Hlavní navigace

Pražané mohou opět ladit, v DVB-T tu startuje Prima Cool HD a Óčko Expres HD

15. 8. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Regionální síť 12 bude vůbec prvním multiplexem vysílajícím na území Prahy, který bude obsahovat televizní programy výhradně v kompresi MPEG-4/AVC.

Co si Czech Digital Group od multiplexu slibuje

České Radiokomunikace mají v Praze de facto přidělené dva kanály pro chystané regionální sítě. Jedna je přidělená přímo pro ně, druhá je psaná na společnost Czech Digital Group (CDG), kterou však operátor stoprocentně ovládá. Multiplex, který odstartuje v Praze dnes, tedy Regionální síť 12, je psaný na firmu CDG. Už na začátku, když se oba multiplexy v databázi Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) objevily, bylo více méně jasné, komu patří. České Radiokomunikace by sami o sobě na své vysílače jen tak nikoho nepustily. Operátor ale pochopitelně tajil, které programy budou v multiplexu šířeny.

Tuto regionální síť bychom chtěli využít pro stávající i potencionální nové zákazníky, kteří mají zájem vysílat primárně v Praze, uvedl v dubnu pro DigiZone.cz Marcel Procházka, manažer pro rozvoj služeb a strategie Českých Radiokomunikací. V současné době už máme jasno. Regionální síť 12, kterou bude možné naladit ze Žižkova na 47. kanálu, bude obsahovat Primu CoolÓčko Expres. Oba programy budou k dispozici ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), ve formátu MPEG-4/AVC. S žádnými dalšími programy se do tohoto multiplexu zatím nepočítá, což ovšem neznamená, že se tu v budoucnu neobjeví.

Také Regionální síť 12, jak se nový multiplex Czech Digital Group označuje, bude vysílat z pražského Žižkova, stejně jako multiplexy 1 až 3.
Autor: Foto pro DigiZone.cz: Čestmír Polák

Také Regionální síť 12, jak se nový multiplex Czech Digital Group označuje, bude vysílat z pražského Žižkova, stejně jako multiplexy 1 až 3.

Jak na příjem nového multiplexu

Vzrůstající počet nových zemských multiplexů je problém, a to zvláště v Praze. Budeme-li hovořit o společných televizních anténách (STA), většina jich je sice vybavena pro příjem digitálních sítí Českých Radiokomunikací a Czech Digital Group, jde ale pouze o základní programy, jako jsou Česká televize, Nova, Prima, TV Barrandov a tak dále. S novými multiplexy se nepočítalo. Znamená to tedy, že STA bude nutné každopádně upravit. Na stranu druhou, nové multiplexy ČRa a CDG budou šířeny ze Žižkova, kam už má většina Pražanů v tuto chvíli natočenou anténu. Do STA bude tedy stačit doplnit například pouze kanálovou vložku.

Jde ale o záležitost, kterou musí obyvatelé svého domu vyřešit například s jeho správcem, který pak objedná montážní firmu, jež se už o vše potřebné postará. Je však zapotřebí upozornit na to, že příjem nových digitálních multiplexů není povinností správce nemovitosti. Bude tedy pouze na jeho dobré vůli, pokud se o doplnění nových kanálů do STA postará. V úvahu samozřejmě připadá i možnost, že budete multiplexy přijímat „na vlastní triko“. Nespoléháte se tedy na žádnou STA a jde o individuální příjem. Pokud jste předplatiteli kabelové televize, tyto problémy pochopitelně řešit nemusíte. Například u společnosti UPC Česká republika už je Prima Cool HD dostupná od 1. srpna. Kdy se tu ale objeví Óčko Expres HD, to je zatím ve hvězdách.

Rozvod společné televizní antény (STA)
Autor: Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská

V případě společných televizních antén (STA) v Praze bude tentokrát stačit s největší pravděpodobností pouze přidat vložku pro kanál 47. Antény už jsou většinou na vysílač Žižkov natočeny.

