Hlavní navigace

Philips DTR 210 má digitální zvuk a intuitivní ovládání

16. 4. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Nabídka set-top-boxů do dvou tisíc korun připomíná stále více krabičku sardinek. Na malém cenovém rozmezí se tísní desítky digitálních přijímačů. Každý z nich se snaží zákazníka přesvědčit, že právě on je pro jeho šetrnou peněženku tím pravým. Philips DTR 210 má velkou šanci být v takovém přesvědčování úspěšným.

Digitální přijímač společnosti Philips jsme na DigiZone.cz představili už na konci loňského října. Tehdy šlo o model DTR 200, který vynikal jednoduchostí, ale chyběla mu o trošku bohatší výbava – především digitální zvukový výstup. Philips DTR 210 tento nedostatek napravuje, stále přitom zůstává v kategorii přijímačů do dvou tisíc korun.

Philips DTR 210

Set-top-box je celý černý a jeho matné plastové tělo doplňuje tmavý průhledný pruh na předním panelu. Za ním se skrývá senzor dálkového ovládání a stavová dioda, displej tu nehledejte. Výrobek má rozměry 25×14×3,2 cen­timetru a váží jeden kilogram. V balení je kromě přijímače samotného dálkové ovládání se dvěma bateriemi typu AA i zhruba půlmetrový kabel SCART. Nechybí ani uživatelská příručka, která je rozdělená do dvou knížek, z nichž každá nabízí čtyři jazyky ve shodné grafické úpravě s přehledným textem a detailními obrázky. Mezi osmičkou jazyků je i čeština, a to plně srozumitelná.

Dálkové ovládání a zadní panel

Na zadním panelu modelu DTR 210 je dvojice konektorů SCART doplněná vstupem a výstupem pro anténní kabel. Příznivci kvalitního zvuku mají k dispozici i digitální zvukový výstup S/P-DIF v koaxiálním provedení. Set-top-box je připojený do sítě štíhlým adaptérem na 12 voltů. Výrobek má nízkou spotřebu, která je nejvýš sedm wattů za provozu a pět wattů v režimu standby.

Philips DTR 210 zezadu

Ovladač digitálního přijímače je kratší, ale tělnatý. Pro větší ruce je k držení ideální, menší budou mít problém ho obejmout. Zhruba dvoucentimetrový profil klesá směrem od spodu přibližně ve dvou třetinách na centimetrovou výšku. Při základním držení palec vychází na tlačítko OK a má snadno na dosah směrové šipky, ovládání hlasitosti, ztlumení zvuku, změnu programu nebo klíče ExitBack.

Číselná tlačítka se nacházejí v horní části ovladače, vedle nuly je přístup do elektronického programového průvodce (EPG) a vyvolání pruhu rychlých informací. Oválný tvar kláves i dostatek místa kolem nich dělají základní práci s ovladačem jednoduchou a bezchybnou. Horší situace je na spodu dálkového ovládání, kde jsou tři řady malých kulatých tlačítek. I ta není problém stisknout, ale člověk se v nich přeci jen musí déle zorientovávat. Považuji za nedostatek, že právě tady se nachází tlačítko Menu pro přístup do uživatelské nabídky. Set-top-box reaguje na pokyny ovladače rychle a nevyžaduje precizní nasměrování.

Philips DTR 210 ovladac

První spuštění proběhne rychle

Instalace set-top-boxu je otázkou několika málo minut. Po startu přístroje se na obrazovce objeví nápis First Time Installation a devítijazyčný pokyn pro stisknutí klávesy OK. Ten pochopí asi každý, i když český popis v tento moment chybí. V dalším kroku si pak diváci směrovými šipkami vyberou řeč uživatelské nabídky. Možností je dvanáct a čeština je první vlevo od předvolené angličtiny. Další nastavení pokračuje už ryze česky.

