Hlavní navigace

Prezi: Zapomeňte na PowerPoint

6. 5. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Autor: 29
Tvorba prezentací je poměrně běžnou činností. Ne každému ale vyhovuje zkostnatělý přístup PowerPointu a podobných nástrojů. Proto přichází Prezi – zdarma dostupná aplikace, která umožňuje tvorbu prezentací úplně jinak.

V zásadě lze rozlišit dva různé typy lidí, podle toho, jak přistupují k tvorbě prezentací či textů. Jedni vědí, jakou bude mít text strukturu, jak asi bude dlouhý, představí si přibližné schéma a dají se do psaní. Na konci tohoto procesu pak zváží, zda na něco podstatného nezapomněli a mají hotovo. Tito lidé obvykle neradi používají myšlenkové mapy, neboť jsou pro ně zbytečné – mají systematický tvar a jen zdržují od samotné práce. Druhá skupina lidí zná elementy, ze kterých chce text či prezentaci postavit, ví dopředu, co vše chce říci, avšak nikoli v jakém pořadí, co přiřadí k čemu. Tito lidé naopak myšlenkové mapy používají s užitkem, neboť jim umožní snazší tvorbu strukturované­ho díla.

A právě druhou z těchto skupin zřejmě nadchne webová aplikace s názvem Prezi. Stále více se o ní začíná mluvit jako o nástupci PowerPoint, jako o nástroji, který umožní prezentovat myšlenky a nikoli především formu. Jistě klade určité nové nároky na tvůrce i na konzumenta, ale pokud si ten bude procházet prezentaci v soukromí, tak jistě tuto přehlednost ocení. S trochou nadsázky by se přístup této aplikace dal shrnout heslem: „Slide je mrtev, ať žije Prezi.“

 

Prezi je opravdu funkcionálně a myškově revoluční nástroj v prezentaci. Propojuje základní potřeby klasické prezentace – sdělit nějaké informace snadno pochopitelnou formou a mentálních map. Ty se užívají stále častěji a jejich cílem je poukázat pro propojenost pojmů, přehlednost celkového schématu, zasazení do kontextu informací či ukázání toho, jaký směrem se myšlenka vyvíjela.

Tento nástroj odvrhuje klasické schéma slidů a nabízí jednu velkou pracovní plochu. Na ni nanesete jednotlivé myšlenky a obrázky. Metodou táhni a pusť je můžete různě přeskupovat a roztřiďovat, propojíte logické celky do jednotlivých balíčků a nakonec stanovíte myšlené pořadí těchto celků.

Zásadní změna je jednak pro tvůrce – ten může snadno přemísťovat informace, poukazovat na provázanosti a měnit tempo prezentace, jak sám potřebuje –, jednak pro toho, kdo si ji potom prohlíží sám. Může se snadno vracet k pojmům a myšlenkám a nebo se na věci podívat z globálního nadhledu. Nechybí ani samozřejmá možnost „emulace“ slidů v tom smyslu, že uživatelé mohou procházet blok po bloku téměř jako v běžné prezentaci.

To, co může na první pohled působit jako nesmyslný chaos a zmatek, se brzy stane vítaným pomocníkem. Jde jen o zvyk a ochotu se zbavit zaběhnutých konzervativních kolejí, které již v mnohém neodpovídají dnešnímu myšlenkovému postupu, který má běžný člověk. Současné školství jde právě cestou myšlenkových map a publikum vyžadující takovéto informace bude tedy poměrně přirozeně růst.

Ještě než se podíváme na samotnou tvorbu, dovolím si zmínit obchodní model Prezi. Zdarma máte k dispozici 100 MB na jednu registraci – možnost tvorby prezentace online a její online prezentováni. Za 59 USD za rok získáte již 500 MB a možnost tvorby prezentací, které nebudou veřejné, a za příplatek 159 USD za rok pak máte možnost nejen privátních prezentací, ale i offline činnost a k dispozici máte 2000 MB. Záleží tedy na vašich konkrétních potřebách, jaký model se rozhodnete používat.

 

Prezi prakticky

Před tím, než se do samotné tvorby pustíte, doporučuji projít si tříminutové instruktážní video, ve kterém se dozvíte vše potřebné a důležité. Prezentaci pak jen stačí zadat jméno, popisek a styl (vše lze kdykoli měnit) a pustit se do samotné tvorby.

