Hlavní navigace

Připoj se k našim aplikacím

12. 11. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Microsoft minulý týden vydal sadu aplikací Windows Live, a připojil se tak k staronovému trendu „zdesktopění“ webového portálu. Připojíte se i vy?
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Není to tak dávno, co jsem si zde dovolil zaspekulovat nad novou verzí vyhledávače Windows Live Search, který má svým novým uživatelům (migrujícím z Google a dalších dnes již „out“ služeb) přinést zcela novou kvalitu vyhledávání na webu. Pár chvil uplynulo jako voda, a Microsoft přichází s dalším krokem ve stopách svého úspěšnějšího (na poli vyhledávání) konkurenta, totiž sadou offline aplikací.

O sadě Windows Live jsme vás již také informovali. Jedná se o novou verzi IM kecálka Live Messenger, aplikaci pro publikování vlastního blogu Live Writer, správce fotogalerií Live PhotoGallery a program Windows Live Mail. Vše dodáváno zadarmo pro XP a Vistu v jediném, kompaktním a hezounkém balení. Neberte to.

Všechny aplikace jsou vkusným doplňkem služeb portálu Live, o tom nemůže být žádných pochyb. Pokud vám jejich koncepce něco připomíná, pak se nejedná o deja-vu, čili poruchu v matrixu. Ano, správně. Microsoft se vydal cestou, kterou již dávno před ním prošlapal Google a kterou ještě mnohem dříve v mnohém naznačil Apple svým balíčkem iLife. Ale zatímco nadšení fanoušci nakousnutého ovoce investují do ne právě lidových cen modelů Apple a uživatelé Google vesele prohlížejí fotky v Picassa a plkají v Talk, aplikace Windows Live jsou v pozici úplného začátečníka. A tím pádem úplně jinde.

Abych shrnul své první dojmy. Messenger je prima věc, ale musíte ho mít s kým používat. Writer je hezký, ale mně osobně na nic, stejně tak PhotoGallery (bez SQL nejede). Live Mail je naproti tomu jednoduché, ale hezké, použitelné a efektivní vylepšení práce s poštou, které se navíc vyznačuje dobrými migračními schopnostmi z jiných aplikací a které dobře poslouží jako offline RSS čtečka namísto speciálních aplikací. Provázanost s online službami je z balíku – stejně jako ze všech konkurenčních aplikací – cítit na každém kroku a je to tak dobře, ale Microsoft si asi z morálních důvodů nemůže dovolit podporovat jen ty své. A tak Writer umí publikovat skoro ve všem, Mail použijete s jakoukoliv službou, fotogalerie podporují Flickr (ale mají mušky při třídění obrázků). Zkrátka a dobře, očekávaný uživatel sady bude pokud možno používat portál Live, ale kdyby náhodou nechtěl (nebo se chtěl soudit), má spoustu možností používat jiné služby.

BRAND24

Kdybych měl sadu aplikací hodnotit samostatně, pak musím říct, že zejména uživateli Windows XP přinesou solidní hodnotu v podobě propracovaného balíku nástrojů. Ve světle bezprostřední konkurence se ale jedná o odvar, který je dán jednak pozdějším uvedením (je s čím srovnávat), jednak – mám to podezření – snad i tím, jak se tvůrci snažili o co nejvíce integračních funkcí při co nejmenší napadnutelnosti pro monopolní chování. Výsledkem je kompromis, kterého si všimne i laický uživatel a který celý balík z pohledu jeho pokročilého kolegy dělá podstatně méně užitečným, než by doopravdy mohl být. Je to velká škoda, na druhou stranu se můžeme konejšit tím, že se prozatím jedná o první verzi, po níž budou (snad) následovat další. Ty by totiž mohly přinést to, co balíku chybí zdaleka nejvíce a nejkřiklavěji.

Nápad.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).