Hlavní navigace

Prima love oživila zájem o multiplex 3. Ne všude ho ale diváci naladí

19. 2. 2011
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE – Velké čachry s televizními anténami nastanou začátkem března, až Prima spustí v multiplexu 3 svůj třetí program, na ženy zaměřenou Primu love. Třetí celoplošná digitální síť totiž využívá o polovinu méně hlavních vysílačů než multiplexy 1 a 2. V řadě míst se diváci pokusí o dálkový příjem této sítě z jiného vysílače, jinde se budou muset spolehnout na satelit, kabel nebo IPTV. Tento týden se ale také nesl ve znamení rozšíření zpravodajských relací televize Nova a vstupu televize Public do kabelové sítě UPC.

Prima love, ženský kanál Primy, odstartuje 8. března

Třetí plnohodnotný program, ženský kanál Prima love, spustí 8. března, na Mezinárodní den žen, televize Prima. Stanice využije licenci pro celoplošné zemské a satelitní digitální vysílání televize R1, která nyní vysílá v dopoledních časech na pozici Primy Cool. Nebude však dopoledním blokem na Coolu, nýbrž zcela samostatným programem, který bude vysílat v pozemním multiplexu 3, na satelitní pozici 23,5 stupně východně, ale také po kabelu a IPTV. Jako pozemně vysílající stanici ji musí všichni poskytovatelé kabelové televize a IPTV povinně zdarma zařadit do nejnižší programové nabídky.

Multiplex 3 není pro Primu love úplným vítězstvím kvůli menšímu počtu vysílačů základní sítě, o dokrývačích nemluvě. Zatímco multiplex 2, ve kterém vysílá hlavní program Primy a Prima Cool, využívá 26 velkých vysílačů a několik desítek dokrývačů, multiplex 3 počítá s 13 silnými vysílači a počet jeho dokrývačů se dá spočítat na prstech jedné ruky. Digitální síť 3 vůbec nevysílá v Liberci, Chebu, Jáchymově, na Mikulovsku, v Pardubicích či Valašských Kloboukách. V řadě těchto míst by se dal naladit z jiných, vzdálenějších vysílačů, ale za cenu úprav antén a dálkového příjmu. Vůbec nejhorší situaci budou mít diváci, kteří jsou závislí na pozemním příjmu televize přes společnou televizní anténu (STA) a nemají v ní multiplex 3.

Jan Potůček: Prima love míří do multiplexu 3, třetí program Primy startuje na MDŽ

Jan Potůček: Prostor pro další neplacený kanál tu už není, míní ředitel Primy

Jan Potůček: Prima love zveřejnila technické parametry pro satelitní příjem

Jan Potůček: Prima love od začátku i v kabelovce UPC, už má i profil na Facebooku

Jan Potůček: Prima Cool přejde od 8. března na celodenní vysílání, i dopoledne

Jan Potůček: Prima love bude plnoprávný program v multiplexu 3 a na satelitu

Jan Potůček: Prima love nahradí 8. března dopolední bloky R1 na programu Prima Cool

Jan Potůček: Prima love by mohl být nový název pro Primu family, která už má licenci

Jan Potůček: Prima zve na tiskovou konferenci, kde představí projekt Prima love

Prima love - Zoufalé manželky

Na Primu love se z hlavního programu Primy přesune i seriál Zoufalé manželky

Nova zavedla Ranní, Polední a Noční Televizní noviny

Televize Nova zavedla od pondělí 14. února dvě nové zpravodajské relace: Polední a Noční Televizní noviny. Zatímco polední zprávy jsou plnohodnotnou zpravodajskou relací o stopáži 20 minut, kterou Nova nabízí každý všední den od pondělí do pátku, včetně Sportovních novin a Počasí, Noční Televizní noviny plní trošku jinou funkci. Myslíme si, že se mezi 19:30 a 22:30 hod., kdy budou začínat Noční Televizní noviny, stane ještě spousta zajímavých událostí, a ty bychom chtěli shrnout do poněkud jiné zpravodajské relace, která bude mapovat i takzvanou komerční kulturu a přinášet z ní zprávy živě. Právě večer se spousta těchto akcí koná a my se z nich přihlásíme, přiblížil na nedávné tiskové konferenci Novy ředitel zpravodajství a publicistiky Martin Ondráček.

Noční Televizní noviny jsou určitým protipólem denních VIP zpráv na Primě, které začínají už v 19:48 a obvykle informují o podobných akcích showbyznysu z předchozího dne. Nova tak bude rychlejší a nabídne tytéž informace o den dříve, i když v pozdějším vysílacím čase. Zavedením těchto dvou nových zpravodajských relací, které mají pevné vysílací časy, se enormně ztíží práce programovému oddělení Novy, protože bude muset uzpůsobit ostatní pořady tomu, abychom tyto časy dodržely, konstatoval Ondráček. Nova tak denně nabízí pět zpravodajských relací: od Ranních Televizních novin, které se objevují každou půlhodinu ve všednodenní Snídani s Novou mezi šestou a devátou ráno, přes nové Polední Televizní noviny, dosavadní Odpolední Televizní noviny a hlavní Televizní noviny po Noční Televizní noviny. Od neděle 13. února také změnila grafiku a znělky zpráv.

