Hlavní navigace

Používání Facebooku klesá, Ubuntu slaví 15 let a TikTok je prý národní hrozbou

28. 10. 2019
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Apple Pay vs. EU, vydavatelé opět naletěli Facebooku, podvodníci zneužívají Alzu, WeWork přežije, Snapchat si polepšil, Twitter ne. Co přinesl uplynulý #tyden?

Margrethe Vestager začne vyšetřovat Apple. Její iPhone jí totiž připomněl, ať si „nainstaluje“ Apple Pay. Tedy alespoň to tvrdí agentura Bloomberg v Margrethe Vestager's Nagging iPhone Helps Put Apple Pay on Antitrust Radar. K čemuž je vhodné dodat, že se to děje vždy po aktualizaci iOS a nejde o instalaci (Apple Pay je součástí iOSu), ale o přidání karty, aby bylo možné telefonem platit. Antimonopolní šetření je v tomto případě poněkud zvláštní nápad, byť by jistě neuškodilo, aby na iPhone/Watch bylo možné mít i Google Pay. Ale je to v zásadě jedno, protože Apple Pay funguje s kteroukoliv kartou banky, která se rozhodne tuto užitečnou věc podporovat. Ale možná je to celé trochu jinak a Bloomberg jako obvykle vytváří jen senzační titulky.

Facebooku kleslo od roku 2017 užívání o 26 %. Ještě zajímavější na tomto poklesu je, že jiné sociální sítě takovým úbytkem netrpí. Plyne to z dat od společnosti Activate, Inc. a srovnání počtu hodin trávených na Facebooku – v roce 2017 to bylo v USA 14 hodin měsíčně, v roce 2019 to bylo už jenom 9 hodin. Viz Report: Facebook usage drops a stunning 26% since 2017.

Tiktok může představovat ohrožení národní bezpečnosti, upozorňují američtí senátoři. Doporučují zahájit vyšetřování s ohledem na vlastníky (čínská společnost Bytedance) a velké rozšíření (jen v USA jde o 110 milionů stažení). Riziková je podle nich bezpečnost dat na TikToku, cenzorské praktiky a možnost zahraničních vlivových kampaní v USA. Viz též Video App TikTok May Pose National Security Threat, Senators Say. Další užitečné informace o TikToku najdete ve Facebook se TikToku bojí. Marketéři a rodiče by měli též.

Nová studie zpochybňuje existenci herní poruchy, nemoci poměrně nedávno přidané mezi uznávané nemoci. Z dotazování 1004 dětí vědcům vyšlo, že se nedá hovořit o nezdravém vztahu k hraní vedoucím k problematickému chování ani emočním či vztahovým problémům. Autoři studie považují podobné věci za prostou součást dospívání a výskyt dalších problémů, které prostě nesouvisí s hrami. Hry pak vlastně ve skutečnosti slouží jako únik před reálnými problémy v reálném světě. Detaily v NOTHING CLINICALLY “WRONG” WITH OBSESSIVE GAMERS, NEW STUDY FINDS.

TELEgraficky

Facebook zničil narozeniny ■ Devět alternativ k Airbnb ■ Reddit integrace SnapchatuScreaming Frong 12.0 Thunderbird 68.2.0 Firefox 70.0Ghost 3.0 

WEBDESIGN, INTERNET

Imgur přestal podporovat NSFW sekce Redditu. Ohrožuje to růst i obchodní aktivity imgur. Detaily v DISCONTINUING SUPPORT FOR NSFW IMGUR R/SUBSECTIONS ASSOCIATED WITH REDDIT COMMUNITIES.

Deset let zneužívání vydavatelů Facebookem je hodně dobrý důvod, proč nevěřit nové News záložce, píše TechCrunch ve Why the Facebook News tab shouldn’t be trusted. Velmi správně připomíná věci jako éru vyhozených investic do videa, instantní články a kompletní odstranění zpráv z News Feedu. Je to velmi důležité čtení, které je postaveno i na konkrétních číslech. Vydavatelé jsou, bohužel, stále nepoučitelní.

SOFTWARE

The Internet Archive je nově bohatší o 2500 her pro DOS. Viz Thousands of DOS games have been added to the Internet Archive a Software Library: MS-DOS Games. Přímo tam si je můžete v prohlížeči spustit s pomocí emulátoru.

