Hlavní navigace

Polská TVP odhalila nejbližší plány - HD vysílání v DVB-T a nový kanál

27. 3. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
27. 3. 2012

Polská veřejnoprávní televize TVP potvrdila na začátku tohoto týdne záměr spustit těsně před fotbalovým Eurem 2012 v pozemních digitálních sítích dva své programy v HD rozlišení. Konkrétně jde o stanice TVP 1 a TVP 2. Na konci května má v Polsku dojít k významné expanzi tamního multiplexu 1, jehož bude kanál TVP 1 HD součástí. O tomto kroku vás bude server DigiZone.cz ještě informovat.

K TÉMATU: TVP 1 HD a TVP 2 HD od června 2012 v polském DVB-T

HD kanály v DVB-T budou šířeny nekódovaně, takže zájemcům bude stačit pouze klasický HD box, případně televizor s integrovaným tunerem. Jedná se o dobrou zprávu zejména pro obyvatele České republiky žijící v polském příhraničí – severní Morava, severní a východní Čechy. Pozemně si tak budou moci diváci naladit polské veřejnoprávní stanice TVP 1, TVP2, TVP Info, TVP Kultura, TVP Historia a TVP Polonia. Stanice jsou šířeny v normě MPEG-4/AVC. V případě, že je budete sledovat pouze se zařízením pro programy MPEG-2, budete mít černou obrazovku.

MMF24

ČTĚTE TAKÉ: Veřejnoprávní polská TVP Historia neskončí. V plánu jsou další stanice

Už minulý týden pak informoval server Wirtualnemedia.pl o tom, že Telewizja Polska žádá regulační orgán KRRiT, tamní obdoba Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), o vydání satelitní licence pro programy TVP Rozrywka (Zábava) a TVP Dokument. Jeden z nich by už přitom podle tiskové mluvčí Joanny Stempień-Rogalińske chtěla spustit v letošním roce. U obou programů chce využít jak archivních materiálů, tak i nově natočených pořadů. Jak již bylo řečeno, nejprve se mají programy objevit na družici, ale později budou dostupné také prostřednictvím DVB-T.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).