Aplikace vás vrhne na jednu plochu, na které se odehrává celá tvorba. Pro ovládání je užitečné kolečko myši, které slouží na přibližování a oddalování objektů. Samotný ovladač je tvořen zvláště propletenými kruhy, připomínajícími paletu.

Největší položkou je Write. Tento nástroj je nutné mít aktivovaný ve chvíli, kdy chce na ploše kdekoli psát. To učiníte prostým dvojklikem kamkoli na plochu. Na výběr je ze dvou variant nadpisů a jednoho stylu pro běžný text. Pro formátování je možné užít odrážek, což ale obvykle jde proti duchu samotné tvorby. Nechybí ani možnost nastavení zarovnání písma a velikost tohoto textového pole. K němu se lze kdykoli vracet, různě jej natáčet, přesouvat, duplikovat, mazat či editovat. Příjemné je, že Prezi užívá klávesových zkratek. Naopak pod Linuxem (Ubuntu) jsem měl problém s psaním české diakritiky. Jedná se ale spíše o problém Flashe než o chybu Prezi.

Další položkou je Colors & fonts. V ní si můžete vybrat jeden z 9 barevných schémat, která určují, jak bude prezentace vypadat. Další o něco bohatší nabídkou je Insert, který umožňuje vkládat do prezentace obrázky, videa a pdf. Mimo to je zde ale také funkce pro kreslení šipek, libovolné čáry (můžete tedy do prezentace libovolně malovat) a zvýrazňovač. Tyto funkce podporují větší přehlednost a provázanost jednotlivých celků a prezentaci přibližují myšlenkové mapě.

Další funkce slouží již na tvorbu myšlenkově provázaných celků. Frame vám umožní graficky oddělit jednotlivé části prezentace do logických a vizuálně odlišených celků. Rámečky mohou být kulaté, hranaté, nebo jen svorkové či neviditelné. Zásadní vliv mají pro přehlednost a pochopitelnost prezentace pro uživatele.

Path pak slouží na nastavení „slidů“ a jejich pořadí. To je vhodné pro běžnou prezentaci a její hromadné promítání, ale také na základní přehled čtenářů. Není problém například nadefinovat nějakou základní cestu a u některých slidů si dopracovat odbočky pro ty, co mají o danou problematiku hlubší zájem. Pomocí poslední funkce Show si můžete své dílo pohodlně prohlédnout.

Konkurence

Prezi není jediným programem, který slouží na tvorbu prezentací online. Oproti svým konkurentům ale nabízí zcela odlišný přístup k tvorbě i práci s prezentací. Pokud jste poněkud konzervativněji ladění, pak možná vezmete za vděk například nástroji z rodiny Google Dokumenty na tvorbu prezentací. Ten sice nenabízí prezentaci jako jednu velkou mentální mapu, ale do způsobu tvorby přece jen něco nového přináší. A to interakci a kooperaci mezi jednotlivými editory. Je tak možné místo mentální mapy vsadit na teamovou práci. A pokud onu mentální mapu potřebujete, pak je k její tvorbě určen vektorový editor, který je poměrně nově součástí Google Dokumentů. Jedná se také o netradiční přístup k tvorbě prezentací, který jistě nejeden uživatel ocení.

cif 24 - early cena - média

O online přístup se v poslední době snaží také Microsoft se svým Facebook nástrojem Docs. Ten umožňuje poměrně velkou možnost diskuse a odezvy, ale opět se drží zažitých schémat tvorby prezentace. To je konec konců logické – jen obtížně bychom mohli očekávat, že by Microsoft odvrhl (pro mnoho účelů výborně fungující) systém tvorby prezentací a pustil se na tenký led inovací jako historií nezatížený Prezi.

Závěr

Prezi představuje velice užitečný a sympatický nástroj a těší se stále větší oblibě u široké veřejnosti. Jeho zadání vychází z představy, že je důležité prezentovat myšlenky, a to formou, která bude individuálně zvolitelná pro každého jednotlivce. Doba, kdy by bude zažitým standardem pro všechny prezentace, je zatím daleko, ale to neznamená, že by již dnes nebyly oblasti, kde by ho bylo možné efektivně využít. Stačí se nebát. A jako příjemný bonus se jeví i zábavnost celého procesu – jak tvorby, tak čtení. Možná je to onou neokoukaností, ale dost možná je v tom i ona výhoda nového přístupu k problematice sdělování informací.

Máte zkušenosti s Prezi?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je student PřF MU, publicista. Zajímá se o dění na Internetu, filosofii a fotografii.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).