Hlavní navigace

Piráti, ptáčci - jak to je?

20. 10. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Přestože softwarové pirátství nepatří k hlavním tématům, se kterými se na Lupě setkáváme, vzbudily dva články z tohoto oboru poměrně velkou odezvu. Vzhledem k tomu, že bychom rádi dali prostor polemickým názorům, zveřejňujeme na toto téma ještě jeden článek od našeho čtenáře.

Zaujaly mne články týkající se počítačového pirátství a protože se cítím býti jedním z těch, kterých se články týkají, dovolím si celou problematiku komentovat ze svého pohledu. Za prvé by bylo dobré vymezit, co je to pirátství nebo pirát. Je to soutěžení jednotlivých „crakerských grup“ o prvenství v „relejsnutí“ jednotlivých her? Člověk využívající díru na trhu (nebo dovozní politiku, monopolní postavení jedné společnosti atd.) k prodeji tzv. full games prostřednictvím Internetu? Nebo je to ten „pařan“, který si zahraje hru získanou kdoví odkud a následně ji poskytne kamarádovi (po dohraní ovšem skončí někde hluboko v šuplíku)? Kdo by se pokusil toto definovat, stál by zřejmě před nelehkým úkolem, který bych mu osobně ani v nejmenším nezáviděl.

Ano, je třeba chránit autorská práva k duševním produktům, proto máme softwarovou policii, která chytá malé ptáčky. Ale je to systémové řešení? Za současného stavu přijdou noví ptáčci a budou pokračovat v započatém díle. Myslím si proto, že je to otázka životní úrovně. Porovnejme pro příklad Spojené státy a naši zem. Nejnižší hodinový plat se v USA pohybuje kolem pěti dolarů. Průměrná hra zde stojí kolem 35 dolarů. Američan s nejnižším platem si tedy vydělá na hru asi za sedm hodin. Našinec si v průměru vydělá asi 50 korun čistého za hodinu, z čehož můžeme zhruba vypočítat, že hra na českém trhu by měla stát asi 350 korun českých… Příjemná částka, že? Máme-li před sebou toto porovnání, je třeba si položit otázku: Riskoval bych nelegální kopii za 150, nebo bych si koupil originální produkt se všemi výhodami?

Jistě, toto porovnání se týká her, ale srovnávat můžeme mimo profesionálních programů i s ostatním softwarem. Příklad: nedávno jsem zatoužil po WinOncd 3.6 a počal se pídit po domácím prodejci (v obchodě „jedné“ firmy nemáte šanci). Následně jsem zjistil, po kontaktu nejbližšího distributora (Německo), že u nás prodejce není, ale rádi mi WinOncd zašlou za symbolickou cenu 150 marek plus balné a poštovné. Co asi učiní našinec po přepočtu na koruny a zhlédnutí internetové stránky s desetinovou cenou? Myslím, že učinit něco v této věci by bylo víc než přínosem. Je jasné, že ceny nejsou vycucané z prstu, že se musí zaplatit vývoj, výroba, distribuce a jiné. Ale vzpomeňme kolik stála minuta hovoru z mobilního telefonu před pár lety… Nemusí pršet, stačí když bude kapat, ale hustěji prosím.

Na závěr bych chtěl jen vysvětlit, proč si myslím, že patřím do oné skupiny (pirátů ?). Jsem průměrně výdělečný „pařan“ a počítače jsou mým hobby z hlediska běžného uživatele. Tudíž mi nezbývá nic jiného než…

ebf - partner 1

kuty

Starší, související články:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).