Hlavní navigace

Nesnesitelná lehkost školských portálů a peněz z evropských fondů

17. 10. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 74287
Sousloví "školský portál" působí v posledním desetiletí v české kotlině jako čarovné zaklínadlo, které způsobí, že ministerstvo školství nebo nově i krajské úřady začnou uvolňovat desítky milionů. Za ty pak vypečení dodavatelé vyplodí po několika letech často jen jednoduché weby obvykle s minimální návštěvností, která vyplývá z naprosto nepotřebného obsahu.

O českých školských portálech jsem napsal nejen pro tento web už řadu článků, a pokud se k tématu stále vracím, může to vyvolat podezření, že jde o příznak posedlosti. Ve středu ale vláda schválila Návrh koncepce rozvoje informačních a komunikačních technologií ve vzdělávání v období 2009–2013, ze kterého vyplývá, že do českých škol poputuje celkem 3,1 miliardy Kč na podporu informačních a komunikačních technologií. A jak už to bývá, školský portál je jedním z osmi programů koncepce, který má ročně konzumovat 15 milionů Kč. Podívejte se na detaily z návrhu:

MŠMT zabezpečí pro oblast školství vybudování robustního informačního a prezentačního nástroje s garantovaným obsahem. Toto technologicky robustní řešení bude základem realizace navrhovaného Programu Vzdělávání s podporou ICT. Záměrem je zpřístupnění informačních zdrojů ministerstva a jeho OPŘO pro předem definované cílové skupiny s využitím moderních prezentačních fo­rem.

Pro tento účel bude přebudován v současné době stále existující Školský informační a vzdělávací portál (ŠVIP) na Školský Portál (ŠP), tj. na modulární centrální zdroj a rozcestník garantovaného obsahu, a to jak vlastního vzdělávacího obsahu různých forem a z různých zdrojů, tak informačního charakteru. V rámci portálu bude řešena možnost personalizace a customizace pro každého uživatele portálu.

Ministerstvo školství a jím přímo řízené organizace provozují nyní přes šedesát websitů, za poslední rok jich přibylo nejméně deset. Dnešní Školský informační a vzdělávací portál (ŠVIP) na adrese www.edu.cz se připravuje od roku 2001 s celkovým nákladem přes 30 milionů korun a v posledních letech stojí zhruba milion korun měsíčně. Přitom funguje jako prostý agregátor několika RSS websitů z resortu a „agreguje“ měsíčně zhruba stovku „garantovaných“ odkazů. Jeden odkaz za 10 000 Kč, to je vynikající výsledek práce několikahlavého týmu specialistů! O kvalitě dalšího „garantovaného“ obsahu, který je doslova bezcenný, se můžete přesvědčit sami, třeba prezentace Hardware s podtitulem „Prezentace ve formátu *.ppt. Vhodné při výkladu v prvních hodinách informatiky. Lze použít jako poznámky do žákovských sešitů.“ je skutečně vysloveně zrůdná.

Je evidentní, že výsledek několika let práce týmu z Ústavu pro informace ve vzdělávání je zcela nepoužitelný a přes 30 milionů tu vyletělo doslova komínem. Zde není co k přebudování.

ŠP bude v dostatečném rozsahu poskytovat nejen garantovaný informačně-vzdělávací obsah, ale bude využit i k oboustranné efektivní komunikaci, jako například zabezpečené i nezabezpečené výměně dat v rámci definovaných skupin uživatelů, bude poskytovat a nabízet e-learningové vzdělávání učitelů a žáků ve všech oblastech, pro které je tato forma výhodná a efektivní (tento způsob šetří nejen prostředky státu, ale i škol a zároveň čas pedagogických pracovníků).

Pro výměnu dat máme transakční část Portálu veřejné správy, je nesmysl budovat další řešení jen na základě jedné věty zadání. To samé se týká e-learningového vzdělávání, problémem nejsou technologie (e-learningových engine je plno, včetně ve školství řady zemí stále oblíbenějšího open source Moodle), ale vzdělávací obsah. Ten není opět nikterak definován. Prázdných systémů se v resortu už vybudovalo několik.

Jedním ze záměrů ŠP by měla být také možnost vzniku komunity inovativních učitelů s výměnou zkušeností a výukových materiálů, tak, jak je to běžné v sousedních zemích (např. ITN – Innovative Teachers Network na Slovensku).

Innovative Teachers Network je aktivita společnosti Microsoft, na Slovensku ale jeho mutace www.modernyuci­tel.net jen těžko obstojí proti infovek.sk. Co se nám to snaží autor návrhu namluvit?

Cílovými kategoriemi vybudovaného portálu, pro které bude vždy připraven specifický obsah i odpovídající funkcionality, budou:

  • studenti a žáci,
  • pedagogičtí pracovníci,
  • management škol,
  • rodiče a širší veřejnost,
  • státní správa a samospráva.

Finanční prostředky budou čerpány z ESF na základě schválených projektových žádostí. Nezbytné inicializační činnosti pak mohou být v prvním roce financovány z kapitoly školství.

Podobné věty se objevují jako mantra o školském portálu již osm let, změnou je, že na jednotlivé funkcionality budou samostatné projekty.

České noviny přinesly ve středu tuto zprávu:

Jde o zavedení školského centrálního portálu. Je to snaha, aby všechny školy v České republice měly Internet, byly na něj připojeny," řekl Jiří Čunek. Ministr školství Ondřej Liška (SZ) má podle něj nyní za úkol tento záměr rozpracovat.

Portálové řešení resort samozřejmě potřebuje, ale v době Webu 2.0 se snad konečně s centralizovaným přístupem stylem kanónem na vrabce rozloučíme.

BRAND24

Paralelně s centrálním portálem mají být za prostředky z ESF vytvořeny krajské školské portály za úhrnných 150 milionů korun z operačního programu MŠMT Vzdělání pro konkurenceschop­nost. Například v královéhradeckém kraji již bylo přiklepnuto [PDF, 174 kB] Střední škole informatiky a služeb, Dvůr Králové nad Labem, celkem 10 501 536,25 Kč na Školský informační portál KHK.

Plán MŠMT na portálová řešení se zdá poněkud megalomanský, 14 krajských portálů, jeden centrální, to vše za bratru 225 milionů během následující pětiletky bez jasné definice cíle. K tomu další portálové a e-learningové řešení pro realizaci státních maturit. Kdy asi české školsky-internetové šílenství skončí?

Myslíte si, že do konce roku 2009 ponesou milionové investice do Internetu ve školách konečně kvalitní a užitečné výsledky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislým konzultantem a publicistou. Od roku 1994. Spolupracoval s časopisy CHIP, Win, Computer a Connect!, od roku 1998. Pak publikoval převážně na serveru Svět Namodro.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).