Lukáš Polák: Divákům se představily nové Televizní noviny TV Nova. Podívejte se

Jan Potůček: Nova HD upravila svoje logo, označení HD dala před název a do černého

Jan Potůček: Jak funguje „přenosový batoh“ LiveU, který používají redaktoři Novy?

Celoplošná rádia založila asociaci, chtějí peoplemetry

Tři největší rozhlasové skupiny v České republice, Lagardère Active ČR (Frekvence 1, Evropa 2, Rádio Bonton, Dance radio), Londa (Rádio Impuls, Rock Zone) a veřejnoprávní Český rozhlas založily Asociaci rozhlasových organizací (ARO), která by měla plnit podobnou roli jako Asociace televizních organizací (ATO) na televizním trhu. ARO chce být samoregulátorem na českém rozhlasovém trhu a tedy partnerem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) při řešení přestupků českých celoplošných rádií.

ARO se chce mimo jiné zasadit o zavedení elektronického měření poslechovosti celoplošných rádií. Výsledky poslechovosti se v České republice doposud získávají dotazníkovou metodou, vždy jednou za čtvrt roku za poslední klouzavé pololetí. Tato data jsou ale značně nepřesná a promítá se do nich i spontánní znalost značky konkrétního rádia (vliv billboardových kampaní) než opravdový poslech této stanice.

Jan Potůček: Vznikla Asociace rozhlasových organizací, chce peoplemetry pro rádia

DM 2007 Michel Fleischmann

Prezident Lagardère Active ČR Michel Fleischmann by rád měřil poslechovost celostátních rádií elektronicky

Televize Public konečně v kabelovce UPC, míří i do O2TV

Lifestylová televize Public, kterou znají diváci ze satelitu nebo zemské digitální sítě 3, se v úterý 15. února objevila v programové nabídce největší české kabelové společnosti UPC. Nahradila v ní zpravodajskou televizi Z1, která 24. ledna ukončila vysílání. Společnost UPC uzavřela dohodu se společností Totalpress s.r.o., o šíření její televizní stanice Public ve své kabelové síti. Public je tak první televizní stanicí, o kterou UPC v roce 2011 rozšiřuje své televizní služby, sdělil mluvčí české UPC František Malina.

Nasazení v hlavních sítích proběhne dnes, v menších sítích pak do konce týdne. Televize Public byla společností UPC vybrána jako náhrada za zpravodajskou televizi Z1, která, jak je obecně známo, ukončila vysílání v lednu tohoto roku, dodal v úterý mluvčí UPC. V některých sítích UPC již Public na původní pozici Z1 vysílá, například v Pardubicích. Televizi Public budou mít k dispozici zákazníci všech typů naší analogové a digitální nabídky, slíbil ředitel prodeje a programu UPC Petr Kacafírek. Program se objevil i v DVB-T multiplexu, šířeném v kabelové síti UPC.

Jan Potůček: Televize Public vstoupila do kabelové sítě UPC, nahradila v ní Z1

TV Public - pořad Narovinu

Po letech snah se televize Public dostala do nabídky největší kabelové společnosti v zemi, UPC

Stručně

Vysílací dny a časy dvou jarních novinek, reality show Farmář hledá ženu a kuchařské soutěže celebrit Čápi s mákem, prozradila televize Prima. Farmáře bude druhá nejsledovanější česká komerční televize vysílat od 28. února každé pondělí od 21:20 hod., po vlastním seriálu Cesty domů. Soutěž Čápi s mákem, kterou Prima stejně jako loni v létě připravuje se slovenskou televizí Joj (kde půjde pod názvem Kapor na torte), nabídne od 3. února každý čtvrtek ve 20:00 hod. Vyplývá to z programových plánů Primy na 9. týden letošního roku.

Jan Potůček: Farmář hledá ženu půjde na Primě v pondělí, Čápi s mákem ve čtvrtek

Jan Potůček: Pornoherec a producent Robert Rosenberg na Primě v Čápech s mákem

Nelegální přístupové karty k placené satelitní službě UPC Direct začali o víkendu prostřednictvím internetu prodávat piráti, kteří prolomili kódovací systém CryptoWorks, jenž tato služba používá. Informoval o tom server Parabola.cz, podle něhož došlo k prolomení kódu CAID 0D02. Pirátské karty Dragon blue card umožňují přijímat kompletní programovou nabídku UPC Direct.

Jan Potůček: Piráti prolomili placenou satelitní televizi UPC Direct. Testuje nový kód

Těžké jednání má před sebou Česká televize, která začala v pátek vyjednávat o nákupu vysílacích práv pro mistrovství Evropy ve fotbale 2012. Evropský šampionát se v příštím roce koná v Polsku a na Ukrajině, majitel práv však požaduje cenu, kterou ČT nechce akceptovat. V pátek opravdu začalo první kolo jednání. Částka, kterou majitelé práv zatím požadují, je ale podle našeho názoru mimo realitu této země, nikoliv jen jedné televize, řekl Lidovým novinám mluvčí ČT Ladislav Šticha.

