Hlavní navigace

Příběhy z historie českého internetu: Muž, který dělá neuskutečnitelné projekty

4. 6. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Lupa.cz
Jak do Česka přišly mobilní sítě? Proč lidé v roce 1998 demonstrovali proti monopolu? A jak vznikal Stream.cz? Je tu další díl podcastu, ve kterém s internetovými osobnostmi vzpomínáme na jejich první zážitky s počítači a internetem.

K počítačům ho přivedly hry a děda, který je vyvíjel. Na studiích se shodou náhod dostal na školení o prvních GSM sítích, které začátkem 90. let v Evropě startovaly. A brzy už zakládal první tuzemský web, který se mobilním světem zabýval. 

PARTNER PODCASTU

 

"Kolikrát se ozývaly hlasy, že by se všechny ty internety a počítače měly zakázat. Naštěstí se tak nestalo a tyto hlasy zůstaly nevyslyšeny. Díky tomu se mohla nerušeně budovat historie českého internetu. Nejzajímavější příběhy uslyšíte v tomto podcastu, který vám přináší generální partner T-Mobile. Inspirativní poskytovatel pevného i mobilního internetu, který nás všechny může posouvat vpřed tím správným směrem. Tedy digitálním."

V roce 1998 pak byl jedním za zakladatelů sdružení Internet proti monopolu a organizátorů známé demonstrace proti zdražování tehdejšího monopolního poskytovatele internetového připojení SPT Telecom. „Kdybychom tehdy neuspěli, hodně věcí by dnes bylo jinak. Nebyli bychom třeba v řadě oblastí napřed. Určité obory se u nás rozjely lépe než například v Německu, třeba e-commerce nebo vyhledávače,“ říká dnes. Připomeňte si: Jaký byl Internet v roce 1998? Bojovalo se proti monopolu a vznikla Lupa

Jen několik let poté stál u zrodu „českého YouTube“, internetové televize Stream.cz, která ve svých počátcích stála na videích nahrávaných uživateli. Na její úplně první video se můžete dodnes podívat v jejím archivu. „Když jsme tehdy obcházeli firmy, které dělaly video, všichni nám říkali, že to je blbost, video v takovém rozměru po internetu nepřenesete, to nikdy nikdo nedělal a nebude dělat,“ vzpomíná P. Z., host dnešního dílu naší podcastové série Příběhy z historie českého internetu (s podtitulem Moje poprvé).

Jak se coby student religionistiky dostal k mobilním technologiím? Jak fungovaly první telefony na technologii NMT, co znamenal příchod GSM a první operátorské konkurence a jaké byly začátky mobilních sítí v Česku? Proč P. Z. spoluorganizoval první tuzemskou demonstraci proti zdražování internetového připojení a jak se internet stal masovou záležitostí? A co si dnes myslí o tom, do jaké podoby se online technologie vyvinuly a jak sílí snahy o regulaci internetu?

cif 24 - early cena - média

Podcast si můžete poslechnout na všech hlavních platformách: Apple Podcasts, Spotify, PodBean, Google Podcasts, Audiolibrix, Lecton nebo přímo zde:

Poslechněte si také předchozí díly: 

 

PARTNER PODCASTU

Internet lidi spojuje i rozděluje. Snadno se během pár vteřin spojíte se známým na druhém konci zeměkoule a leckdy o něm víte více, než o lidech ve vaší blízkosti. Ne vždy tomu tak bylo.

Postřehy k historickým mezníkům přispěje i partner tohoto seriálu, společnost INTERNET CZ známá pod značkou FORPSI, která může být i Vaším partnerem pro digitální budoucnost.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).