Discord uživatelům deaktivuje účty bez telefonu a nutí je telefon přidat. K deaktivaci stačí snaha si změnit heslo nebo e-mail. Celé je to ještě pikantnější v tom, že na Redditu firma o sto šest blokuje kohokoliv, kdo si stěžuje, a vůbec dělá podivné věci. Viz PSA: Discord is deactivating accounts without phone numbers now.

Google opraví Fotky Google, přestanou do cloudu ukládat na iOSu HEIC soubory v nejvyšším rozlišení bez započítávání do úložného prostoru. Viz Google aware of free original quality HEIC photo backups for iPhones, says it's a ‚bug‘ a nutno dodat, že zrovna tuhle chybu tam mohli nechat. Na druhou stranu, Google Photos je čím dál tím zbytečnější aplikace. Poté, co ji Google odpojil od Disku Google (ale úložiště z něj si odebírá), je velmi obtížně použitelná.

Před týdnem (20. října) oslavilo Ubuntu 15 let. Přesněji 15 let od verze 4.10, a pokud se začtete do Happy 15th Birthday, Ubuntu, zjistíte, že před patnácti lety nejenom Ubuntu vypadalo zcela jinak. Byť právě tehdy přineslo Ubuntu dost zásadní věc jménem Live CD. Ono označení 4.10 je ve skutečnosti složení roku a měsíce, pokud přemýšlíte nad tím, jak něco s tímto číslem může být první verzí. Poslední aktuální verze tedy je 19.10.

HARDWARE

Vývojáři prý opouštějí Nest poté, co měl Google omezit interoperabilitu a zrušit Nest API. Uvádí to Bloomberg v Builders Ditch Nest After Google Ties Devices to Digital Assistant. Omezení/konec API Nest/Google oznámil v květnu a plánované bylo na konec září. Jde o převod pod jednu platformu využívající Google Assistant, tedy to, co máte doma například jako chytrý reproduktor od Googlu (přesněji přechod z Works with Nest pod Works with Google Assistant). Užitečné starší čtení viz Google Is Turning Off the Works-with-Nest API.

Ohebný Huawei Mate X dorazí 15. listopadu a bude stát 2400 dolarů. Dostupný bude pouze v Číně a bude vybavený 5G, 8 GB RAM a 512GB úložištěm. Viz Huawei will finally release its $2,400 Mate X phone on November 15th.

MARKETING A KOMUNIKACE

Nadměrně jsme investovali do digitální reklamy, říká Adidas. Zajímavé čtení v Adidas: We over-invested in digital advertising pojednává o nutnosti vždy pečlivě řešit, zda náhodou do digitální (internetové) reklamy nesypete příliš peněz na úkor budování značky. Ale také třeba o tom, že Adidas zjistil, že 60 % příjmů pochází od těch, co nakupují poprvé, nikoliv od loajálních zákazníků, a že výkon nemusí nutně znamenat e-prodeje. Adidas doposud v reklamě dával 23 % do značky a 77 % do výkonnostní reklamy. Nově chce spíše dělení 60:40. Ano, 60 % do značky. Ukázalo se navíc i to, že byly používány špatné metriky, hlavně ty atribuční. Nejvíce přeinvestované bylo placené vyhledávání.

Twitter uživatelům s méně sledujícími ukazoval více reklam. Dělal to prý proto, že uživatele s více sledujícími nechtěl tolik obtěžovat, aby je nenaštval a aby mu neodešli. Teď se za to omlouvá a prý všem uživatelům bude ukazovat stejně inzerce. Viz Why Twitter whiffed — and why it may not get better soon a Twitter admits that it showed more ads to less popular users.

