze proplácí po nastřádání 30 dolarů. Logická uvaha tedy byla, že pokud budu surfovat v průměru dvě hodiny denně, mám za měsíc oněch 30 dolarů v kapse. Chyba lávky :-)

Spedia je zvláštní tím, že vyžaduje tzv. aktivní surfování, což znamená, že musíte každou minutu změnit prohlíženou stránku, jinak se vám body nenačítají. Můj problém je v tom, že navštěvuji především zpravodajské servery, kde mi přečtení běžného článku obvykle trvá déle než minutu. Zbytek času se mi tím pádem nepočítá. Také jsem se musel rozloučit s obvyklou praxí, kdy si otevřu několik stránek do nových oken a pak je v klidu pročítám. Tím bych se u Spedie pěkně šidil. Body tedy naskakovaly o něco pomaleji, než jsem čekal, podstatně nepříjemnější ale bylo značné zhoršení stability systému. Pády Spedie i prohlížeče byly na denním pořádku. Často se po znovuspuštení Spedia už nevzpamatovala - ať jsem surfoval jak jsem surfoval, indikátor aktivity se prostě nezazelenal, takže se bodíky nepřičítaly a nezbylo než restartovat počítač. Dobře pozorovatelné a velmi nepříjemné bylo i zpomalení browseru v určitých situacích, hlavně při psaní adresy do URL okénka či vyplňování webových formulářů. Odezva mezi vstupem z klávesnice a výpisem na obrazovku byla značně zpomalená (u IE), u Netscapu se dokonce části napsaného textu ztrácely (řekl bych do /dev/null, ovšem tyto viewbary jsou pouze pro Windows :-). Za tu dobu jsem se alespoň dobře pocvičil v psaní adres poslepu… Spedia sice svůj viewbar průběžně upgraduje (k čemuž jste poměrně razantně donuceni – pokud si nestáhnete novou verzi, máte smůlu), ale tyto problémy jsem měl se všemi verzemi, a to se u mě za dva a půl měsíce vystřídaly tři různé.

Něco přes potřebných 30 dolarů jsem nakonec nasurfoval za půlku června, červenec a srpen. Za zmínku stojí, že jsem surfoval bez toho, abych měl pod sebou nějaké „referrals“ (o tom níže). Pak jsem konečně mohl kliknout na „request payment“ a čekat. Od nasurfované částky se ještě odečítá poplatek za odeslání, který mimo USA činí $4,5. Minulý týden mi konečně dorazil dopis se šekem na částku 30 dolarů a 60 centů a mohu tedy radostně zvolat: „Hurá, funguje to!“. BTW: na obálce se skví šedesáticentová známka, takže ten poplatek považuji za pěkný podraz. Teď si ješte musím nechat šek proplatit (za rámeček si ho dávat nebudu), což podle dostupných informací trvá v Čechách tři až čtyři týdny a samozřejmě to stojí další poplatky.

Teď už to bude kratší, u dalších dvou společností jsem totiž příliš nezbohatl… GetPaid4 má platit kolem 40 centů za hodinu, proplácí částky už od $15, drobnou nevýhodou je limit 75 hodin měsíčně (víc vám zaplaceno nebude). Body se načítají, pokud jste připojeni k Internetu a program zaznamenává nějakou aktivitu jako je psaní na klávesnici či pohyb myši, nezáleží tedy na tom, zda surfujete či děláte něco jiného. To je u těchto systému standardní model chování, nutnost aktivního surfování u Spedie je spíš vyjímka. To samozřejmě láká různé chytráky, takže existuje celá řada programů, které různým způsobem simulují uživatelovu přítomnost u počítače a vydělávají tak i když majitel u počítače nesedí. Provozovatelé reklamních systému samozřejmě svádějí s těmito podvody nelítostný boj. Kromě více či méně úspěšné detekce přítomnosti těchto programů v počítači má většina z reklamních systému i další způsoby zabezpečení. Konkrétně u GetPaid4 musíte občas kliknout na zobrazený banner, tak aby poměr mezi zobrazenými a odkliknutými bannery byl mezi 0.5 – 5%. Ani více, ani méně. Na konci července jsem ovšem zjistil, že můj clickrate za červen je 0.47%, takže jsem nesplnil podmínky a nezapočítává se mi nic. Což mě naštvalo tak, že jsem na GetPaid4 zanevřel (česky řečeno vykašlal se na něj).

