Hlavní navigace

Propustili mě kvůli mé historii, říká hacker z Ostravy. Firma to nekomentuje

25. 8. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Australský hacker žijící v Česku dostal práci ve firmě Tieto na pár dní. Pak dostal výpověď. Tvrdí, že kvůli jeho minulosti.

Mohou se vaše hackerské aktivity či akce spojené s provozováním problematických serverů promítnout do budoucí schopnosti sehnat a udržet si zaměstnání? Dylan Wheeler, který kvůli obviněním z hackingu v domovské zemi odcestoval z Austrálie do Česka, tvrdí, že ano.

Wheeler v dřívějším rozhovoru pro Lupu uvedl, že se necítí být nijak vinen a že po něm jdou úřady neprávem. Mladík vlastní český pas, protože má část rodiny z Česka, a prostřednictvím právníků své australské problémy stále řeší. V současné době žije v Ostravě.

Tam si také sehnal práci. Konkrétně v pobočce skandinávské IT společnosti Tieto, kde ve zkušební době pracoval jako systémový inženýr. Na pozici nastoupil letos 27. července a hned 2. srpna s ním firma poměr rozvázala. Oficiálně a podle zákona bez udání důvodu.

Řečeno bokem

Wheeler nyní nicméně tvrdí, že důvodem takto krátkého angažmá byla právě jeho historie. „Byl jsem neformálně odveden stranou a bylo mi sděleno, že není možné nadále spolupracovat kvůli bezpečnostním obavám,“ popisuje Wheeler pro Lupu. „Že to není možné kvůli mým hackerským aktivitám spojeným s Austrálií.“

Wheeler nadále trvá na tom, že Austrálii opustil kvůli tomu, že jsou porušována jeho lidská práva, nikoliv, že by byl uprchlíkem, který se dopouštěl něčeho špatného. V Tietu prošel před nástupem bezpečnostní prověrkou a říká, že všechny úkoly v týmu vždy hned vyřešil.

To, že mu někdo z manažerů bokem řekl pravé důvody propuštění, nelze dokázat, je to jen jeho tvrzení. Každopádně 2. srpna jsme do Tieta posílali žádost o komentář. Hned druhý den Wheelerovi přišla SMS zpráva od Dušana Staňka, jednoho z personálních manažerů. Wheelera v něm žádá o zaslání e-mailu kvůli prodiskutování dalších možností uplatnění ve firmě. E-mail dorazil 16. srpna s tím, že žádné další nabídky nakonec nejsou, i přes debatu s CEO.

Možná je to shoda náhod. Tieto každopádně oficiálně nechce situaci komentovat. „Společnost Tieto zásadně nekomentuje pracovně právní vztahy ať už se současnými, či bývalými zaměstnanci. Proto se nebudeme mediálně vyjadřovat ani v tomto konkrétním případě,“ vzkazuje firma Lupě.

Wheeler v rozhovoru pro Lupu popisoval, že má vlastní kyberbezpečnostní byznys a je tedy otázkou, proč vlastně potřeboval zaměstnat. „Chtěl jsem zpět do IT byznysu a komunikovat s novými lidmi,“ vysvětluje mimo jiné nyní. Uvádí také, že několik měsíců žil z peněz, které si našetřil, například z prodeje nástrojů na „intrusion detection“.

Teď Wheeler provozuje další vlastní podnikání. Společnost True Elitist Kingdom (TEK) je registrována ve Velké Británii, zabývá se kyberbezpečností a podle Wheelera vydělává a generuje mu většinu příjmů.

Wheeler také vlastní živnostenský list vydaný v Ostravě 26. května tohoto roku. Předmětem výdělečné činnosti jsou „poskytování software, poradenství v oblasti informačních technologií, zpracování dat, hostingové a související činnosti a webové portály“.

BRAND24

Společnost Tieto Wheelera propustila ve zkušební době, vysvětlovat tedy nic nemusí. Pokud je Wheelerova verze příběhu pravdivá, je to zajímavý příspěvek do debaty, zda zaměstnávat lidi, kteří jsou technicky zdatní, ale mohou mít za sebou nějakou problematickou minulost.

Mnoho firem mezi sebou takové zaměstnance nechce. „I třeba ten, kdo dělal na legálním ad-ware, má při výběrovém řízení škraloup. Hodně dbáme na to, aby lidé byli na white side,“ popisuje například Robert Šuman z pražské vývojářské pobočky ESETu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).