Hlavní navigace

Prodej Terminalu podruhé a oficiálně

1. 10. 1998
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Když jsem psal poprvé o prodeji Terminalu, slíbil jsem, že po oficiálním oznámení této zprávy se k tomuto tématu ještě vrátím s dalšími informacemi. Nyní slib plním -- mezi nejzajímavější zprávy patří cena za 64 kb/s pevnou linku, kterou hodlá nový Telenor Internet nasadit.

Zde je oficiální tisková zpráva

Když jsem psal poprvé o prodeji Terminalu, slíbil jsem, že po oficiálním oznámení této zprávy se k tomuto tématu ještě vrátím s dalšími informacemi. Nyní slib plním – mezi nejzajímavější zprávy patří cena za 64 kb/s pevnou linku, kterou hodlá nový Telenor Internet nasadit.

Nejprve stručná rekapitulace toho, co už jsem napsal. Poskytovatelskou část Terminal Baru, která se už před časem vyčlenila do zvláštní společnosti Terminal.cz, odkoupil k 1. září norský poskytovatel připojení, Telenor Nextel. Stalo se tak za nezveřejněnou cenu. Nová společnost bude působit pod názvem Telenor Internet.

Na tiskové konferenci, která se při této příležitosti tento týden konala, oznámili představitelé Telenoru řadu zajímavých informací, které se týkají jejich dalšího působení na našem trhu. Mateřskou společností všech Telenerů je norský holding Telenor AS, který byl až do 1. ledna letošního roku monopolním telefonním operátorem v Norsku; stále si pochopitelně udržuje silnou pozici. Velmi mne zaujal údaj o počtu zaměstnanců – včetně všech dceřinných společností totiž činí 20 000, což silně připomíná počet zaměstnanců samotného českého SPT Telecomu. Telenor AS s nimi ovšem dosahuje ročního obratu přes 3 miliardu amerických dolarů. Ještě před třemi lety bylo přitom v dresu Telenoru o polovinu více lidí – zřejmě i v souvislosti s uvolněním tržní regulace však musel masivně propouštět. Podobná kůra zřejmě čeká i SPT Telecom, který sice postupně snižuje stavy již několik let, ale stále disponuje obrovskou armádou zaměstnanců.

Telenor AS vlastní mimo jiné také dceřinnou společnost Telenor Nextel, která na norském trhu působí jako poskytovatel připojení. Na poli přístupu komutovanou linkou má údajně 70 % (!) trhu a v oblasti „víceuživatelských přístupů“ (tím jsou zřejmě myšleny zejména pevné linky) „jen“ 50 %. Další expanze už by se prý nevyplatila – a proto se Telenor hodlá obrátit na zahraniční trhy, zejména do východní Evropy. Česká republika je tak jen jednou z řady zemí, ve které se Telenor chce uchytit.

V České republice nyní působí Telenor ve čtyřech společnostech. Především je to Telenor ČR, který vlastní Telenor Satelite Services AS a věnuje se především poskytováním připojení poskytovatelům připojení. :-) V budoucnu by se měla tato role ještě zvýšit, protože koncové zákazníky na svá bedra převezme právě Telenor Internet. Dalšími společnostmi je brněnská firma Telenor Media a konzultační firma DCIT, na které se podílí i Univerzita Karlova.

V podobě Terminal.cz Telenor získává fungující pražský uzel se zhruba 1700 zákazníky, kteří jsou připojení komutovanou linkou, a 40 pevnými linkami; Terminal je také členem NIXu a jeho zástupce dnes dokonce sedí i ve výkonném výboru. Vzhledem k plánům Telenoru je to ale jen začátek. Prvním úkolem je rozšíření do dalších měst naší republiky, do konce roku se počítá s vybudováním uzlů v Brně, Ostravě a Plzni. Zajímavé je, že přitom nevyužijí sítě, kterou má už u nás vybudovanou sesterský Telenor ČR. Další uzly by měly následovat později, na otázku, s jakým počtem uzlů ve výsledku řádově počítají však zástupci Telenoru konkrétně neodpověděli – vše prý záleží na situaci. Velmi zajímavě zní cíl, kterého chce Telenor Internet dosáhnout do roku 2000 – třetí příčka na pomyslném žebříčku našeho trhu. Podle mého názoru je téměř nemožné se o to pokoušet na zelené louce a ani představitelé Telenoru nevyloučili, že by mohlo z jejich strany v budoucnu dojít k nějaké další akvizici. Jak jsem již podotkl, cena, za kterou byl Terminal.cz prodán nebyla zveřejněna. Luboš Veselý z ISDN serveru ji však ve svém článku odhaduje na zhruba 20 milionů korun a osobně s ním souhlasím, že někde kolem této částky by se skutečně mohla pohybovat. Samozřejmě je to však jen spekulace.

To nejlepší jsem si nechal na konec. Zástupci Telenoru Internet totiž oznámili, že u nás hodlají přístup k Internetu nabízet s evropskou cenovou úrovní, která je přeci jen ještě o nějaký kousek nižší než ta naše současná. Jako první růžek pak vystrčili cenu za 64 kb/s linku, která bude činit 17 900 Kč. Pokud se příliš nemýlím, je to v tomto okamžiku nejnižší cena, se kterou někdo přichází – na druhou stranu pod dojmem současného překotného poklesu cen mám za to, že to nebude trvat tak dlouho a někdo přijde s cenou nižší. Nechme se překvapit, různé signály směřují k Invexu…

Marek Antoš

MMF24


Starší, související články:

* Terminal byl prodán!
* Oficiální tisková zpráva

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).