Poslední ostavec bude věnován systému ViewBar firmy InteCom, která jako první v Čechách nabídla placené surfování a která mě k vyzkoušení tohoto byznysu vlastně zlákala. Inzerované podmínky byly totiž celkem zajímavé - výdělek 12 korun za hodinu (čili zhruba srovnatelné se zahraničními společnostmi), proplácení částek od 100 Kč a platba převodem na účet či poštovní poukázkou (čili žádné dlouhé čekání a poplatky za proplácení šeků). To bylo na začátku května letošního roku, kdy se rozjely registrace. Pak se delší dobu nic nedělo, na webu pouze visela informace o tom, že se čeká, až se zaregistruje dostatečný počet uživatelů a zadavatelů reklamy. To první se povedlo, to druhé zřejmě ne. První zobrazování placených reklam se rozběhlo koncem července, ovšem ve zcela minimálním objemu. To přetrvává dodnes, takže když ViewBar spustíte, protočí se vám jeden až dva bannery a konec. Tomu samozřejmě odpovídají i výdělky, které nejsou 12, ale spíše 1 koruna za hodinu (pokud je tedy v systému zrovna nějaký banner na skladě).

U InteComu se mi povedlo vybudovat si docela slušnou síť „referrals“, což jsou (pro neznalé pojmů) uživatelé, které jsem zlákal k registraci a kteří při registraci uvedli moje identifikační číslo. Rozumný český překlad tohoto výrazu neznám, zatím jsem viděl „referál“ či „referent“ a nelíbí se mi ani jedno – možná vymyslíte něco lepšího. Za tyto „dušicky“ vám vyplácí většina reklamních společností nějaké procento z toho, co si nasurfují - jako provizi za jejich registraci, přičemž jejich výdělek tím ovlivněn není. Od ostrého rozběhnutí InteComu na mém kontě přibylo 46 korun a 64 haléřů, přicemž valnou část z toho tvoří právě provize za zprostředkované registrace.

Do slibovaných 12 korun za hodinu to má tedy skutečně hodně daleko a je otázka, zda se toho zájemci někdy dočkají a zda vůbec má podobný projekt v českých podmínkách šanci na úspěch, pokud navíc nemá za zády silné zázemí, nejlépe nějakou velkou internetovou mediálku. A to InteCom, ani druhý hráč na českém poli, ReklaNet, podle dostupných informací nemá.

Má tedy vůbec smysl placené surfování zkoušet? Je pravda, že za vyzkoušení nic nedáte (nepočítáme-li čas strávený registrací a stahováním příslušných programů) a tedy nemáte co ztratit. Jestliže vás při čtení nějaké stránky popisující vaši skvělou budoucnost, pokud se do systému zapojíte, přepadne touha dát v práci výpověď a živit se takto, raději si to dobře rozmyslete. Nepochybuji o tom, že si řada lidí tímto způsobem přijde na slušné peníze a že i Čechách pár takových bude. Rozlučte se ale s myšlenkou, že si rozumnou částku vyděláte sami, bez shánění dalších členů, za které budete inkasovat provize. Koneckonců získávání dalších dušiček je hlavním cílem těchto stránek (nebo naprosté většiny z nich), protože toto je asi jedna z mála oblastí, kde pyramidový efekt, znamý z her typu letadlo, funguje. Pokud sežete pár lidí, kteří se přes vás zaregistrují, sami se budou snažit vydělávat co nejvíc a shánět další lidi, vynesou vám provize za ně podstatně více, než vaše vlastní surfování. Pokud na jejich shánění nemáte čas či náladu, ušetřete si námahu s vlastním zkoušením.

MMF24

Častý argument, že vám placené surfování zčásti či zcela zaplatí náklady na telefonnické připojení k Internetu, také zcela neobstojí. Je pravda, že nabízené částky kolem 50 centů jsou při současném kursu dolaru dokonce o něco vysší, než je cena hodiny připojení v nejslabším pásmu tarifu I2000, ovšem reálný výdělek snižují poplatky za zaslání šeku a jeho proplacení, některé společnosti si také strhávají dolar či dva měsíčně jako polatek za vedení účtu. Mnohem horší je však obrovská prodleva - při mém poměrně intenzivním surfování uplynuly mezi registrací a prvními hmatatelnými penězi čtyři měsíce. A to mám zatím v ruce jen šek. Začnete-li tedy surfovat za peníze s touto ideou, tak se smiřte s tím, že ještě pár měsíců budete platit telefon ze svého a pak teprve možná budete surfovat „zadarmo“. U českých společností, kde by tento problém odpadl, si zatím nevyděláte téměř nic.

Takže ještě jednou – má tedy vůbec smysl placené surfování zkoušet? Já osobně se k němu nadále stavím skepticky a pokračovat v něm v nejbližší době nehodlám…

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).