Cloudflare čelí obvinění z ochrany webů, které hostují fotky zneužívaných dětí. To, že se provozovatelé hostingu nelegálního obsahu schovávají za Cloudflare, jim navíc umožňuje maskovat jejich skutečné umístění. Detaily v Cloudflare embroiled in child abuse row.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Podvodné SMS slibující výhru od Alza.cz se masivně šíří Českem. Informují o „výhře“ z výročního slosování při příležitosti 25 let Alzy. V došlé SMS (z čísla 2563 a dalších) je odkaz přes zkrácené adresy (c5q.me, 8ig.me, 3ga.us a další) vedoucí na podvodnou stránku informující o výhře a nutnosti zaplatit „manipulační“ poplatek 1 Kč, za který výhru (například iPhone) získáte. Poplatek je nutné zaplatit platební kartou, kterou pak podvodníci zneužijí. Jediná možnost, jak případně získat peníze zpět, je zkusit je reklamovat u vaší banky, ale připravte se na to, že údaje o vaší platební kartě bude moci kdokoliv nadále zneužívat a bude nutné nechat si vystavit novou. Vše byste zároveň měli oznámit na policii a dodat k tomu maximum možných údajů. Alza v pátek 18. října uváděla, že ji kontaktovalo přes 800 podvedených zákazníků. Stejná podvodná kampaň zneužívá i další firmy, aktuálně například Penny Market. V minulosti DM Drogerie, Lidl i další.

Falešné pluginy pro WordPress slouží k těžbě kryptoměn. Samozřejmě slouží i k udržování přístupu k napadenému serveru. Detaily ve Fake WordPress Plugin Comes with Cryptocurrency Mining Function.

Poskytovatel VPN NordVPN byl hacknut přes vzdálený přístup zanechaný na jednom ze serverů dodavatelem datového centra. Žádná data o uživatelích prý ohrožena být nemohla. Trochu to kazí maličkost, že na hack se přišlo před mnoha měsíci a NordVPN si jej do té doby nechával pro sebe. Prý proto, že si „chtěli být 100% jisti, že další komponenty infrastruktury jsou bezpečné“. Viz Poskytovatel VPN NordVPN přiznal hack serveru, uživatele podle něj neohrozil nebo NordVPN confirms it was hacked.

FTC zakázalo Retina-X prodávat stalkerware. Nebyli schopni ho udržet v bezpečí a stalo se opakovaným cílem hackerů. Viz In a First, FTC Bans Company From Selling ‘Stalkerware’.

V App Store se nacházelo dalších sedmnáct škodlivých aplikací. Pocházejí od jednoho tvůrce, který má stejně škodlivé aplikace na Androidu, kde mají v souhrnu miliony stažení. Dělají to, co avizují, ale navíc bez vědomí uživatele klikají na reklamy. Viz Make Sure You Didn't Download One of These 17 Malicious iOS Apps a Apple Removes 17 Malicious iOS Apps From App Store. Pozor: pokud je máte v mobilu či tabletu, odstranit je musíte sami.

CCleaner byl opět cílem útoku snažícího se do této aplikace vsunout malware. Oznámil to Avast a jde o stejný model jako v roce 2017, kdy se útočníkům podařilo CCleaner nakazit malwarem Floxif. Důležitý je i způsob, jakým se útočníci opět dostali dovnitř – přes kompromitované přihlašovací údaje pro VPN, které nebyly chráněné dvoufaktorem. V sítích Avastu se tak útočníci pohybovali od května až do září. Viz Avast fights off cyber-espionage attempt, Abiss. K tématu na Lupě vyšla také analýza Útoky na diplomaty i na Avast. Jak v Česku pracují čínští hackeři?

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Facebook (opět) změní způsob, jak počítá organická zobrazení příspěvků stránek. Varuje (opět), že tím nejspíš dojde ke snížením čísel. Celé to ale (opět) působí jako další klasická snaha reagovat na masivně se snižující dosah a tím i počty zobrazení. Viz Facebook’s Tweak May Cause Organic Page Impressions to Drop a změna začíná nabíhat od 17. října.

Pornohvězdy a sexuální pracovníci zápasí s Instagramem. Ten jim maže roky existující účty, aniž by poskytl jakékoliv vysvětlení či k tomu měl reálný důvod. Nepomohly ani protesty před kancelářemi v Londýně a ani následné setkání mezi odbory a Facebookem. Facebook tehdy dokonce uznal, že účty mazal „omylem“ a nechal aktualizovat materiály pro obsahové moderátory. Následovalo obnovení stovek „omylem“ smazaných účtů. Dlouho ale klid nebyl, Instagram opět začal účty mazat. Viz Porn Stars Vs. Instagram: Inside The Battle To Remain On The Platform.