Jan Potůček: Fotbalové Euro 2012 je pro české televize drahé. Cenu vyšroubovala Prima

Skončí analogové vysílání prvního programu České televize z beskydské Lysé hory k 30. dubnu, nebo až 11. listopadu letošního roku? Technický plán přechodu (TPP) ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání počítal od začátku s listopadovým termínem, později se v aktualizovaných tabulkách na webech ČT a Českých Radiokomunikací objevil nový termín 30. duben 2011. Ten nyní ČT zpochybňuje. Kavčí hory minulý týden změnily termín vypínání analogového signálu programu ČT 1 na svém webu a teletextu na listopad 2011.

Jan Potůček: Otazníky okolo vypínání analogu na Lysé hoře: duben, nebo listopad?

Jan Potůček: ČT 2 vypne 28. února další čtyři malé analogové vysílače na Moravě

Jan Potůček: Letovice mají problém s digitálním signálem. ČT však dokrývač neplánuje

TV Nova - seriál Tisíc a jedna noc

Přesun turecké telenovely z prime time do podvečerního vysílání televize Nova neuškodil, v podílu na publiku si dokonce polepšila

Přesun turecké telenovely Tisíc a jedna noc do podvečerního času od půl šesté mezi Odpolední Televizní noviny a seriál Ulice se televizi Nova vyplatil. Telenovela si udržela více než milionové publikum a v pondělí dosáhla vyššího průměrného podílu na sledovanosti než minulý týden. Vidělo ji 1,036 milionu diváků starších patnácti let při podílu 37,50 procenta, a v cílové skupině od 15 do 54 let měla 389 tisíc diváků a podíl 30,71 procenta.

Jan Potůček: Tisíc a jedna noc si udržela milionové publikum i v podvečer od 17:30

Jan Potůček: Kriminálkou New York si Nova moc nepomohla, diváci jí nepřibyli

Jan Potůček: Nova se chlubí popularitou Tisíce a jedné noci na internetu

Jan Potůček: Tisíc a jedna noc má větší podíl než Kriminálka Las Vegas i u mladých

Mediální skupina GES, které patří poloviční podíl v televizi Prima a donedávna ovládala i satelitní službu CS Link a společnost Czech Digital Group (CDG), provozovatele celoplošné zemské digitální sítě 3, se stahuje ze Slovenska. GES prodal podíly v tamní síti rádií Hey a také v regionálním Rádiu Zet v Žilině. Informovala o tom slovenská Rada pro vysílání a retransmisi, podle níž stoprocentní podíl v Rádiu Zet získal Miroslav Staněk z Martina.

Jan Potůček: Český spolumajitel Primy po prodeji CDG a CS Linku odchází i ze Slovenska

Vůbec nejhoršího průměrného celodenního podílu na dospělém publiku od zavedení peoplemetrů dosáhl minulý týden první program České televize. Nejen že jej opět porazila Prima a odsunula jej na pozici třetí nejsledovanější televize v zemi, vůbec poprvé ale ČT 1 klesla pod hodnotu 15 procent. Ještě citelnější propad měla Jednička v hlavním vysílacím čase, kde se udržela jen těsně nad 15 procenty. Obvykle však ČT 1 v prime time atakuje hranici 20 procent.

Jan Potůček: ČT 1 se minulý týden propadla na nejhorší podíl v historii: 14,94%

BRAND24

Čtvrtý mezikvartální pokles počtu zákazníků za sebou vykázala ke konci roku 2010 placená digitální televize přes pevnou linku O2TV, kterou provozuje společnost Telefónica O2. Ke konci čtvrtého čtvrtletí loňského roku si ji předplácelo 129 tisíc zákazníků, ke konci třetího čtvrtletí to bylo 131 tisíc. Meziročně si služba pohoršila o devět tisíc zákazníků. Vyplývá z finančních výsledků firmy za rok 2010, které dnes Telefónica O2 zveřejnila na svém webu.

Jan Potůček: O2TV přišla o další zákazníky, ke konci roku 2010 jich měla 129 tisíc

Hlavní událostí tohoto týdne je:

  • Vznik třetího programu Primy, ženského kanálu Prima love.
    88 %
  • Rozšíření zpravodajství Novy o Ranní, Polední a Noční Televizní noviny a změna jejich grafiky a znělky.
    3 %
  • Vznik Asociace rozhlasových společností, která sdružuje provozovatele všech celoplošných rádií v České republice.
    2 %
  • Stažení telenovely Tisíc a jedna noc z prime time televize Nova do podvečera od 17:30.
    2 %
  • Vstup televize Public do kabelové sítě UPC.
    2 %
  • Odchod českého spolumajitele Primy, skupiny GES, ze Slovenska.
    0 %
  • Pokles týdenního podílu programu ČT 1 na dospělém publiku na nejnižší hodnotu v historii: 14,94%.
    1 %
  • Něco jiného.
    2 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).