Hlavní navigace

Oficiálně potvrzeno: PPF koupí mediální skupinu CME, majitele TV Nova

27. 10. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: TV Nova
Finanční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera kompletně převezme mediální korporaci Central European Media Enterprises. Ovládne tak televizní společnosti v pěti evropských zemích včetně TV Nova.

Dlouho očekávaná mediální událost roku je tady. Společnost PPF oficiálně potvrdila, že kupuje televizi Nova, respektive celou skupinu CME, pod kterou patří kromě nejsledovanější české komerční stanice i kanály v Bulharsku, v Rumunsku, na Slovensku a ve Slovinsku. 

Podle tiskového prohlášení CME je hodnota transakce zhruba 2,1 miliardy dolarů (přibližně 48,5 miliardy korun). 

Předseda představenstva CME John Billock řekl, že zvláštní výbor představenstva společně s poradenskými firmami důkladně zvážil různé alternativy dalšího fungování firmy. Jednání proběhla „s významným počtem“ potenciálních investorů a finančních skupin.

Generální ředitelé CME Michael Del Nin a Christoph Mainusch ocenili PPF jako skupinu úspěšnou napříč různými průmyslovými odvětvími. „Sdílí náš pohled na důležitost místního obsahu a jeho schopnost přilákat k obrazovkám mnoho diváků,“ cituje manažery tisková zpráva.

Podmínkou dokončení transakce je získání souhlasu akcionářů společnosti CME, Evropské komise a národních regulátorů v některých ze zemí, kde CME působí, uvedla PPF.

 „Nákupem společnosti CME, respektive jejích mediálních aktivit v pěti evropských zemích, sledujeme především cíl doplnit náš telekomunikační byznys ve střední a východní Evropě. Chceme využít synergie mezi tvorbou mediálního obsahu a jeho distribucí. Naším motivem je tedy především rozvíjení telekomunikačního a mediálního byznysu. CME je dobře fungující společností a po jejím převzetí neplánujeme žádné překotné zásahy do jejího fungování,“ prohlásil finančník Petr Kellner, který PPF ovládá.

PPF na českém trhu vlastní operátora O2 a provozovatele síťové infrastruktury CETIN. Ve střední a východní Evropě pod PPF patří také aktivity pod značkou Telenor, které získala loni. Podle informací specializovaných médií z letošního léta má zájem koupit rovněž České radiokomunikace.

„Co se českého mediálního prostředí týče, jde jednoznačně o významnou vzpruhu, která může zásadně proměnit celý televizní trh. Ten totiž ve srovnání s okolními zeměmi má největší podíl sledovanosti ve volně dostupné nabídce, kam v posledních letech mířily i nové projekty nejen TV Nova. To by se do budoucna mohlo změnit a dávalo by to smysl. Noví vlastníci by mohli část programu posunout do placeného segmentu. Tím by nejen rozhýbali trh placených kanálů, zároveň by uvolnili prostor ve volně dostupném sektoru, který je již saturovaný,“ okomentovala transakci Erika Luzsicza z konzultantské společnosti Axocom zaměřené na televizní byznys.

Skupina CME zahrnuje celkem 30 kanálů. Jako poradci PPF pro strukturované financování této akvizice působí BNP Paribas a Société Générale. Financování transakce ve výši 1,150 miliardy eur bylo upsáno bankami BNP Paribas, Crédit Agricole CIB, Credit Suisse, HSBC, Société Générale a UniCredit.

Finančním poradcem PPF v rámci této transakce je J.P. Morgan Securities PLC a právním poradcem White & Case LLP.

CME svolá mimořádnou valnou hromadu za účelem schválení navrhované fúze. Schvalovací proces na evropské úrovni a u národních antimonopolních úřadů zabere ještě několik měsíců.

Dohoda s PPF byla představenstvem CME schválena jednomyslně. Největší akcionář CME, telekomunikační gigant AT&T Inc., souhlasil, že transakci podpoří. Očekává se, že akvizice bude dokončena v polovině roku 2020.

PPF už televizi Nova v minulosti vlastnila. Kontrolu nad ní získala v červnu 2002 a zahájila její restrukturalizaci. V plánu bylo najít do dvou až čtyř let vhodného strategického partnera. Tato transformace nakonec zabrala dva roky a v roce 2004 Novu odkoupila právě CME, která byla v roce 1994 jejím spoluzakladatelem. O vliv na TV Nova přišla po roztržce někdejšího generálního ředitele televize Vladimíra Železného s americkými investory v roce 1999.

KL24

Do námluv s investory se CME pustila zkraje letošního roku, kdy oznámila „strategickou revizi“ svých aktivit. Tehdy jako možné varianty dalšího vývoje uvedla, že buď zůstane všechno při starém, nebo najde někoho na strategické partnerství, případně se rozdělí na dílčí části, odprodá některá aktiva anebo se nechá koupit celá.

O tom, kdo CME koupí, se od té doby průběžně spekulovalo. Mluvilo se například o Jiřím Šmejcovi, ten ale později informace týdeníku Euro popřel. V červnu server Hlídací pes uvedl, že ve finále jsou tři zájemci – PPF, Discovery a Ronald Lauder. Od července už to vypadalo pouze na PPF, poslední informace uváděly, že k odkoupení TV Nova a dalších stanic chybí už jen dny. To se nakonec potvrdilo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář se zaměřením na média. Dlouholetý účastník i pozorovatel českého mediálního cirkusu. Pracoval v Marketing & Media, Hospodářských novinách a Českém rozhlase.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).