Hlavní navigace

Podzim přinese další nové české televize. Novinek se dočkáme i ze zahraničí

30. 8. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Do 1. září, které je považováno za oficiální start podzimní televizní sezóny, zbývá už jen několik dní. Na jaké nové české televize se můžeme těšit?

Metropol skončí. Začne vysílat nová celoplošná TV

Pravděpodobně nejočekávanější události tohoto podzimu bude proměna televize Metropol do celoplošného kanálu, který se objeví v multiplexu 3 a také na satelitu Astra. Pod svým stávajícím názvem by podle informací serveru DigiZone.cz měla skončit. Je to logické. Název Metropol by bezesporu dráždil především diváky z Moravy, kteří mají Pražany „v lásce“. Na programové pozici v rámci pozemního vysílání, na níž se „nová Metropol“ objeví, se stanice charakterizuje jako „televize plná české zábavy“.

V souvislosti s přechodem na celoplošné vysílání se Metropol pochopitelně nevyhne ani zrušení některých pořadů, které by se v jejím vysílání staly de facto zbytečné, protože by nedokázaly oslovit dostatek diváků. Své místo prý naopak mají jisté pořady jako Supermáma s Monikou Valentovou, Na vrcholu s Evou Jurinovou nebo City Koktejl, který je „smíchán z pečlivě vybraných ingrediencí“. Diváky by měl svou „novotinou“ potěšit i bavič Zdeněk Izer, který chystá formát Buřtcajk. Do tří let chce televize získat na trhu podíl 4 %.

Metropol může už nyní diváky oslovit některými pořady, které zdaleka překračují hranice Prahy. Svůj formát tu má například sexuoložka a bývalá partnerka kontroverzního novináře Jiřího X. Doležala Alex Doležalová.
Autor: repro foto TV Metropol

Metropol může už nyní diváky oslovit některými pořady, které zdaleka překračují hranice Prahy. Svůj formát tu má například sexuoložka a bývalá partnerka kontroverzního novináře Jiřího X. Doležala Alex Doležalová.

Pohoda přejde ze zážehového do ostrého režimu

25. června zahájila vysílání v rámci pozemního multiplexu 4 nová digitální televize Pohoda. Přesto se nedá říci, že by šlo o klasický program. Sám provozovatel ho totiž označuje dovětkem MINI a ukazuje tím, že na ostrý provoz teprve přejde. K tomu by mělo dojít podle dřívějšího vyjádření jejího majitele Radima Pařízka pravděpodobně začátkem prosince. V současné době se prozatím ve vysílání objevují pouze videoklipy a některé šoty. Nedávno sem byl zařazen také první živě moderovaný pořad Letní Rock fest.

Od TV Pohoda se hodně očekává, protože kromě Pařízka za ni stojí i bývalý šéf televize Nova a podnikatel Vladimír Železný. Ten sem má vnést své know-how a dlouholeté zkušenosti z oboru televizního vysílání. Pohoda by měla být televizí pro mladé diváky, ale ne přímo děti. V jednom z nedávných rozhovorů se Radim Pařízek vyjádřil v tom duchu, že stanice bude určena spíše mladým rodinám s dětmi a má být dělána jinak, než jsme u stávajících kanálů byli zvyklí. Programová skladba ale prozatím pochopitelně zůstává tajemstvím.

Moderátorka Rádia Čas Petra Češková je nově také tváří televize Pohoda.
Autor: Facebook TV Pohoda

TV Pohoda vysílá živě prozatím jeden pořad. Ostatní materiály jsou především videoklipy a ankety.

Svého zástupce budou mít i regiony. Odstartuje V1

Poměrně očekávaným projektem je i východočeské televize V1. Jak se ukazuje, od svých dosavadních regionálních kolegyň by se měla v lecčems lišit. Mimo jiné i v tom, že do vysílání chystá dokumenty od britské BBC a tím, že na obrazovku vrátí kdysi populární televizní tváře, a to prostřednictvím archivních materiálů dnes již neexistující Top TV. Navíc, zásah „Vé jedničky“ bude obrovský, a to díky vysílačům Ještěd, Černá hora a Krásné. Jejich signál je možné bez problémů zachytit například i v některých částech Prahy a pochopitelně nejen tam.

