Hlavní navigace

Pražské vypínání: Nova ani Prima o ukončení analogu zatím nepožádaly

23. 4. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 118483
Týden před plánovaným termínem ukončení zemského analogového vysílání televizních programů ČT 1, Nova a Prima z hlavního pražského vysílače na Žižkově si Pražané ve středu vyzkoušeli analogovou „polotmu“ nanečisto. Na devět hodin se odmlčelo analogové i digitální vysílání z dalšího pražského vysílače Cukrák. Od příštího čtvrtka by diváci v Praze měli naladit analogovou televizi právě jenom z Cukráku nebo z několika malých analogových dokrývačů, případně dálkově z mimopražských lokalit.

Včera nanečisto Cukrák, za týden naostro Žižkov

Středeční výluka veškerého televizního i rozhlasového vysílání na Cukráku neměla s blížícím se ukončením analogového vysílání z žižkovského vysílače nic společného. České Radiokomunikace (ČRa) si na ní podle ředitele útvaru rozvoje a investic Jiřího Vykydala nechtěly vyzkoušet pražské vypínání „v malém“, ale naplánovaly běžnou údržbovou přestávku vysílače. Oproti tomu vypínání na Žižkově by mělo být definitivní, a počítá s ním i Technický plán přechodu (TPP), pod který se loni v srpnu podepsaly obě velké analogové komerční televize Nova a Prima, čímž se pro ně tento harmonogram digitalizace stal závazný. Ani Nova, ani Prima však dosud ČRa písemně nepožádaly, aby bylo jejich analogové vysílání ze Žižkova ukončeno.

Naši klienti ještě mají čas. Písemné rozhodnutí o ukončení smlouvy na šíření analogového vysílání z tohoto vysílače potřebujeme nejpozději 24 hodin před plánovaným termínem vypínání, říká Vykydal. Pokud by tedy analogové vysílání z pražského Žižkova mělo skončit ve čtvrtek 30. dubna minutu před půlnocí, Nova s Primou mají čas do středy 29. dubna večer. Způsob, jakým doručí svoje rozhodnutí provozovateli vysílačů, tedy ČRa, záleží podle Vykydala čistě na nich. Mohou poslat doporučený dopis, mohou nám tento požadavek předat osobně nebo ho poslat po messengerovi, líčí šéf útvaru rozvoje a investic ČRa. Veřejnoprávní Česká televize tak podle Vykydala již učinila, takže program ČT 1 na kanálu 51 příští týden na Žižkově skončí určitě.

Návštěva Žižkova - 4

Žižkovský televizní vysílač (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Dokrývače přeladila zatím jenom ČT

Česká televize je ze tří vypínaných programů také jediná, kdo si u ČRa zajistil přeladění analogových dokrývačů závislých na analogovém signálu ze žižkovského vysílače. Všechny malé vysílače, které přebíraly analogový signál programu ČT 1, ale v některých případech také ČT 2 (která analogově ze Žižkova nevysílá již od loňského podzimu), nyní odebírají ze Žižkova digitální signál a převádějí ho do analogové podoby. Nova s Primou se zatím na podobné operaci s Radiokomunikacemi nedohodly, ale podle Jiřího Vykydala ještě mají dost času na dohodu. V případě Novy jde o malé vysílače na Strahově, ve Vokovicích (který ale neprovozují ČRa) a na Žvahově, u Primy o Krč, Vokovice, Žvahov a Břevnov. Kromě toho jsou na signálu ze Žižkova závislé i některé mimopražské vysílače: například Beroun nebo Litoměřice.

Minimálně na kanálu 51, na němž nyní ze Žižkova vysílá analogová ČT 1, se od půlnoci z 30. dubna na 1. května objeví textové upozornění, že analogové vysílání bylo ukončeno a odkaz na informace, jak si zajistit digitální příjem televize z tohoto vysílače. Nova s Primou se zatím s ČRa na podobné službě nedohodly. Počítáme s tím, že tato informace bude divákům k dispozici zhruba po dobu dvou týdnů, říká Karel Moulík z technického úseku ČT. Televize za ni zaplatí zřejmě stejnou částku, jako kdyby ČT 1 dál normálně vysílala v analogu. Nejzajímavější je ovšem skutečnost, že pokud by náhodou televize chtěly obnovit již vypnuté analogové vysílání, ČRa jim v tom nebudou bránit. Bude záležet na formulaci jejich písemného požadavku, zda chtějí ono analogové vysílání vypnout jednou provždy, nebo zda máme počítat s touto možností, vysvětluje Jiří Vykydal.