Instagram odstraní filtry propagující kosmetické operace. Důvodem jsou obavy o mentální zdraví uživatelů. Pro pochopení je nutné dodat, že filtry jako je „Plastica“ či „Fix Me“ se staly zásadně populárními. Vedle toho Facebook zpřísňuje i podmínky pro reklamu týkající se právě kosmetických operací (a také hubnutí). Viz Instagram will remove filters promoting cosmetic surgery amid mental health concerns a jeden dostatečně absurdní příklad, jak vypadá výsledek.

MOBILNÍ APLIKACE

Na iOS 13 přešlo 50 % zařízení. Fragmentace Androidu je ale stále horší, píší v As iOS 13 hits 50% adoption, Android fragmentation keeps getting worse. Není to příliš překvapivé, protože množství telefonů, které nikdy nezískají novější Android, je zásadní a výrobcům těchto telefonů je to dost jedno. Na údajích o fragmentaci Androidu od Googlu je navíc zajímavé, že naposledy byly aktualizovány 7. května 2019.

Pixel 4 odemknete obličejem, i když máte zavřené oči. Je to dost nebezpečné a nezbývá než doufat, že to Google napraví. Viz Pixel 4’s ‘Face Unlock’ works even if you’re asleep or dead — and that’s a problem.

Dark mode šetří baterii. Nutno dodat, že pouze pokud máte OLED telefony a není to nic nového. Na jiných typech displejů se přemíra černé oproti klasické bílé na spotřebě nijak výrazně neprojeví. Viz New test shows dark mode helps increase battery life on OLED iPhones:

STARTUPY A EKONOMIKA

Meetup vyvolal mezi uživateli paniku: chtěl totiž za potvrzeného účastníka akce vybírat peníze. CEO společnosti se omlouvá a 2 USD za jedno potvrzení označuje za „omezený“ test. Pokud by omezený nebyl, tak by to v praxi znamenalo zásadní masivní zdražení. Viz Meetup apologizes for ‘confusion,’ but will continue testing paid RSVPs.

Amazon a Google se přetahují o reklamní (digitální) rozpočty v USA. Podíl Googlu má podle předpovědí mírně klesat a to, co ztratí, získá Amazon. Ten je aktuálně dvojkou, loni na třetí místo odsunul Microsoft. Viz Amazon Takes U.S. Search Ad Share From Google.

WeWork nejspíš přežije. SoftBank získal 80 % a poskytne miliardy pro udržení v chodu. Kontroverzní šéf a zakladatel Adam Neumann zůstane pouze v pozici pozorovatele. Podle WSJ nicméně dostane zlatý padák ve výši až 1,7 miliardy dolarů. Viz SoftBank announces it will own 80% of WeWork and provide billions to keep it operating.

Snapchat si v Q3 polepšil. Přidal 7 milionů DAU a hlásí 50% meziroční růst příjmů. Nově má tedy 210 milionů DAU (13% meziroční růst) a příjmy dosáhly 446 milionů dolarů. Stále je zde ale 227 milionů dolarů ztráta (předchozí čtvrtletí to bylo 255 milionů). Detaily ve Snap Inc. Announces Third Quarter 2019 Financial Results (PDF) a Snapchat beats in Q3, adding 7M users & revenue up 50%.

Twitteru se v Q3 moc nedařilo. Hlásí 824 milionů dolarů příjmů a 9 % meziroční růst, méně než polovinu toho, co očekávali analytici. Ve zprávě s výsledky si stěžuje na problémy s cílením reklamy, personalizací a reklamou vůbec. Což nepřekvapí, Twitter například stále neumožňuje kupovat přímo reklamu v Česku, zatímco všichni ostatní už před lety pochopili, že bez snadného automatického systému nemohou příjmy očekávat. Počty uživatelů bohužel Twitter začal vykazovat ve zcela nekompatibilních metrikách, takže uvádí 145 milionů „monetizovatelných“ DAU (mDAU, 17 % meziroční růst). Více i v Twitter Q3 misses big on revenues of $824M and EPS of $0.05 on the back of adtech glitches.

ebf - tip - debata

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. 

Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).