Další programy ve standardu MPEG-4/AVC

Čím dál tím větší popularitu v Praze získává šíření programů ve standardu MPEG-4/AVC. Připomeňme, že už se to týká například televize Nova (HD)multiplexu 4, HD verzí kanálů České televize v Regionální síti 7 (a v případě ČT Sport HD i Regionální sítě 4) a také regionalnitelevize.cz v multiplexu společnosti Prague Digital TV, která převzala někdejší vysílací infrastrukturu operátora Czech Digital Group. Ostatně, vysílat dnes v terestrice HD programy ve standardu MPEG-2, by bylo dost neekonomické a ruku na srdce, žádného operátora už by to bezpochyby ani nenapadlo. Nebo snad o nějakém takovém víte?

Už začátkem letošního roku se operátor Regionální sítě 4, tedy společnost Prague Digital TV, nechal slyšet, že v přenosu signálu ve standardu MPEG-4 vidí budoucnost. Vycházíme z toho, že MPEG-4 v roce 2013 je úplně někde jinde než byl v letech 2007, 2008, kdy začínal. Od té doby utekly čtyři roky, a pokud mám informace od výrobců televizorů, tak od roku 2009, od nějaké úhlopříčky, už dodávají na trh televizory s oběma dekodéry, tedy jak MPEG-2, tak i MPEG-4. Odhaduji, že na trhu může být v současné době více jak dva miliony televizorů, takže penetrace je někde úplně jinde, než tomu bylo před čtyřmi lety, konstatoval tehdy jednatel společnosti Petr Formánek.

MMF24

Prvním programem, který se objevil v Regionální síti 4 v normě MPEG-4, byl ČT Sport HD.
Autor: repro foto ČT Sport HD

Vysílání programů v kompresi MPEG-4 není v Praze žádnou novinkou. Například v Regionálních sítích 4 a 7 v nich vysílá kanál ČT Sport HD.

Prima přišla do Prahy s „HD“ už v roce 2009

Téměř čtyři a půl roku trvalo, než se Pražané dočkali vysílání Primy ve vysokém rozlišení obrazu v nativním HD. Abyste rozuměli, Prima začala takto experimentovat už v polovině roku 2009. Právě tehdy šlo ale pouze o přepočet z rozlišení standardního do vysokého. Jako první se svého startu dočká Prima Cool HD a nikoliv Prima HD. Pro někoho možná překvapivě, ovšem ten, kdo je fanouškem fotbalové Ligy mistrů UEFA, už má jasno. Na 20. srpna ve 20:15 je naplánován přímý přenos prvního utkání play-off Ligy mistrů UEFA, další událost tohoto typu hned další den ve stejný čas. Duel mezi Fenerbahce Istanbul a Arsenalem FC nabídne ČT Sport.

Na Primě Cool HD mají být v HD kvalitě odvysílány také některé akviziční pořady. Bude ale záležet vždy na tom, jestli je FTV Prima v této kvalitě skutečně nakoupí. Nám osobně by se například takový seriál Walking Dead (Živí mrtví) nebo Dexter v hádečku rozhodně líbili. Na své si přijdou ale také hudební fanoušci. Čistě metropolitní kanál Óčko Expres navazující dramaturgicky na Radio Expres bude vysílat s datovým tokem o velikosti 7 Mbps. Televize si při této příležitosti vybudovala trasu přímo ze svého sídla na vysílač, takže signál nebude „po cestě“ nijak degradován. Komprese bude probíhat na straně televize. Zjednodušeně lze tedy říci, že se k divákům bude dostávat v distribuční kvalitě! Rozlišení obrazu bude 1080/50i.

Ukázka z vysílání Primy Cool HD
Autor: repro foto Prima Cool HD (pro DigiZone.cz Lukáš Jack Jaro)

Ukázka z vysílání Primy Cool HD

Vítáte spuštění nového multiplexu Czech Digital Group?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).