Hlavní navigace

Příběhy z historie českého internetu: Hardwarový MacGyver ze Seznamu

12. 3. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Lupa.cz
Srdcem univerzální technik, vzděláním projektant počítačů a sítí, povoláním manažer v Seznam.cz a zálibou sběratel veteránů. Je tu další díl podcastu, ve kterém s internetovými osobnostmi vzpomínáme na jejich první zážitky s počítači a internetem.

Na začátcích Seznamu mě bavilo, jak bylo všechno živelné, jak každý den bylo všechno úplně jinak. Můj přirozený naturel univerzálního technika úplně plesal, vzpomíná v našem seriálu o historii českého internetu náš dnešní host P. Z. 

PARTNER PODCASTU

 

"Kolikrát se ozývaly hlasy, že by se všechny ty internety a počítače měly zakázat. Naštěstí se tak nestalo a tyto hlasy zůstaly nevyslyšeny. Díky tomu se mohla nerušeně budovat historie českého internetu. Nejzajímavější příběhy uslyšíte v tomto podcastu, který vám přináší generální partner T-Mobile. Inspirativní poskytovatel pevného i mobilního internetu, který nás všechny může posouvat vpřed tím správným směrem. Tedy digitálním."

K lásce k technice jej přivedl děda, který dokázal opravit všechno od budíku po auto. S počítači se P. Z. poprvé setkal koncem 80. let minulého století, když se spolužákem ze základní školy hrál hry na tehdejších osmibitových strojích. Rodiče mu později pořídili Atari, na kterém se učil i základy programování v Basicu.

„Byl jsem samouk. Tehdy v jednom časopise vycházely programátorské stránky. Byla to na dnešní dobu naprosto nepředstavitelná věc: byly tam dvě A4 kódu v Basicu a já jsem to přepisoval do počítače a snažil se z toho pochopit, jak to funguje,“ vzpomíná dnes.

Jeho další cesta vedla přes gymnázium na pražské ČVUT, kde vystudoval projektování počítačů a sítí. V Praze bydlel na legendárních kolejích na Strahově, kde se staral o část tamní počítačové sítě.

Svůj první e-mail poslal z počítače EARNu, který byl v Československu prvním připojeným počítačem k internetu. „Chodil jsem si tam s kamarádem, který studoval v Brně, mailovat o tom, jestli půjdeme v sobotu na pivo,“ směje se dnes.

ebf - partner 1

Díky spolubydlícímu ze Strahova koncem 90. let nastoupil do Seznamu, kterému se nejdříve staral o hardware. Ve firmě pracuje dodnes, už ale na zcela jiné pozici.

Už jste uhodli, kdo je hostem dnešní epizody našeho seriálu? Podcast si můžete poslechnout na všech hlavních platformách: Apple Podcasts, Spotify, PodBean, Google Podcasts, Audiolibrix, Lecton nebo přímo zde:

 

PARTNER PODCASTU

Internet lidi spojuje i rozděluje. Snadno se během pár vteřin spojíte se známým na druhém konci zeměkoule a leckdy o něm víte více, než o lidech ve vaší blízkosti. Ne vždy tomu tak bylo.

Postřehy k historickým mezníkům přispěje i partner tohoto seriálu, společnost INTERNET CZ známá pod značkou FORPSI, která může být i Vaším partnerem pro digitální budoucnost.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).