Vysílač Strahov

Dokrývací vysílač v Praze na Strahově, který bude pokračovat v analogovém vysílání i po 30. dubnu (Foto: Jan Potůček, DigiZone.cz)

Lze vůbec obnovit analogové vysílání?

Vysílací kanály, které se mají vypnutím analogového signálu tří televizních programů na žižkovském vysílači uvolnit, nejsou potřeba k žádnému dalšímu využití, a tak by případnému obnovení analogového vysílání z této lokality nemělo nic bránit. Legislativně by to ale nebylo tak jednoduché. Podpisem pod TPP totiž Nova s Primou přistoupily na dodržování termínů vypínání analogu, a pokud by tyto termíny porušily, Český telekomunikační úřad (ČTÚ) by se okamžitě obrátil na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) s žádostí o zahájení správního řízení o odejmutí tzv. bonusových licencí pro zemské digitální vysílání programů Nova Cinema a Prima Cool. ČTÚ by také okamžitě mohl podle vládní vyhlášky zvýšit poplatky za využívání analogových kmitočtů, které měly obě televize opustit.

Na druhou stranu, právo využívat tyto konkrétní kmitočty mají od státu České Radiokomunikace, a v případě žižkovského vysílače toto oprávnění platí ještě na následujících pět let. Záleželo by pouze na ČRa, zda se ho vzdají okamžitě nebo počkají na vyjádření svých klientů, zda chtějí analogové vysílání obnovit. Přerušení analogového vysílání by ale nesmělo trvat příliš dlouho. Vlastní zkušenost s tím má televize Nova, která přede dvěma lety nejprve vypnula v rámci experimentu v Domažlicích analogové vysílání na Vraním vrchu, stejně jako oba analogové programy ČT, ale později ho, právě kvůli obavě z uplynutí lhůty, po které by o vysílací kanál přišla, raději obnovila a analogově zde vysílá dodnes (definitivně by Nova měla ukončit analogové vysílání na Domažlicku letos v září).

Domažlice Nova spot

Spot televize Nova před vypínáním analogového vysílání v Domažlicích. Po několika týdnech však Nova analogové vysílání z domažlického vysílače Vraní vrch obnovila a vysílá tak dodnes.

KL24

Největší problém bude s anténami

Bezesporu největším problémem po vypnutí analogového vysílání na pražském Žižkově budou příjmové antény. Zatímco analogové programy ze Žižkova vysílají v horizontální polarizaci, a antény jsou pro jejich příjem nastavené vodorovně, digitální vysílání ze stejného vysílače má polarizaci vertikální a pro jeho příjem je tedy nutné anténu pootočit do svislé polohy. Informační kampaň ale na tuto skutečnost příliš neupozorňuje. Kromě žižkovského vysílače totiž vertikální polarizaci pro digitální vysílání využívá už jen brněnský městský vysílač v Barvičově ulici a dva digitální dokrývače nízkého výkonu: Nemanice na Domažlicku a Desná na severu Čech. Všechny ostatní velké a střední digitální vysílače vysílají a budou vysílat s horizontální polarizací.

A proč se vlastně z pražského Žižkova vysílá vertikálně? Tato polarizace je vhodná v husté zástavbě, kde diváci často používají pokojové antény. Kombinaci několika digitálních vysílačů v metropoli v jednofrekvenční sítí, kdy některé vysílají vertikálně a jiné horizontálně, nepoužívá pouze Česká republika. Stejným způsobem se digitálně vysílá i v sousedním Německu nebo Rakousku.

Kdy požádá Nova s Primou o vypnutí analogového vysílání ze Žižkova?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).