Hlavní navigace

Mikrotest online nástrojů pro tvorbu prezentací

17. 10. 2008
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Autor: 29
Internetové kanceláře patří mezi stále oblíbenější řešení jak pro domácí, tak pro firemní zákazníky. Tradičně největší důraz bývá kladen na textový, případně tabulkový editor. Jak si ale poradí s prezentacemi?

Pokaždé, když se začne mluvit či psát o online kancelářích, zvláště o těch běžících na serverech nějaké firmy, objeví se celá řada námitek. Je nebezpečné svěřovat své dokumenty cizí společnosti, phishing a další bezpečnostní rizika. Co je potřeba zdůraznit, tato diskuse se rozbouří nejvíce, pokud se hovoří Google Dokumentech. Oni vědí, co vyhledáváme, jaké stránky navštěvujeme, často mohou znát naši poštu a mnoho dalšího v závislosti na tom, které služby využíváte.

Nechci nijak snižovat bezpečnostní rizika, ale je-li vaším cílem vyrobit prezentaci pro školení či na konferenci a nezmiňujete v ní žádná tajná data, pak se zneužití v podstatě bát nemusíte. Hlavní výhoda online nástrojů na tvorbu prezentací spočívá jednak v snadné týmové spolupráci, ale pak také (a to možná především) v jednoduché online prezentaci. Umístit si na webové stránky během několika vteřin či minut prezentaci je pro celou řadu lidí poměrně velkým lákadlem, proč právě online nástroje využít.

Testování mělo dvě základní části. První byl import asi třicetistránkové PowerPoint prezentace bez obrázku s nedefaultním stylem, a pak tvorba nové jednoduché prezentace s obrázkem. Hodnocena je jak kvalita importu, tak možnost manipulace s tímto nástrojem. U nových prezentací pak možnosti a pohodlí práce. Mezi hodnocené prvky patří také export a publikace.

Dokumenty Google – Prezentace

Světová jednička ve vyhledávání se snaží, aby ani její online kancelář nezůstala pozadu. K jejímu používání je nutné mít Google účet. Dokumenty existují buď v rámci balíku Google Apps nebo samostatně jako Google Dokumenty pro všechny majitel účtu. Na všechny dokumentové výtvory (kromě prezentací je možné psát texty, vytvářet tabulky a formuláře) je k dispozici pouze 100 MB.

Tento nástroj si nijak nehraje na instalované aplikace. Chce využít všechny výhody toho, že je online nástrojem, být dostatečně rychlý, efektivní a nabídnout pouze ty nejobvyklejší funkce. Mírným zklamáním je to, že neumí pracovat s odf, importovat je možné tedy pouze PowerPoint prezentace, export pak může vést na ppt, pdf a txt.

Aplikace je lokalizována do češtiny (ač ne vše je přeloženo zrovna konzistentně) a je vytvořená v AJAX. Práce s editorem je snadná a rychlá, vkládání obrázků jak z Internetu (zadáním url), tak z počítače byla bezproblémová. Do prezentací je možno kromě obrázků a textu vložit také video z YouTube.

Zajímavé je, že import dokumentů již bezproblémový nebyl. Soubor vytvořený v Impress uložený do ppt fungoval v PowerPointu normálně, ale online aplikace u něj nedokázala změnit motiv korektním způsobem.

Naopak export je více než snadný, k umístění na vlastním webu nabídne dokonce i část zdrojového kódu s tagem <iframe>. Přehrávač prezentace funguje sice dobře, ale nenabízí přechod na zvolený snímek. Za další možné mínus bych považoval ikonku Google v ovládací liště přehrávače. Naopak velkou výhodou je možnost propojení s Google Talk, což umožní online pořádání přednášek.

Problémy s diakritikou nebyly žádné. Celkově lze ohodnotit aplikaci poměrně pozitivně a ocenit jednak rychlost práce a pak také možnost propojení s IM. V neposlední řadě je potřeba připomenout, že na prezentaci může pracovat více lidí současně, což může být také poměrně velké plus.

Google dokumenty

ThinkFree Show

Je nástrojem, pro jehož správný běh potřebujete mít nainstalovaný Java VM. Z toho již jaksi automaticky plynou obvyklé vlastnosti; velké množství funkcí na úkor rychlosti. Pro práci je potřeba se zaregistrovat. Stačí vyplnit e-mailovou adresu, heslo a opsat bezpečnostní kód. K dispozici máte celé pracovní prostředí a virtuální disk o velikosti 1 GB. Kromě prezentací můžete díky ThinFree psát také dokumenty, tvořit tabulky a poznámky. Kromě toho je zde speciální sada nástrojů pro týmovou práci. Aby byla práce s aplikacemi rychlejší, nabízí ThinkFree instalovanou verzi, která pak snadno přenese data do online kanceláře. Pokud ale chcete pracovat bez instalace (což je náš případ), pak se připravte na poměrně dlouhé čekání. ThinkFree není v žádné ze svých aplikací velký rychlík.

Pokud se ale již dočkáte načtení nástroje na tvorbu prezentací, pak vás čeká milé překvapení. Oproti klasickým instalovaným programům nechybí v podstatě žádná funkce. Naleznete standardní rozhraní, které znáte z PowerPointu či Impressu.

Import proběhl bez problémů, zůstal zachován styl i diakritika. Měnění šablon bylo bez komplikací. Jediná „zrada“ byla v tom, že při uložení (bez zadání nějakých parametrů či výzev) se mi přepsal původní soubor na disku, což je věc, na kterou je potřeba dát si pozor a užít volbu save as. Aplikace podle všeho umí také vkládat kliparty, ale tato funkce není zřejmě ve Firefoxu podporovaná.

