Hlavní navigace

Příběhy z historie českého internetu: Na začátku byl internet kultivované a vstřícné prostředí

20. 8. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Internet Info
Proč nakonec internet porazil ostatní dobovou síťovou konkurenci? A jak se internetové prostředí za uplynulých třicet let proměnilo? Poslechněte si nový díl podcastu z historie českého internetu.

PARTNER PODCASTU

 

"Kolikrát se ozývaly hlasy, že by se všechny ty internety a počítače měly zakázat. Naštěstí se tak nestalo a tyto hlasy zůstaly nevyslyšeny. Díky tomu se mohla nerušeně budovat historie českého internetu. Nejzajímavější příběhy uslyšíte v tomto podcastu, který vám přináší generální partner T-Mobile. Inspirativní poskytovatel pevného i mobilního internetu, který nás všechny může posouvat vpřed tím správným směrem. Tedy digitálním."

„S internetem jsem se poprvé setkal v roce 1991 a musím sebekriticky říct, že jsem ho ještě úplně nedocenil. Zas až tak se nelišil od jiných tehdy dostupných sítí,“ říká J. P., dnešní host našeho podcastového seriálu Příběhy z historie českého internetu.

V 90. letech pracoval v akademickém prostředí a používal síť EARN nebo se připojoval k tehdejšímu fenoménu takzvaných BBS. S počítači se ale poprvé setkal už dříve, za vysokoškolských studií, kdy pro tehdejší sálové stroje programoval pomocí děrných pásek a štítků. 

„Nikdy jsem si nepředstavoval, že se internet vyvine z báječného, vstřícného, kultivovaného prostředí do toho, čím je dnes, kdy je obrazem celé společnosti se všemi jejími neduhy, promítá se do něj v hojné míře lidská malost a hloupost a nenávist,“ podotýká k dnešní podobě internetu. Už víte, o koho se jedná? 

Jak se k informatice dostal? Proč nakonec internet porazil ostatní síťovou konkurenci? A jak se internetové prostředí za uplynulých třicet let proměnilo?

cif 24 - early cena - média

Podcast si můžete poslechnout na všech hlavních platformách: Apple Podcasts, Spotify, PodBean, Google Podcasts, Audiolibrix, Lecton nebo přímo zde:

Poslechněte si také předchozí díly seriálu: 

 

PARTNER PODCASTU

Internet lidi spojuje i rozděluje. Snadno se během pár vteřin spojíte se známým na druhém konci zeměkoule a leckdy o něm víte více, než o lidech ve vaší blízkosti. Ne vždy tomu tak bylo.

Postřehy k historickým mezníkům přispěje i partner tohoto seriálu, společnost INTERNET CZ známá pod značkou FORPSI, která může být i Vaším partnerem pro digitální budoucnost.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).