Majitelé přístroje mají předvolenou za zemi Českou republiku, formát obrazovky 4:3 a televizní výstup RGB. Zájemci si mohou všechny položky upravit. K dispozici je samozřejmě i širokoúhlý poměr 16:9, barevný formát může být také CVBS nebo s-video. Před laděním programů si uživatelé nastaví ještě počáteční a koncovou frekvenci. Navíc se musí rozhodnout, zda chtějí najít programy všechny, nebo jen ty bezplatně dostupné. V poměrech České republiky je to zatím totéž. Vyhledání stanic trvá zhruba čtyři minuty a přístroj s ním neměl v mém případě žádné potíže.

Promyšlené ovládání a sympatické provedení funkcí

Netradiční vlastností set-top-boxu Philips DTR 210 je řazení programů podle abecedy. Jiné přístroje stanice po naladění uvádějí v pořadí, jak se k nim dostaly. Philips nicméně umožňuje zvolit si alternativní soupisku podle provozovatelů vysílání nebo si vytvořit divácký seznam oblíbených programů.

Kvalita obrazu jednotlivých stanic je dobrá, problém není ani s jejich ořezem. Ani na zvuk jsem si nemohl během testu stěžovat. Při vysílání dvou jazyků v levém a pravém kanálu jedné stereo stopy mohou diváci použít zelené tlačítko na dálkovém ovládání, které přepíná zvuk mezi režimy Stereo, Mono – levý a Mono – pravý. Vyřeší tak situaci, kdy jim seriály běží s dabingem a původním zněním zároveň.

Informační pruh obsahuje údaje o číslu stanice a jejím názvu, dále pak aktuální čas. Pro diváky bude ale zajímavější jméno právě vysílaného a následujícího pořadu, včetně časů začátku a svislé lišty znázorňující uplynulou část. Druhý stisk tlačítka Info doplní spodní pruh o horní okno, ve kterém je podrobnější popis vysílání. Panely s informacemi, stejně jako menu nebo EPG, jsou poloprůsvitné a obsahují velká, dobře čitelná písmena.

Programový průvodce je omezený vždy na jeden program, jeho obsah ale divákům předkládá bravurně. V horní liště jsou zkratky pro sedm dní, snadné listování v týdenní nabídce obstarávají šipky vlevo a vpravo. Pod lištou je pak prostor pro sedmici pořadů s časem začátku a názvem. Prostřední je vždy zvýrazněný zeleným pozadím, k ostatním si diváci dolistují vertikálními šipkami. Rychlejší skok v rámci dne obstarají barevná tlačítka ovladače. Červené je určené pro dopoledne (8:00), zelené pro odpoledne (14:00) a žluté slouží na večer (20:00). Praktické a jednoduché.

O pořadech v EPG si mohou zájemci vyvolat podrobnější popis tlačítkem Info. Cesta zpět pak vede přes pokyn Back. Průvodce programem umožňuje také jednoduše přidat záznam do časovače pořadů, a to klávesou Rec. Časovač má osm pozic a údaje do něj mohou lidé zadávat i samostatně. V přehledném okně si vyberou program, zvolí datum a čas začátku i konce. Pak už stačí jen určit režim opakování (pouze jednou, denně, týdně, pondělí až pátek) a vše potvrdit tlačítkem OK. Set-top-box se ve zvolený čas zapne a následně pak i vypne.

Philips DTR 210 panel

Shrnutí

Umí dobře česky - pečeť

Philips DTR 210 je přístrojem, který uspokojí všechny zájemce o jednoduchý a cenově dostupný přijímač digitálního vysílání. Použití funkcí je intuitivní, kromě EPG a časovače výrobku nechybí ani vlastní dekodér teletextu s pamětí na stovky stran. Rodiče mají k dispozici také číselný zámek set-top-boxu nebo menu i kontrolu nad programy.

Ve prospěch výrobku hovoří nízká spotřeba a kompletní podpora češtiny. Zákazníci nemusí váhat ani nad cenou, která patří do nejnižší kategorii. Set-top-box ale není vhodný pro majitele starších televizorů, protože nemá modulátor.

Philips DTR 210
Celkové hodnocení 9,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 4,5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 3 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 2 b.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

Databáze: Philips DTR 210

BRAND24

Orientační cena: 1550 Kč (Koupit)

Foto: Autor

Co přehrává zvuk vašeho set-top-boxu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).