Ze základních a běžných nástrojů nechybí nic podstatného. Dobře zvládnuté je publikování. To nabízí zřejmě nejhezčí přehrávač, možnost přechodu na snímek podle názvu či čísla a navíc nezobrazuje žádnou značku ThinkFree. Pokud chcete hezky vypadající přehrávač, minimálně na hostování vašich prezentací je dobré Show využít.

thinkfree

Zoho Show

Zoho je jedním z největších, nejrobustnějších a nejpropracova­nějších kancelářských online balíků. Jeho síla je v propojení všech potřebných kancelářských aplikací, takže hovořit o nástroji na tvorbu prezentací bude možná trochu vytržené s kontextu filosofie celého balíku, který svými možnostmi a zaměřením útočí více na firmy než na domácí uživatele. Také zde je potřeba jednoduché registrace pro používání balíku.

Jako první pozitivum musím uvést skutečnost, že Zoho Show si bez problémů poradí jak s OpenOffice formáty, tak s těmi od Microsoftu. Mezi základními možnostmi exportu nechybí formáty odf, ppt, pps, pdf, ale i html.

Běhu programu sice rozhodně nepatří mezi nejrychlejší, ale ve srovnání s ThinFree je na to o poznání lépe. Editor se za poslední půl rok poměrně zásadně proměnil. Namísto MS Office 97 se editor podobá tomu, co bychom mohli označit web 2.0 aplikace. Barevná, kulatá tlačítka, snaha o interaktivitu a opuštění snahy emulovat instalované programy. I když některé rysy zůstaly: automatické tvary, kliparty,… věci, ve kterých obvykle dominují instalované programy, jsou velkým tahákem Zoho Show.

Přehrávač prezentací umí přecházet na zvolený snímek (podle čísla) a skrýt navigaci. Kromě loga Zoho (které je poměrně barevné samo o sobě) působí přehrávač dobrým a decentním dojmem. Při práci je potřeba hodně ukládat, protože některé funkce nechtějí na neuložené verzi korektně fungovat. Import proběhl bez problémů, stejně jako tvorba nové prezentace.

Práce se Zoho Show je tedy příjemná a bezproblémová a až na ne zcela maximální rychlost ji těžko lze něco zásadního vytknout. Oproti Google Dokumenty snad jen chybějící lokalizaci a kontrolu pravopisu. Co je pak potřeba obzvláště vyzdvihnout, je množství a kvalita šablon vzhledu. Nejen setříděných do kategorií, ale také vkusných a rozumně použitelných.

Zoho

280 Slides

Tato aplikace pro svou činnost nepožaduje žádnou registraci. Stačí jen importovat soubor nebo začít tvořit nový. Registrace ale možná je, a ta následně umožní ukládat data na virtuální disk. Vzhled je přehledný a ovládání intuitivní a snadné.

Tato online aplikace jako jediná nezvládla import, i přes opětovné snahy a několikadenní pokusy (velikost prezentace byla asi 1,8 MB). Pro export jsou podporovány kromě ppt také odp, pdf a pptx. Šablony vzhledu jsou sice pěkné, ale pokud plánujete přednášku na nějaké seriózní konferenci, zřejmě spláčete nad výdělkem.

Dobře je řešeno vkládání obrázků a videí. Kromě url nebo nahrání z počítače můžete užít vestavěný vyhledávač a vybraný obrázek do prezentace snadno přetáhnout myší.

Přehrávač je hodně konzervativní a umí jen sekvenční procházení prezentace. Pokud hledáte pěkný a jednoduchý nástroj na tvorbu nové prezentace, pak s 280 Slides nešlápnete vedle. Pokud je ale pro vás důležitý import a pokročilé funkce, pak se raději poohlédněte po konkurentech.

280slides

Vítěz?

Na závěr srovnávacích testů bývá zvykem vyhlásit vítěze. Zde je to však mimořádně složité. Možnostmi a nástroji je na tom zřejmě nejlépe ThinkFree a Zoho, které navíc mají bezchybný import. Na druhé straně zde chybí lokalizace či kontrola českého pravopisu.

V tabulce je vidět celkové pořadí, ale zřejmě poměrně výrazně zatížené subjektivními dojmy. ThinkFree Show nejvíce srážela nízká rychlost, která jej diskvalifikovala v souboji o první místo. Hodnocení je na stupnici 0 až 10, kde 10 je nejlepší.

KL24

Online nástroje pro tvorbu prezentací
Rychlost Funkce Ovládání a vzhled Další služby a nástroje Export / import Online přehrávač Celkové hodnocení
Google Dokumenty Prezentace 9 7 9 9 6 7 7,8
ThinkFree Show 2 9 7 7 9 9 7,2
Zoho Show 5 9 8 10 10 8 8,3
280 Slides 8 5 9 2 3 5 5,3

Google měl poměrně překvapivě problémy s importem a co se prezentací týče, jeho velkou výhodou je integrace s Google Talk, která umožní dělat online přednášky, alespoň formou textové komunikace. Ale chybí zvuk.

280 Slides jsou zase určeny méně náročným uživatelům, kteří ocení příjemné prostředí. Mým osobní vítězem je tedy stránka, ve které budou pomocí dvou <iframe> vloženy prezentace od Zoho a nějaký IM. Zoho totiž nabízí zřejmě nejvíce možností v nejlepším čase. Ale stejně dobře může posloužit i ThinkFree se svým dobrým přehrávačem. A koho byste zvolili vy?

Používáte některé online kancelářxské aplikace?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je student PřF MU, publicista. Zajímá se o dění na Internetu, filosofii a fotografii.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).