Hlavní navigace

Pozor na falešné SMS seznamky

19. 11. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Představte si, že si píšete SMSky s pěknou dívkou - a pěkná dívka je ve skutečnosti placený zaměstnanec seznamovací služby. Jak se budete cítit, až to zjistíte? A je takový postup v pořádku? Služba SMS-kontakty.cz nám ukazuje, co všechno je v prostředí Internetu možné.

Jak to může vypadat

Osamělý muž, který se ostýchá oslovit dívku někde v baru/v kavárně/na koupališti (atd.), se rozhodne využít internetovou anonymní seznamku. Z těch mnoha možností si vybere třeba web SMS-kontakty.cz. Zaujme ho následující inzerát (citováno z webu):

Jsem Felicia a doufám, že tu najdu neobyčejného muže, který je stejně jako já nadšený z počítačů a večery tráví nejraději doma. (Trochu podezřelé je, že se dívka podle infa jmenuje Martina. Kdoví, nápadník si toho nemusí všimnout.)

Za první zprávu dívce neplatí nic, pak už díky anonymnímu systému dává 50 Kč za každou další odeslanou SMS. Felicia/Martina ani moc nemluví o sobě a spíš se snaží rozmluvit muže. Ten po čase ztrácí zájem a padesátikorunové zprávy přestává posílat, chce si s Feliciou/Martinou vyměnit reálné číslo a přestat platit obrovské částky za telefon. Dívka to odmítne a po čase se mu ozve zprávami ve stylu: „Proč nepíšeš?“. Nakonec se muž oprávněně cítí napálen a ochuzen.

Pozadí SMS-kontakty.cz a jeho zahraniční obdoby

Poté, co nás jeden čtenář upozornil na podobné praktiky, rozhodli jsme se prozkoumat pozadí webu a to, jestli se tyto případy opakují. Web je spravován dle dostupných informací firmou mSALES GmbH sídlící v Irsku. Po zadání tohoto názvu do Googlu jsme objevili další obdobné stránky fungující v jiných evropských zemích. Všechny vypadají naprosto stejně, liší se jen jazyk a profily lidí. Například ve Španělsku funguje SMS-contactos.es a v Irsku SMS-contacts.ie. Na Fraudwatchers.org se ve fóru objevila španělsky psaná stížnost na SMS-contactos.es. Pokusím se o hrubé vysvětlení, o co šlo:

Uživatel „feloju“ upozorňuje na to, jak tento web funguje. Nápadník/nápadnice si na stránkách najde podle lokality a fotky pro něj/ni zajímavou osobu. Po odeslání první SMS zdarma si s ním druhá osoba sice povídá, ale vše nasvědčuje tomu, že chce jen, aby nápadník/nápadnice posílala co nejvíc dalších drahých SMS (1,2 Euro). „Feloju“ se ptal na různých fórech, zda se někdo někdy setkal s člověkem, který se inzeruje na těchto stránkách. Nikoho takového nenašel. Dále se „feloju“ zmiňuje o případu, kdy si muž dokázal domluvit schůzku a dostal na dívku číslo. Když přijel autobusem do města, dívka na něj měla čekat na zastávce, ovšem nebyla tam. Zavolal jí tedy a na druhé straně linky mu řekli, že zemřela při nehodě. Obvolal tedy nemocnice ve městě, ale nikdo o jménu a příjmení dívky nic neslyšel.

Právní formulace a morálka

Služba SMS-kontakty.cz se navenek prezentuje jako zcela normální seznamka s jednou podstatnou výhodou. Předtím, než dáte své číslo, tak máte možnost si pomocí anonymních SMS druhého člověka „oťukat“. Bohužel očividně vše není úplně tak, jak by mělo být. Provozovatel se odpovědnosti za případný „podvod“ vyhýbá poměrně jednoduchým způsobem – v kolonce „nápověda&podpora“ pod záložkou „S kým můžu chatovat?“ píše:

Můžeš chatovat se všemi ostatními uživateli na této stránce, ovšem vždy jen s jedním současně. Na tomto chatu jsou uvedeni průvodci/průvodkyně k animačním účelům, kteří mohou vést dialogy pod více identitami. V systému nejsou nijak zvlášť označeni. Partner v dialogu může být tedy průvodce/průvod­kyně, který/á se v systému může nacházet pod jinou identitou, aniž bys o tom věděl.

Vlastně tak sami provozovatelé připouštějí to, že jejich zákazník může místo budoucí/ho milenky/milence a manželky/manžela narazit na obyčejného zaměstnance. Bohužel se tento fakt o webu nedozvíte nějakým očividným způsobem (například by bylo v pořádku, kdyby bylo toto uvedeno hned na úvodní stránce viditelným písmem a s vysvětlením smyslu celé formulace). Smluvní podmínky dlouhé několik stran dnes nikdo nečte, jinak by se při zamyšlení nad jejich smyslem také každý zhrozil:

BRAND24

7. Dále poskytujete společnosti SMS Kontakty časově a územně neomezené užívací právo na obsahy sdělení, které dáváte k dispozici. Platí to zejména pro: (následuje výčet nejrůznějších práv od vysílacího po právo na kopírování a rozšiřování).

Hodnocení služby SMS-kontakty.cz

Asi každý čtenář si udělá z výše zmíněných informací názor sám. My jsme hned nezanevřeli a pokusili jsme se s provozovatelem webu kontaktovat. Zajímalo nás, jestli skutečně facilitátory zaměstnává, jaká je náplň jejich práce a kolik facilitátorů připadne na skutečné uživatele systému (jaký je poměr mezi „falešnou“ a „pravou“ možností seznámení). Bohužel se nám přes veškerou snahu nepodařilo získat odpovědi. Což určitě samo o sobě něco znamená.

Myslíte si, že je postup provozovatelů webu SMS-kontakty.cz v pořádku?

  • Ano, se vším všudy.
    2 %
  • Víceméně ano, každý si musí nějak vydělávat.
    3 %
  • Ne.
    95 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor studuje FF MU obor Psychologie. Aktivně přispívá do několika internetových magazínů, zajímá se přitom hlavně o webovou komunikaci a psychologii Internetu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).