Z nakoupených dokumentů BBC nabídne V1 například cyklus Panství bohatých, který navštěvuje sídla nejbohatších lidí na světě. Dokumenty BBC se měly od začátku letošního roku objevovat i ve vysílání regionálních studií RTA, jež plánovala rozšířit odpojované regionální vysílání v rámci celoplošné Primy až na tři hodiny denně. Programovým ředitelem východočeské televize V1 je bývalý majitel a ředitel královéhradecké televize Galaxie a pozdější TV3 Martin Kindernay, bratr ředitele Novy Sport a Fandy Marka Kindernaye.

Živo bude také v zahraničí, především v Německu

Dlouhodobě jednou z nejaktivnějších zemí v oblasti nových televizních kanálů je Německo. Na tamním trhu odstartují na podzim minimálně čtyři nové televizní projekty a všechny z nich budou moci přijímat i diváci v České republice. Půjde totiž o volně šířené stanice prostřednictvím některého ze satelitů Astra zaparkovaných na pozici 19,2 stupně východně. Zájemci se mohou těšit konkrétně na programy Volks.TV, RIC, Melodie Express a Ägypten TV.

Začněme například od stanice Ägypten TV, která bude prvním kanálem v Německu, jenž se bude věnovat výhradně pouze Egyptu. Vysílat by měl denně od sedmé hodiny ranní do půlnoci. Stanice vsází na staré přísloví: Kdo neviděl Egypt, nemůže tvrdit, že viděl celý svět. Spuštění této stanice v Německu není rozhodně žádným překvapením, protože patří mezi jednu z nejoblíbenějších destinací tamních obyvatel. Pokud jste si i vy Egypt zamilovali a rozumíte němčině, pak byste si rozhodně tuto stanici do své programové nabídky měli zařadit.

Ägypten TV startuje už za dva dny. Tuto obrazovku už diváci důvěrně znají několik měsíců.
Autor: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Ägypten TV startuje už za dva dny. Tuto obrazovku už diváci důvěrně znají několik měsíců.

Jedním z projektů, které zatím jsou obestřeny určitou rouškou tajemství, je Volks.TV. Přesto, že jeden z německých webů přinesl v minulých dnech zprávu, že bývalý šéf RTL Helmut Thoma pro ni získal dostatek finančních prostředků, aby ji mohl rozjet, v dalších tamních médiích se informace neobjevila, a tak je otázka, zdali tak tomu skutečně je. Ve svém programu chtěla Volks.TV dávat prostor především regionům. Spolupráci už uzavřela například se známými lokálními kanály Rhein-Main TV, NRW.TV, TV Berlin a Hamburg 1.

BRAND24

Na své si ale na podzim přijdou i děti a posluchači německých šlágrů. Tyto dvě skupiny potěší kanály RIC a Melodie Express. První stanice se bude věnovat dětem ve věku od tří do třinácti let. Provozovatelem program bude společnost Your Family Entertainment, která program spustí 10. září v 15 hodin. Ve vysílání se budou objevovat především pořady evropského původu. Melodie Express si svůj start naplánovala na 1. září a typově je jí možné přirovnat k naší Šlágr TV. Hrát bude ale pochopitelně hity německé, rakouské i jihotyrolské. Náleží k ní i web http://www.melodie-express.tv/.

Nový německý kanál RIC bude cílit především na děti od tří do třinácti let.
Autor: repro foto web RIC TV

Nový německý kanál RIC bude cílit především na děti od tří do třinácti let.

Dočkáme se i zpravodajství v HD, z Ruska

Opravdovou perličkou by měl být start zpravodajského anglicko-jazyčného kanálu RT v HD rozlišení. Kromě toho, že spustil v rámci satelitního vysílání na družici Astra (opět pozice 19,2 stupně východně), ale o něm v tuto chvíli není nic známo. Centrála kanálu RT označovaného dříve jako Russia Today nicméně serveru DigiZone.cz potvrdila, že se skutečně připravuje na vysílání v HD kvalitě. Na otázku, kdy to bude, ale neodpověděla, stejně jako na to, zdali program bude šířen nekódovaně. Pokud se tak ale stane, RT bude prvním volným zpravodajským HD kanálem přes satelit v Evropě. Stanici by měl v HD kvalitě doplnit i sesterský kanál RT Doc HD věnovaný dokumentární tvorbě.

RT HD by byl první evropským nekódovaným zpravodajským kanálem na satelitu.
Autor: Lukáš Polák, DigiZone.cz

RT HD by byl první evropským nekódovaným zpravodajským kanálem na satelitu.

Na start které televize se těšíte nejvíce?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).