Hlavní navigace

Přeladění Primy family v DVB-T ukázalo, jaká "jízda" nás čeká na satelitu

8. 1. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Za pár týdnů čeká Českou republiku a Slovensko bezpochyby jedna z největších událostí v oblasti satelitní televize. Že nevíte, o co půjde? Pak asi vůbec nesledujete náš web nebo jiné stránky, které se digitálním vysíláním zabývají. Bezpochyby to bude "masakr". Jinak snad největší přelaďování, jaké tu vůbec u služeb CS Link a Skylink bylo, nazvat nejde. Proběhne bez problémů, nebo se něco zadrhne? Optimistou být rozhodně nemohu. Zvlášť, když jsme viděli, jak s některými diváky v pozemním digitálu „zamávala“ změna Primy na Primu family.
Lukáš Polák

Ilustrace: Nenad Vitas

Je to jen pár dnů, co za sebou máme velké haló ohledně přelaďování Primy family (ex Primy) v rámci multiplexu 2. Přesto, že v reálu se zatím vůbec nic nezměnilo, nový kanál je v podstatě úplně stejný jako ten původní, na některé diváky měl tento krok dopad fatální. Přeladění Primy family zkrátka někteří méně zdatní diváci nezvládli. Jak se k němu postavili, se ukázalo hned v pondělí 2. ledna, kdy jsme měli k dispozici čísla o sledovanosti za neděli (Nový rok). Pokud bychom věřili peoplemetrům, které tak rádi někteří naši čtenáři zpochybňují, pak plná polovina diváků Primy neměla poslední den týdne přeladěno. Sledovanost Primy family klesla oproti původní Primě o 50 %, a to přibližně z 20 % podílu na publiku na něco přes 11 %. Možná za to mohla právě skutečnost, že byl víkend, možná to, že den před tím byl Silvestr a někteří diváci oslavy zkrátka nezvládli úplně podle svých představ. Prima family se ale k radosti managementu televize z pražské Palmovky začala vracet na původní hodnoty, až se jí to do konce pracovního týdne nakonec bez větších obtíží podařilo.

BRAND24

Nechci teď hodnotit samotný dopad na sledovanost Primy family, ale spíše ho dát do paralely s tím, jaká obrovská změna, respektive změny, čekají na diváky satelitní televize. Ti budou muset přelaďovat stanic mnohonásobně více programů, a to v řádu dvouciferném. Zatímco u Primy se měnilo v podstatě pouze pár parametrů ve stejného multiplexu, u přelaďování v rámci družice Astra 3B půjde o mnohem větší masakr. Ono označení masakr je v podstatě na místě. Jakmile se o něm montážníci dozvěděli, měli z něho „obrovskou radost“. Tolik změn najednou tu zkrátka ještě nebylo. Tu a tam se stávalo, že nějaký program v rámci úspory satelitních multiplexů přecházel na jinou frekvenci, případně se tu a tam upravila nějaká hodnota, ale tak velké přeladění, jaké tu máme teď, nepamatuji. Počítejte se mnou – změny frekvencí, přeskupování stanic, a dokonce i norem, tedy přechod z DVB-S na DVB-S2. Největší jízda bude ale to, že některé stanice budou přecházet na nové kmitočty absolutně bez jakéhokoliv souběhu, tedy, jak jsem si já osobně řekl, natvrdo, Česká televize používala jiné označení – střihem.

Představte si, že by něco podobného potkalo pozemní digitalizaci. Já vím, přeháním… Nic takového nehrozí. Ale co kdyby? To by byla teprve jízda. Něco podobného už jsme tu měli před pár lety, a to když se dočasné multiplexy měnily na definitivní sítě 1 až 3. Tehdy DigiZone.cz trhnul rekord v návštěvnosti (který jsme dosud nepřekonali) a nebylo se čemu divit. Někteří diváci z toho byli právem tak trochu mimo. Byla by docela legrace, kdyby teoreticky došlo k tomu, že by se televize Nova rozhodla v budoucnu vyčlenit pro sebe samostatný multiplex a odcházela ze sítě 2, případně by některé programy, například Prima a Barrandov, migrovaly do „trojky“. Stát se to pochopitelně nemůže, i když jeden nikdy neví… Podobná operace nás však nyní čeká na satelitu, ale mnohem složitější. Nepochybuji o tom, že někteří diváci to sami nezvládnou. Obchodníci už mají teď hlavu v pejru, a to se v podstatě o těchto změnách zatím jen mluví. Skylink se prý těchto novinek nebojí a věří, že vše proběhne pokud možno hladce. Tuto pro někoho dost nepříjemnou novinku chce proto komunikovat všemi dostupnými kanály. Že se ale nevyskytne žádný problém, tomu se mi věřit nechce. Paradoxně i změna Primy family, která probíhala v rámci pozemního vysílání, se podepsala na satelitním šíření. Nevěříte? Přečtěte si blog našeho dlouholetého čtenáře Davida Rácze.

Týká se vás přelaďování, které proběhne v rámci satelitních služeb CS Link a Skylink?

  • Ano, bohužel. Nemám z toho radost
    19 %
  • Ano, ale neviděl bych v tom problém.
    53 %
  • Nevím, o co jde
    2 %
  • Přijímám satelitní signál jinak
    4 %
  • Nemám komplet pro příjem signálu z družice
    22 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).