Hlavní navigace

Zahraj to znovu, Same, a dej to na web

9. 7. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Zdroj: sxc.hu Autor: 74287
Všechny začínající, ale i hudbou protřelé kapely nebo hudební projekty určitě dobře znají server MySpace a sílu jeho fanouškovské komunity. České skupiny mají navíc už nějakou dobu k dispozici místní alternativu v podobě serveru Bandzone.cz. Co všechno jim může dát navíc?

Bandzone založil v roce 2005 hudebník Michal Novák, když zjistil, jaká je díra na českém internetovém hudebním trhu. Představujeme lidem nová jména, nové naděje klubové scény i ty nejlepší kapely, za které dáme své muzikantské pracky do ohně! Věříme, že to je jeden z důvodů, díky kterým se z Bandzone stal jeden z nejnavštěvo­vanějších hudebních serverů v ČR, říká dnes.

Prvním zásadnějším rozdílem mezi webem Myspace a Bandzone je, že Myspace slouží především jako seznamovací sociální web. A protože se jedná o server americký, pochopitelně slouží především k seznamování v angličtině a pro obyvatele jednoho či dvou kontinentů. Na takovém webu zákonitě nesmí chybět žádná z amerických kapel a celebrit.

Bandzone 1

Myspace však není výhradně americkou záležitostí. Celkově je server postaven na komunikaci s umělci a celebritami z celého světa – najdete zde profily herců dosud neobjevených i oscarových, umělců obdivovaných i neznámých nebo hudebníků věhlasných i velmi rozmanitých, o jejichž hudebním stylu jste dosud ani neslyšeli.

Každý si na svůj profil může přidat neomezené množství fotografií, videí a písniček. Výhodou, kterou Myspace svým uživatelům nabízí, je možnost vlastní úpravy stránky. Ty můžete upravit použitím kódů HTML a CSS, které si najdete na kterékoliv stránce nabízející kódy pro úpravy Myspace stránek (změna pozadí, kontaktní stránky a mnohé další).

Myspace je spíše než na hudbě postavený na osobitosti každého uživatele. Sloganem serveru také je A Place for Friends a hudba zde v podobě přidané písničky na stránce uživatele dotváří celkový charakter „majitele“ stránky. Další funkcí, kterou Myspace nabízí, je vlastní chat – MySpace Instant Messenger, seznamka, blogy a diskusní skupiny.

Zóna pro tvou hudební bandu

Český hudebně-komunitní server Bandzone to má trochu jinak. Více než „fanoušci“ je zde zajímají hudebníci. Však je také sloganem serveru Žijeme hudbou.

Bandzone 2

To, že si hudebníci na svůj profil mohou dát všechny své hudební počiny, klipy nevyjímaje, je i na Bandzone samozřejmostí. Onou možností, kterou kapely na Myspace nenajdou (protože jich je registrovaných takové množství, že snad ani není v lidských silách je všechny poslechově obsáhnout), je hitparáda nejhranějších kapel a nejhranějších skladeb. Návštěvník tak během pár sekund může zjistit, která kapela (registrovaných je přes osm a půl tisíce) má podle fanoušků nejvíce „našlápnuto“. Hitparáda se navíc každý den obměňuje podle počtu zahraných songů nebo prostě jen podle počtu nejnavštěvovanější stránky.

Další službou, kterou na Myspace nenajdete, jsou názory fanoušků (jednoduše nazvaná sekce Kotel) a seznam nově přidaných kapel. Díky spolupráci Bandzone se serverem i-legalne.cz také na úvodní stránce naleznete hitparádu talentovaných a dosud neobjevených kapel a statistiku přehraných a stažených skladeb.

Bandzone 3

Samotné stránky kapel uživatele Myspace ničím nepřekvapí. Snad jedinou výjimku tu tvoří záložky (Informace o kapele, Novinky, Seznam koncertů…), mezi kterými najdete i odkaz na fotogalerii kapely. To v mnohém usnadní pohyb návštěvníka na stránce – kapely na Myspace mají své fotografie obvykle pod několika odkazy (nejčastěji dělený na fotoalba podle koncertů).

Po levé straně stránky kapely pak najdete seznam fanoušků, spřízněných kapel a názory (fanoušků i kapel) – na Myspace by tomu odpovídala sekce s novinkami hudebníků, které automaticky rozesílají všem svým přidaným „kamarádům“.

České kapely hledejte spíše na Bandzone

Ačkoliv je stránka Bandzone skvělou příležitostí pro všechny hudební nadšence, ať už aktivní nebo pasivní, je zcela přirozeně i skvělou příležitostí pro inzerenty, kteří pro svou orientaci mohou většinou inzerovat jen v hudebních časopisech. Internetový obchod s hudebními nástroji, reklamy pražských music-clubů nebo upoutávky na hudební festivaly však nikoho výrazněji neurazí (na Myspace se musíte „prokousávat“ od reklam prodejních až po reklamy nejrůznějších organizací, a mnohdy i přes americkou politiku).

Bandzone si dává za cíl především pomoci amatérským i profesionálním kapelám. Napomáhá rozšířit jejich hudbu mezi lidi a přináší ucelený obraz domácí amatérské hudební scény. Několik českých kapel už dnes má profil jak na Bandzone, tak i na Myspace, pokud ale budete obě dvě stránky porovnávat, zjistíte, že stránkám na Bandzone se kapely věnují více, než těm na Myspace.

KL24

Kromě již zmíněného Bandzone si české kapely mohou založit účet i na serveru Freemusic.cz nebo Stage.cz, která se v mnohém snaží Bandzone konkurovat. Českých hudebních serverů je samozřejmě nespočet, kvalitních už bohužel méně. Většin se totiž nezabývá ani tak českou hudební scénou, jako tou zahraniční, což dokazují recenze českých koncertů zahraničních kapel a jejich CD.

Se sociálními weby je to jednoduché, těch jsou desítky, ne-li více, ale weby hudební, zvláště v českém jazyce, tam si čeští hudebníci příliš vybírat nemohou.

Navštěvujete specializované hudební servery?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka studuje Univerzitu Jana Amose Komenského, zajímá se o novinky na Internetu, historii a blízkovýchodní problematiku.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).